kedd, augusztus 3, 2021
KezdőlapimportfototippHahnemühle papírok | FotoTipp.hu

Hahnemühle papírok | FotoTipp.hu


Az adott értékelés: nincs

imageMúltkorában kaptam meg a Speed Graphic nyári katalógusát, és pár nap múlva, amikor este már csak katalóguslapozgatásra telt, annyira zombi lettem a nap végén, neki is láttam átnézni. Megütötte a szemem valami az utolsó lapok egyikén. Mégegyszer megnéztem, hogy jól látom-e, hogy elkezdtek Hahnemühle papírokat forgalmazni. Jól láttam. Már egy ideje próbálkoztam amerikai és angol papírforgalmazó cégekkel, mert szerettem volna archív minőségű papírokat venni, de sikertelenül. Itt viszont kínáltak próbacsomagot is, A4 és A3 méretben. Gyorsan rendeltem is egy A3-ast.

A csomagban a következő papírok vannak: Kétféle Photo Rag (188 és 308 gsm), William Turner, German Etching és Torchon. Ezek közül eddig a Photo Rag-et és a William Turner-t próbáltam ki. Mind a kettő 100% gyapotból készült, a Photo Rag tartalmaz optikai világosítókat, míg a William Turner nem (hogy ezek mik, erről itt található bővebb információ). Mindkettő textúrált. Ha a textúra durvasága alapján kellene sorbaállítanom a papírokat, akkor Epson Enhanced Matte < Hahnemühle Photo Rag < Epson Velvet Fine Art < Hahnemühle William Turner lenne a sorrend. A másik két papír nem gyapot, de klórmentes anyagból készült. Mindkettő textúrált felszínű.

De visszatérve a két kipróbált papírhoz. A Hahnemühle webhelyéről letölthetők hozzájuk az Epson 2100-as profilok, így a próbához még nem kell drága pénzért saját profilt csináltatni. Az első eredmények meglepően jók. Mind színesben, mind a Quadtone RIP-pel fekete-fehérben készítettem próbanyomatokat, és már elsőre szembetűnő, hogy mennyivel sötétebbek a feketék, mint az Epson papírokon.

Bár a William Turner mintázata már éppen határeset – kicsit már talán túlságosan is szembetűnő, a Photo Rag bekerült a papírjaim közé, mint általános célú papír. Tesztelési célokra továbbra is a jóval olcsóbb Epson Enhanced Matte-ot használom, ha pedig textúrált papírra van szükségem, akkor az a Velvet Fine Art (bár még szemezek a William Turner-rel erősen).

További friss hírek