8.9 C
Budapest
Tuesday, April 23, 2024

Biometar 80/2,8 | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs

Ha az ember fia (vagy lánya) megveszi élete első (vagy sokadik) SLR/DSLR gépvázát, az első lelkesedést gyakran követi a kétségbeesés. Jaj Istenem, milyen objektívet vegyek. Nos igen, a gépváz múlandó dolog, az objektív azonban örök. Nem egy-egy váz szolgáltatásai miatt jegyzi el az ember szinte örökre magát egy-egy gyártóval, hanem sokkal inkább a vázak árának többszörösébe kerülő objektívek miatt.

Gyakran azonban a váz vásárlása miatt már amúgy is lapos pénztárcánk nem bír el még egy-két-három, darabonként “párszázezer” forintba kerülő objektívet. ÿgy aztán (különösen ha tapasztalatlan kezdő SLR/DSLR tulajdonosról van szó) látótérbe kerülnek a különböző érdekesnél érdekesebb gyártmányú üvegek. Nagy többségük igen hasonlít ez objektívekhez (mármint ha a közös ismérve az objektíveknek, hogy átengedik a fényt). Az ezekkel a “csodákkal” készült képek azonban nem eredményeznek mást mint csalódást. (Figyelem itt most egy “elitista” megjegyzés következik). Persze a csalódás sokban függ attól, hogy mennyire igényes a fotós és, hogy mi a végső média amin a műve megjelenik. Ha 9×13 méretű családi emlékképek vagy 800×600 webes galéria a cél, nos akkor tulajdonképpen mindegy mi van a gépen, csak áteressze a fény valamennyire. Ha azonban A3 vagy nagyobb inkjet vagy lightjet nyomat, esetleg vetítésre kerülő dia a célunk, (azaz valahol a “fine art” felé tartunk). Nos akkor az újonnan pár tízezer forintért kapható csoda hiperzoom DG XY QR TY Macro objektíveket inkább felejtsük el.

Mit tehetünk, ha nem akarunk/tudunk százezreket kiadni objektívekre, mégis valamennyire minőségi képeket szeretnénk készíteni. Nos ebben az esetben fordulhatunk a régi idők objektíveihez. Érdekes módon ezek az M42, Psix, K etc. csatlakozással rendelkező objektívek meglepően olcsók és minőségük pedig nagyon jó. (mint már említettem az objektív örök). Persze a választék ebben az esetben is nagy. Ebben a cikksorozatban egy kis útmutatót szeretnék nyújtani ezekhez az “alternatív objektívekhez”, cikkenként egy-egy klasszikus objektív bemutatásával.

A Pentacon 500/5,6 és a Zenitár 16/2,8 után egy általánosabb célú objektívről lesz szó. Ez az üveg a szép napokat megélt Pentacon SIX gépek alapobjektíveként ismertté vált Biometar 80/2,8. Középformátumú objektívhez képest meglepően kicsi és kompakt felépítésű, mindössze 280g. Összesen 5 lencsetagot tartalmaz 4 csoportban. Több változatban is gyártotta a Jénai Carl Zeiss művek. Leginkább használható az MC bevonattal rendelkező teljesen fekete változat.

A rekeszt 2.8 és 22 között állíthatjuk. Az élességállítás nagyon finoman az első gyűrű teljes fordulata alatt történik. Közelpontja 1m. A rekesz pedig nyolc lamellából áll.

A Psix rendszerben az M42 objektíveknél megszokottal pont ellentétesen működik a blendebeugrasztás, azaz ha az objektív végén lévő pöcök nincs benyomva akkor a blende folyamatosan állítható, ha pedig benyomjuk akkor az nyitja a blendét. Emiatt a megoldás miatt nincs szükség A/M átkapcsolóra ha M42 vagy más illesztéssel használjuk az objektívet.

Ha Canon vázon szeretnénk használni, szükségünk van egy átalakítóra ami az objektív Psix végét Canon formára hozza. Ezt legkönnyebben egy Psix/M42 és egy M42/Canon átalakító kombinációjával érhetjük el. Ilyen átalakítót szinte mindegyik fotós börzén találunk pár ezer forintért. Ha átalakítóval kisfilmes gépen, vagy DSLR-en haszáljuk akkor az 55x55mm kirajzolt képnek csak a középső (optikailag legjobb) részét használjuk, így a kapott kép minősége nagyon jó lesz. (Elgondolkoztató, azaz inkább barkácsolásra inspiráló, hogy egy ekkora képet kirajzoló objektívet egy 1.6-os crop faktorú DSLR gépen használva rengeteg optikai tartalék van a shift és tilt mozgások megvalósítására. Hmm….)

Az objektív rajzolata f2.8-nál kicsit lágy, ami tökéletes portréobjektívvé teszi. F4-től pedig a rajzolat meglepően éles, összevethető a Canon 70-200/2.8L által produkáltakkal.

Az objektívvel és 10D-vel készített tesztképeket a galériában () lehet megtekinteni.

Az Biometar 80/2,8 ára beszerzési forrásonként és állapottól függően változik, de általában 6000 és 10000 forint közötti áron hozzájuthatunk egy jól működő,kifogástalan üvegű példányhoz. Portrézáshoz, kistelének általános célú objektívnek, vagy éppen panorámázáshoz tökéletes.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
688FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles