Biometar 80/2,8 | FotoTipp.hu

0
1

Az adott értékelés: nincs

Ha az ember fia (vagy lánya) megveszi élete első (vagy sokadik) SLR/DSLR gépvázát, az első lelkesedést gyakran követi a kétségbeesés. Jaj Istenem, milyen objektívet vegyek. Nos igen, a gépváz múlandó dolog, az objektív azonban örök. Nem egy-egy váz szolgáltatásai miatt jegyzi el az ember szinte örökre magát egy-egy gyártóval, hanem sokkal inkább a vázak árának többszörösébe kerülő objektívek miatt.

Gyakran azonban a váz vásárlása miatt már amúgy is lapos pénztárcánk nem bír el még egy-két-három, darabonként “párszázezer” forintba kerülő objektívet. ÿgy aztán (különösen ha tapasztalatlan kezdő SLR/DSLR tulajdonosról van szó) látótérbe kerülnek a különböző érdekesnél érdekesebb gyártmányú üvegek. Nagy többségük igen hasonlít ez objektívekhez (mármint ha a közös ismérve az objektíveknek, hogy átengedik a fényt). Az ezekkel a “csodákkal” készült képek azonban nem eredményeznek mást mint csalódást. (Figyelem itt most egy “elitista” megjegyzés következik). Persze a csalódás sokban függ attól, hogy mennyire igényes a fotós és, hogy mi a végső média amin a műve megjelenik. Ha 9×13 méretű családi emlékképek vagy 800×600 webes galéria a cél, nos akkor tulajdonképpen mindegy mi van a gépen, csak áteressze a fény valamennyire. Ha azonban A3 vagy nagyobb inkjet vagy lightjet nyomat, esetleg vetítésre kerülő dia a célunk, (azaz valahol a “fine art” felé tartunk). Nos akkor az újonnan pár tízezer forintért kapható csoda hiperzoom DG XY QR TY Macro objektíveket inkább felejtsük el.

Mit tehetünk, ha nem akarunk/tudunk százezreket kiadni objektívekre, mégis valamennyire minőségi képeket szeretnénk készíteni. Nos ebben az esetben fordulhatunk a régi idők objektíveihez. Érdekes módon ezek az M42, Psix, K etc. csatlakozással rendelkező objektívek meglepően olcsók és minőségük pedig nagyon jó. (mint már említettem az objektív örök). Persze a választék ebben az esetben is nagy. Ebben a cikksorozatban egy kis útmutatót szeretnék nyújtani ezekhez az “alternatív objektívekhez”, cikkenként egy-egy klasszikus objektív bemutatásával.

A Pentacon 500/5,6 és a Zenitár 16/2,8 után egy általánosabb célú objektívről lesz szó. Ez az üveg a szép napokat megélt Pentacon SIX gépek alapobjektíveként ismertté vált Biometar 80/2,8. Középformátumú objektívhez képest meglepően kicsi és kompakt felépítésű, mindössze 280g. Összesen 5 lencsetagot tartalmaz 4 csoportban. Több változatban is gyártotta a Jénai Carl Zeiss művek. Leginkább használható az MC bevonattal rendelkező teljesen fekete változat.

A rekeszt 2.8 és 22 között állíthatjuk. Az élességállítás nagyon finoman az első gyűrű teljes fordulata alatt történik. Közelpontja 1m. A rekesz pedig nyolc lamellából áll.

A Psix rendszerben az M42 objektíveknél megszokottal pont ellentétesen működik a blendebeugrasztás, azaz ha az objektív végén lévő pöcök nincs benyomva akkor a blende folyamatosan állítható, ha pedig benyomjuk akkor az nyitja a blendét. Emiatt a megoldás miatt nincs szükség A/M átkapcsolóra ha M42 vagy más illesztéssel használjuk az objektívet.

Ha Canon vázon szeretnénk használni, szükségünk van egy átalakítóra ami az objektív Psix végét Canon formára hozza. Ezt legkönnyebben egy Psix/M42 és egy M42/Canon átalakító kombinációjával érhetjük el. Ilyen átalakítót szinte mindegyik fotós börzén találunk pár ezer forintért. Ha átalakítóval kisfilmes gépen, vagy DSLR-en haszáljuk akkor az 55x55mm kirajzolt képnek csak a középső (optikailag legjobb) részét használjuk, így a kapott kép minősége nagyon jó lesz. (Elgondolkoztató, azaz inkább barkácsolásra inspiráló, hogy egy ekkora képet kirajzoló objektívet egy 1.6-os crop faktorú DSLR gépen használva rengeteg optikai tartalék van a shift és tilt mozgások megvalósítására. Hmm….)

Az objektív rajzolata f2.8-nál kicsit lágy, ami tökéletes portréobjektívvé teszi. F4-től pedig a rajzolat meglepően éles, összevethető a Canon 70-200/2.8L által produkáltakkal.

Az objektívvel és 10D-vel készített tesztképeket a galériában () lehet megtekinteni.

Az Biometar 80/2,8 ára beszerzési forrásonként és állapottól függően változik, de általában 6000 és 10000 forint közötti áron hozzájuthatunk egy jól működő,kifogástalan üvegű példányhoz. Portrézáshoz, kistelének általános célú objektívnek, vagy éppen panorámázáshoz tökéletes.