6.8 C
Budapest
Wednesday, April 24, 2024

Fotós workshop és expedíció – Izland, 2005 | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs

Ahogy azt már korábban bejelentettük, a tavalyi út után úgy döntöttünk, hogy mindenképpen vissza kell menni Izlandra. A költségek csökkentésére és a jó társaság biztosítására ezúttal szeretnénk egy workshop keretében, 2005. június 24. és július 2. között újabb expedíciót indítani.

image

Jégív, Jökulsárlón

Canon 1D Mk II – 70-200mm f/2.8L IS @ ISO 100

Mire számítsunk?

Az expedíció fotózásról szól. Rengeteg fotózásról, és jóformán csak arról. Minden egyéb tevékenységünket ennek rendeljük alá. Arról, hogy körülbelül mit várhatunk, a 2004-es expedíció alapján alkothatunk képet.

Négykerékhajtású terepjárókkal fogunk utazni, autónként 3 fővel, plusz a hozzájuk tartozó csomagokkal és felszereléssel. A körülbelül 3000 km-es út több, mint kétharmadát földúton fogjuk megtenni. Többször fogunk folyókon átkelni.

Mivel az éjszakák alig három órásak, így rendkívül keveset fogunk aludni, és a workshop végére teljesen kimerült lesz az egész társaság. Amikor az időjárás úgy hozza, megpróbálunk egy keveset behozni az alváshiányunkból.

Ez az expedíció nem aboszolút kezdők számára való, lévén nem lesznek alapszintű fotós oktatások. Együtt fogunk fényképezni, és alkalmunk lesz arra, hogy megbeszéljük ki mit miért csinál, megvitassuk a használt módszereket és művészeti szempontokat, majd esténként megnézzük és kiértékeljük egymás munkáját.

Szóval kalandos út lesz, nagyon sok izgalmas lehetőséggel!

image

Pad a Seljalandsfoss vízesésnél

Canon 1D Mk II – 24-70 f/2.8L @ ISO 160

Útiterv

A kilenc nap alatt 8 napot foguk fotózással tölteni, az első nap délutánjától, az utolsó nap délelőttjével bezárólag.

1. nap – Kora délután indulunk Reykjavíkból, ahol a repülőtér mellett találkozunk. Egyből indulunk a Snaefellsnes félsziget fel, ahová még délután meg is érkezünk. Itt Arnarstapi kikötőjében a sirályokkal teli szirteknél, majd a Snaefells gleccser nemzeti parkban fényképezünk. Ha az időjárás engedi, akkor a gleccser oldalába is felmegyünk, ami kemény hegyi út lesz. Alszunk egy keveset Ólafsvik-ben.

2. nap – Reggel időben elindulunk, hogy Stykkisholmur kikötőjébe érjünk. Innek komppal megyünk Brjanslaekur-ig. Út közben kis szigetek és világítótornyok mellett fogunk elmenni, és ha szerencsénk van, ekkor már látunk lundákat, és a tengerben medúzákat a hajó mellett. Ahogy átértünk, elindulunk a Látrabjarg felé, amely Európa legnyugatibb pontja. Út közben változatos tengerpartokat fogunk látni, és a Látrabjarg-nál lundák, alkák és sirályok várnak ránk. Reménykedünk a szép naplementében. Aludni Breidavikban fogunk.

3. nap – Visszaindulunk a fjordok mentén. Annak ellenére, hogy térképen rövid út, de a hegyre fel, hegyre le, és kacskaringózó utan miatt ez egy hosszú szakasz lesz. Út közben a fjordokat fényképezzük. Délutánra visszaérünk az 1-es útra, ahol északkelet felé vesszük az irányt, és az estét még az F35-ös út előtt töltjük Blönduós-ban. Itt fel is tankoljuk a készleteket: vizet, élelmiszert és tartalék benzint, mert jó esetben is két napig nem fogunk civilizált terület közelébe érni.

4. nap – Korán reggel elindulunk a Kjölur geotermális területek felé az F35-ön. Itt, majd Kerlingarfjöll hegyeiben töltjük a következő napot. Ezen a részen már érzékelni fogjuk Izland zord arcát, magunk mögött hagyjuk a civilizációt. Gleccserek, sziklák, és forróvíz források között fogunk járni. Egy rövid éjszakát is fogunk itt tölteni, sátorozva.

5. nap – Elidőzünk még kicsit a Kerlingarfjöll környékén, majd folytatjuk utunkat az F35-ön lefelé. Út közben betérünk a Jarlhettur hegyei közé. Esétre megérkezünk a Gullfoss vízeséshez, illetve a tőle pár kilométerre lévő Geysír városába. Itt a Strokkur-t, és egyéb, kisebb gejzíreket fotózunk, és az éjszakát is itt töltjük.

6. nap – Hajnalban, ha jó idő lesz, visszamegyünk a Gullfoss-hoz a napfelkeltét fényképezni. Majd elég is a civilizációból, újra a helyek közé vesszük az utunkat, Landmannalaugar felé. Itt újra megcsodálhatjuk a geotermális tevékenységet, és jég valamint a kicsapódó ásványi anyagok által színezett sziklák között fogunk járni. A délutánt itt fotózzuk végig, alszunk egy keveset.

7. nap – A reggel végigfotózása után búcsút intünk a hegyeknek, és Izland legnagyobb nemzeti parkja, a Vatna gleccser felé indulunk. Itt fő célpontunk a Jökulsárlón gleccserlagúna lesz, de emellett a gleccsert is útba ejtjük. Itt újra szállodában alszunk.

8. nap – A napfelkeltét újra a Jökulsárlón mellett várjuk, majd elindulunk visszafelé. Út közben betérünk a Dyrhólaey természetvédelmi területre, ahol újra lundákkal találkozhatunk. Itt módunk lesz a zsákmánnyal hazatérő állatokat megfigyelni és fotózni. Estére Skogar-ba érkezünk, ahol az utolsó éjszakánkat tölteni fogjuk. Kiértékeljük az utat, megnézzük a készült képeket, és összepakolunk annyira, hogy másnap haza tudjunk indulni.

9. nap – A visszafelé vezető úton megállunk a szebb vízeséseknél, a Skogafossnál és a Seljalandsfossnál, majd Keflavik repterére megyünk, ahonnan hazaindulunk.

Részvételi feltételek

Lévén Izland rendkívül drága, két-háromszorosa az itthoni áraknak, amit az összkerékhajtású nagy terepjárók bérlete még tetéz, így az expedíció részvételi költsége viszonylag magas: 460.000 forint. Ez magában foglalja a szállások, étkezések, és az autó költségét, a repülőjegyet azonban nem.

A részvételi díj kifizetése két részletben történik. Az első 260.000 forint a jelentkezés utáni 10 napon belül, a második részlet pedig március 31 előtt. A regisztráció lemondása esetén a befizetett összeget 100.000 forint híján visszatérítjük. Május 15. után 200.000 forint kivéletével visszatérítjük a részvételi díjat, de csak akkor, ha valaki mást tudunk a jelentkező helyére találni.

Akit komolyabban érdekel a dolog kérem vegye fel velünk a kapcsolatot a sefi@fototipp.hu címen

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,491RajongókTetszik
197KövetőKövetés
691FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles