14.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Ephemeris 1.0 | FotoTipp.hu


Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (7 értékelő)

A természetfotós számára nagyon fontos információ, hogy mikor és pontosan hol kel és nyugszik a nap, illetve a hold. Idén nyáron Izlandon ennek a képnek az elkészítésekor fontos volt tudni, hogy mikor és hol kell keresnem a holdat. (Az hogy nem volt felhő a szerencsén múlott.) Ha drágább kézi GPS vevőnk van akkor ezeket az információkat közvetlenül is megkaphatjuk. De nem futja mindenkinek ilyen kütyüre. A következőkben bemutatott programmal akár előre az asztali számítógépünkön, vagy egy tenyérszámítógép (Pocket PC, SmartPhone) segítségével a terepen is pontosan megtudhatjuk, hogy az adott napon hol, mikor kel és nyugszik a nap és a hold, illetve azt is, hogy milyen pályát járnak be ezen égitestek.

A szóban forgó program Jonathan Sachs Ephemeris nevű programja, amely PC és PocketPC változatban is ingyen letölthető a szerző weboldaláról. A program négy funkciót valósít meg.

Ha megadjuk a helyszínt és a napot, akkor kiszámolja a nap és a hold keltének és nyugtának idejét és pontos irányát. (Azt, hogy az irányokat térkép szerinti észak vagy mágneses észak szerint mutassa a T és M gombokkal lehet beállítani. A mágneses észak szerinti leolvasás akkor hasznos, ha iránytűt használunk, a valódi észak pedig a térképpel történő használat esetén nyer értelmet.)

A követési funkció a megadott helyszínre és napra vonatkozóan táblázatos formában megjeleníti a nap és a hold helyzetét, negyedórás bontásban. Itt a magasság (Alt) és az irány (Az) mellett az egységnyi magasságú tárgy által keltett árnyék hosszúságát is megadja (Shad).

A naptár nézetben a hold fázisait mutatja a kiválasztott hónapban. Míg végül az iránytű funkcióval a kirajzolt iránytűn jelölt nap vagy hold felé fordítva a gépet azonnal láthatjuk merre van észak.

A program alapértelmezésben tartalmazza pár helyszín koordinátáit, de mi is szabadon bővíthetjük az adatbázisát. A hosszúsági és szélességi adatokat decimális fokokban kell megadnunk, azaz 41°30′ helyett 41.50-et kell beírnunk. A matekból gyengébbek kedvéért, a decimális fok = fok + perc/60 + másodperc/3600 képletet kell használnunk. A koordinátákat térképről, GPS-ről is beszerezhetjük, de részletes listákat találhatunk az egyes földrajzi pontokról, településekről a oldalon is. Az itt található adatbázisban több mint 28000 magyarországi pont adata van felvéve.

Ha az iránytű funkció is használni szeretnénk illetve ahhoz, hogy a mágneses észak szerinti irányokat pontosan mutassa a program, a helyszín adatai között meg kell adnunk az adott helyhez tartozó mágneses eltérés (Magnetic Deviation) értékét is. Ezt a http://www.ngdc.noaa.gov/seg/geomag/jsp/Declination.jsp tudjuk lekérdezni.

Minden összevetve a program hasznos segítséget nyújt, akár az asztali gépünkön előre kiszámolva és kinyomtatva az adatokat, akár a tenyérgépünkön vagy telefonunkon a terepen használva.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles