35.8 C
Budapest
péntek, július 1, 2022
KezdőlapimportfototippAz újra megtalált R09 | FotoTipp.hu

Az újra megtalált R09 | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (1 szavazat )

Tisztán emlékszem, amikor 12 éves koromban, jó pár, forte hívóban kilögybölt, szép piros papíros fortepan 100-as roll film után, éppen előpakoltunk a következő híváshoz a fürdőszobába. Apám titokzatos mosollyal elővett a szekrény felső polcáról egy sötétbarna ORWO üveget amiben a felirat szerint valami R09 volt. Most már eleget küszködtél, mondta. Ideje, hogy rendes hívóval is dolgozz, ez pedig itt egy nagyon finom anyag.

Ez volt az első találkozásom a Rodinallal. Pontosabban annak Kelet-német változatával az R09-el. Amíg fekete-fehér filmre dolgoztam nem is használtam mást csak ezt, és az eredménnyel nagyon meg voltam elégedve. A hívóból egy literhez elég volt 25ml és a törzsoldatot gyakorlatilag korlátlan ideig el lehetett tartani.

Sok évvel később, mikor nosztalgiából megvettem a Mamiya szettet, felmerült a gondolat, hogy kellene megint fekete-fehér filmre is fényképezni. Vettem is mindenféle hívót amit a boltokban éppen kapni lehetett (D76, ID11, Microphen, stb. ) de az R09 valahogy nem jutott eszembe. Egészen két héttel ezelőttig amikor a Soós kereskedésben tett szokásos látogatásom alkalmával felfedeztem a polcon a Fomadon R09 üvegeket. Egyből beugrott a fenti jelenet. Gyorsan vettem is egy üveggel. Otthon megnézve ugyanaz a sötétbarna folyadékot láttam, mint amilyen a régi Orwo R09 volt. Pár próbatekercset előhívva pedig megbizonyosodtam róla, hogy ez az R09 gyakorlatilag ugyanaz, mint amit annak idején használtam. Utána olvasva megtudtam, hogy az R09 az Agfa által gyártott, majd megszűntetett Rodinal eredeti, első generációs receptje. (A Rodinalt egyébként újra gyártja egy Német vegyi cég) Számomra ez az újra megtalált hívó egy kis darab gyermekkor és emellett jól és pontosan lehet vele dolgozni.

Budapest
tiszta égbolt
35.8 ° C
37.1 °
34.1 °
34 %
5.1kmh
0 %
pén
38 °
szo
31 °
vas
33 °
hét
36 °
ked
34 °

További friss hírek