kedd, október 19, 2021
KezdőlapimportfototippEgy kép átalakulása

Egy kép átalakulása

Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (1 szavazat )

Az elszórt szénabálákkal díszített mezõ hálás fotótéma. Formák és minták érdekes kavalkádját örökíthetjük meg. Ugyanakkor könnyen készíthetünk sablonos képeket is.

Idén nyáron, a nyaralás vége felé egy olyan mezõre akadtam amelyen érdekes összevisszaságban, egy domb tetején álltak a bálák. Az lemenõ nap fényében jó néhány képet készítettem, azonban az elkészült képek átnézésekor nem találtam olyat amely igazán érdekes lett volna. Megvolt a ritmus, és a forma de az ég egyszínû volt és a sárga tarlón a már kizöldellt fû foltjai is elrontották a képeket. A zavaró színek egyértelmûen fekete-fehér technika után kiáltanak.

image
Az eredeti

Elsõ lépésben a kiválasztott kép kivágását kellett eldönteni. Ehhez a legjobb módszer hogy mielõtt elkezdenénk a crop tool-al kaszabolni a képet, váltsunk teljes képernyõs nézetbe, dõljünk hátra egy pohár forró vagy hideg itallal és nézzük a képet. Gondoljuk végig a lehetõségeket és a képben rejlõ variációkat.

Az elsõre látható hogy a domb emelkedése miatt a kép ferdének látszik és bár a jobb oldali két bála hasonló a középen elhelyezkedõhöz, mégis megtörik a ritmust. a felhõk hiánya miatt pedig a jobb oldal üresnek tûnik a kép balra billen.

image
forgatás és kivágás után

Egy .3 fokos jobbra forgatás és egy négyzetes kivágás után már egyensúlyba kerül a kép, a két oldalon ugyanaz a távolság van a kép széle és a bálák között, és az ég is mozgalmasabb lett. (Nem véletlen hogy annyira kedvelik a fotográfusok a 6×6-os formátumot.) A vágás után következzen az fekete-fehér technika. Sokan úgy gondolják hogy elég egy egyszerû desaturate parancs és kész a FF kép, persze ez is egy megoldás, de az eredmény magáért beszélõen siralmas….

image
desaturate – köszönöm inkább nem

Szürke jellegtelen képet kapunk. Ha nem digitális géppel dolgoznánk hanem hagyományos géppel fekete fehér nyersanyagra akkor az ilyen képeket különbözõ színszûrõkkel korrigálva rögzítenénk a negatívra és a papírkép elkészítése során is különféle technikákat vetnénk be a megfelelõ kép elérése érdekében. Ezen szûrõk és technikák megfelelõi szerencsére rendelkezésünkre állnak a photoshop és a hozzá készült különbözõ kiegészítõk révén akkor is ha digitális képpel dolgozunk. A fekete-fehér képekhez szükséges eszközöket talán a legjobban FredMiranda B&W Workflow Pro eszköz fogja össze egy csokorba. Layerek és maszkok helyett az analóg technikákkal megegyezõ nevû eszközök közül válogathatunk. A Plugin ára a tudásához képest jelképes; 30 USD (azaz kb 6000Ft).

imageimage
vörös szûrõ és quadtone

Elsõ lépésként a fekete-fehéré alakítást vörös szûrõ segítségével végezzük, majd a képet négyszínû (quadcolor) képpé alakítjuk. Némi zaj hozzáadásával és a dinamika növelésével már közel azt a képet kapjuk ami az eredeti elképzelés volt, azonban valami még hiányzik, az égbolt egyhangú és nem eléggé kontrasztos, ezen egy kis sötétítéssel segíthetünk. Ez pár layer segítségével elvégezhetõ közvetlenül PS-ben is, de egy másik hasznos eszköz a PixelGenius Photokit segítségével jelentõsen egyszerûbben megoldható a feladat.  A végeredmény pedig így fest :

image
a végleges kép (kattintson a nagyobb változathoz)

Mielõtt bárki azt gondolná, hogy ennek képnek már nem sok köze van a fényképhez, sokkal inkább egy digitális illusztráció az gondolja meg; Minden amit a képpel csináltunk kivitelezhetõ hétköznapi analóg laborálással is. A végeredmény pedig  egy (legalább is számomra) izgalmas fekete-fehér fénykép. bw

További friss hírek