Karácsonyi horror

0
0

Az adott értékelés: nincs

Karácsony előtt úgy határoztam, hogy meglepem magam egy beépíthető CF kártya olvasóval, mert már egy kicsit sok kábel volt az asztalon. Reméltem, hogy legalább az olvasóba menő USB kábelt eltakaríthatom az asztalról. Kedvenc sarki HW boltomban ki is néztem a polcon egy viszonylag pofásan kinéző Revoltek Procyon névre hallgató olvasót ami a CF mellett az SD és SM kártyákat is kezelte, valamint két USB és egy Firewire portot is varázsol az előlapra.

imageKét ünnep között aztán megpróbáltam használatba venni, mégpedig a karácsonyi családi snapshot-ok MicroDriveról levarázslására. A Downloader látszólag sikeresen letöltötte a képeket, és letöltés után szokás szerint töröltem is a kártyát. A meglepetés akkor ért amikor meg akartam nézni a képeket. A ZoomBrowser-ben nyolcvan képből csak kettő három látszott sértetlennek, de RAW-ból már ezeket sem lehetett konvertálni. Tiszta rémálom.

Első elkeseredésemben arra gondoltam, hogy az MD ment tönkre (nem egy mai darab, még eredeti IBM). Azért megpróbáltam megmenteni a képeket róla. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, felejtsük el a hiper-szuper digitális kép mentő szoftvereket, a kártya is csak egy winchester (még ha flash akkor is) így FAT16, FAT32 filerendszert helyreállító programot kell keresnünk, ami semmilyen körülmények között nem ír a helyreállítandó médiára, csak olvas róla. Ebben az esetben a GetDataBack FAT program volt ami segített. Azonban az első kísérlet csak szemetet eredményezett, amíg át nem tettem a kártyát a régebben használt külső olvasóba, ahonnan már maradék nélkül sikerült visszaállítanom a képeket. Ezután néhány próbának alávetve az új olvasót, kiderült, hogy a MicroDrive-okkal igencsak hadilábon áll, hibásan ír-olvas. Ami pedig a legkellemetlenebbül érintett, hogy ezután a kis intermezzo után az olvasóban kipróbált két MD közül egyiket sem lehet megformázni semmilyen olvasóban, a 0. szektor olvashatatlanná vált. A végeredmény két tönkrement MD és rengeteg bosszankodás. Öröm az ürömben, hogy a kártyaolvasót kérdezés nélkül visszavette a bolt (hiába a jó ismeretség és a 198cm+130Kg varázsa) valamint találtam indokot hogy beruházzak két Kingston Elite Pro 1Gbyte-os CF kártyára, valamint a családi béke is megmaradt, mivel a karácsonyi képek megmenekültek.