szombat, július 31, 2021
KezdőlapimportfototippKépek amelyek megváltoztatták a világot III. | FotoTipp.hu

Képek amelyek megváltoztatták a világot III. | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.3 (10 értékelő)


Ansel Adams : The Tetons – Snake River (1942

Sokan úgy gondolják, hogy a fényképezés korát két korszakra lehet felosztani: Adams előtt és Adams után. Adams előtt a fényképezést nem tekintették művészetnek. Emiatt aztán a korabeli fotográfusok megpróbálták képeiket minél festményszerűbbé, művésziesebbé tenni. Olyan kétségbeesett módszereket ötöltek ki, mint a petróleum zselé objektívre kenése, vagy a negatív felületének tűvel karcolása. Aztán jött Ansel Adams és a fotográfusok túlléphettek művészeti kisebbségi komplexusukon.

Adams szemtelenül kijelentette, hogy a fotográfia a “valóság ragyogó költészete”, elvetette a képmanipulációkat, mivel azokat egyszerűen más művészeti formák majmolásának tekintette. Helyettük a “tiszta fotográfia” igéjét hirdette. Abban a korban, amikor a kisméretű “point and shoot” fényképezőgépek a hétköznapi emberek szemében hihetetlen gyorsasággal váltak eggyé a fényképezés fogalmával, Adams és társai ragaszkodtak a nagyformátumhoz és lelkesen cipelték magukkal hatalmas fényképezőgépeiket. Végül is Adams képei változtatták a fotográfiát szépművészetté. Mi több képei közvetlenül formálták azt, ahogy az amerikaiak az országuk vadonjairól vélekednek, és hogy mit tesznek azok védelméért.

Adamsnak a természet iránti elkötelezettsége nem ért véget a tájképek elkészítésével. 1936-ban az egyik legrégebbi és legtekintélyesebb természetvédelmi szervezet a Sierra Club Adams-ot bízta meg azzal, hogy Washingtonban lobbizzon a Kings Canyon természetvédelmi területté nyilvánításáért. Adams a törvényhozók és Harold Ickes, az akkori belügyminiszter előtt a Sierra Nevadában készült képeivel támasztotta alá a Sierra Club érveit. A bemutató meggyőző volt, négy évvel később (a törvényhozás már akkor is igencsak lassú volt) a King Canyon-t természetvédelmi területté nyilvánították.

Adams bemutatkozásának azonban további eredményei is voltak, Harold Ickes nem sokkal később felkérte, hogy készítsen képeket az amerikai nemzeti parkokról a belügyminisztérium számára. Ezen projekt keretében 1941 és 1942-ben Adams szinte az összes nemzeti parkban járt és számos képet készített. Ezen közül a képek közül az egyik legismertebb a “The Tetons – Snake River” című képe, amely tökéletes példája azon lélegzetelállító tájképeknek, amelyek elválaszthatatlanul kötődnek Ansel Adams nevéhez.

Annak aki közelebbről is meg szeretné ismerni Adams munkásságát, annak a következő könyveket ajánlom a figyelmébe.

http://www.amazon.com/Ansel-Adams-Classic-Images/dp/0821216295
http://www.amazon.com/Yosemite-High-Sierra-Ansel-Adams/dp/0821221345
http://www.amazon.com/Americas-Wilderness-Photographs-Ansel-Adams/dp/0762413905
http://www.amazon.com/Ansel-Adams-Trees/dp/0821277529
http://www.amazon.com/Ansel-Adams-National-Service-Photographs/dp/0896600564

További friss hírek