11.8 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Egy nap a 300D-vel | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs

Csapatépítés. Nem egy olyan tevékenység, ahová az ember magával viszi a fotós cuccokat. Reggel, amikor elindultunk, az egyik kolléga kezembe nyomta a 300D-jét, hogy ha már fotózok, akkor fotózzak ott is. Annak ellenére, hogy embereket nem igazán szeretek fotózni (erről majd máskor), jó lehetőségnek tűnt, hogy kipróbáljam ezt a gépet is. Persze eddig is volt már félórára a kezemben ilyen váz, de más "csak" megfogdosni, és egy teljes munkát végigcsinálni vele.

Mivel két és fél éve használok D60-at, és a két váz ára mostanában körülbelül ugyanannyi (mármint egy használt, de jó állapotú D60, és egy új 300D), úgy döntöttem arra fogok koncentrálni, hogy a két váz hogyan viszonyul egymáshoz. Elsősorban nem a képminőség, és a hozzá kapcsolódó dolgok érdekeltek, hanem a kezelhetőség – az hogy mennyire tudok vele simán, kényelmesen dolgozni. A D60-on 28-135 IS-től kezdve mindenféle objektívet használtam, a 300D-n pedig a műanyagcsoda 18-55-ös kit objektív volt.

Ha egy szóban szeretném összefoglalni a tapasztalataimat, akkor az a "fájdalmas" lenne. Érzésre ez a készülék inkább egy digicam-hez hasonló, mintsem DSLR-hez. A bekapcsolási és feléledési idő hosszú, mint a D60 esetén. Ezzel megtanul együttélni az ember, például úgy, hogy folyamatosan be van kapcsolva a gép. Viszont a fókuszálás az katasztrófa. Nem elég, hogy a műanyagcsoda valami elképesztő lassú az USM objektívekhez képest, de még azzal is érezhetően sok időt tölt a váz, hogy kiválassza, hogy melyik autofókusz módban is akar dolgozni. Sok esetben volt az az érzésem, hogy lenyomom a gombot, és egy ideig nem történik semmi, majd elkezd fókuszálni. Ilyet a D60-on (aminek szintén a pokolba kívántam a autofókuszát) sose tapasztaltam. Mikor végre sikerült megfognia a fókuszt, akkor jött a következő nyavajgásom oka: nem az AF mező körül lévő téglalapot villantja meg, hanem egy pontot a közepében. Ez főleg erősebb fényben elég nehezen észrevehető. Ugyan 7 fókuszpontja van, de a D60 három fókuszpontja jóval kényelmesebben használható.

Hosszú perceket matattam azzal is, hogy a hátsó tekerő hiánya miatt mit hova tettek, de ezt nem éreztem annyira fájdalmasnak, mint a fentebb leírtakat.

Ha most választanom kellene egy vadonatúj 300D és egy használt D60 között, akkor gondolkodás nélkül a D60 mellett döntenék. Arról már nem is beszélve, hogy milyen szép színei vannak…

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles