kedd, október 19, 2021
KezdőlapimportfototippFF szűrők emulálása PS-ben | FotoTipp.hu

FF szűrők emulálása PS-ben | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs

Sokszor előfordul, hogy egy-egy fényképünket fekete-fehérben szeretnénk elkészíteni. Digitális fényképezőgépet használva (persze vannak kivételek) ezt csak utómunkával tudjuk elérni.A fekete-fehér fényképezés jelentős része arról szól, hogy a lefényképezett téma színeit milyen tónusokká alakítjuk a FF képen. Ha filmre fényképezünk ez sok tényezőtől függ, a film típusától, a fényképezéskor használt szűrőktől, a papírtól amire nagyítunk stb.

Ha digitális anyaggal dolgozunk, akkor a fentiekben említett tényezők (pontosabban a digitális megfelelőik) felett szabadon rendelkezhetünk a használt képszerkesztő program eszközeinek segítségével. Nézzük, hogy a photoshop milyen lehetőségeket nyújt erre.

Az első és legfontosabb szabály, hogy felejtsük el a desaturate és a convert to grayscale menüket. A legjobb barátunk fekete fehérré alakításkor a channel mixer. Ha fekete-fehér munkára használjuk, akkor először a bal alsó sarokban lévő „monochrome” kapcsolót állítsuk be. Ezután színcsatornánként meg tudjuk adni, hogy mennyit vegyen figyelembe az egyes alapszínekhez tartozó világosságértékekből a végleges képen. Egyszerűen megfigyelhetjük az egyes alapszínekhez tartozó FF képeket ha, a „source channels” csúszkákon beállítjuk az egyik színez tartozó értéket 100%-ra, míg a másik két csatornát 0%-on hagyjuk.

Példának ezt a szép színes (polárszűrővel készült) tavaszi képet használjuk.

image

 Ha csak egyszerűen a „Monochrome” kapcsolóra kattintunk, akkor ezt kapjuk.

image

Persze sokan és sokszor leírták már ötletként, hogy a channel mixert használjuk fekete-fehérré alakításhoz. Az igazi trükk azonban az, hogy milyen mixer beállításokat használjunk a hagyományos FF technikában használt szűrők szimulálásához. Ehhez ismernünk kell a fekete-fehér technikában használatos szűrőket.

A fekete-fehér fényképezésnél alkalmazott színszűrőzés általános szabálya, hogy a szűrő a saját színének megfelelő árnyalatokat a képen kivilágosítja; a saját színével komplementer színárnyalatokat pedig besötétíti. A szűrő színének megválasztásával azt döntjük el, hogy melyek legyenek azok a színek amelyeket kivilágosítunk és melyek amelyeket besötétítünk. A színszűrők tudatos használatával a fekete-fehér képen a színárnyalatokat jól megkülönböztethetővé tehetjük. Pl. ha kék ég előtt sárga virágot fényképezünk szűrő nélkül, a képen világos háttér előtt sötétszürke virágszirmokat kapunk. Narancs szűrő használatával az égbolt sötét tónusúvá válik, a virágszirmok pedig vakítóan fehéresek lesznek. Másik példa, ha vörös ruhás modellt fényképezünk zöld gyepen. Szűrőzés nélkül a zöld és a vörös nagyjából egyforma szürke árnyalatot eredményez. Zöld szűrővel a vörös ruha sötétté, a gyep világossá válik. Vörös szűrővel a pedig a ruha lesz világos és a gyep sötét.

imageimageimage
Szűrő nélkül————————Zöld szűrővel———————–Vörös szűrővel

A fekete-fehér fényképezhez általában a következő szűrőket használják :

Vörös: Világosítja a vörös színeket, sötétíti a zöldeket és különösen sötétíti a kékeket. A kék égboltot erősen sötétíti, kiemeli a felhőket, drámai hangulatot ad a képnek.
Zöld: Világosítja a zöldeket, sötétíti a vörösöket és a kékeket. A növényzet zöldjének kiemelésére, világosítására használják.
Kék: Világosítja a kékeket, sötétíti a sárgákat
Sárga: Világosítja a sárgákat, sötétíti a kékeket
Narancs: Világosítja a sárgákat, narancsokat és a vörösöket
Sárgászöld: Sötétíti a pirosakat, világosítja a zöldeket, kiemeli az emberi bőr tónusait.
Magas kontraszt: Ez igazából nem szűrő, a nagy kontrasztú papírképet szimulálja

 Az egyes szűrőkhöz tartozó, javasolt channel mixel beállítások a következők:

Szűrő Red Green Blue Constant
Nincs 45 35 20
Vörös 100 15 -15
Zöld 35 55 20 -10
Kék 15 15 80 -10
Sárga 60 30 10
Narancs 75 20 20 -15
Sárgászöld 25 65 15 -5
Magas kontraszt 85 65 15 -40

Jó kísérletezést!

További friss hírek