6.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Angyali Üdvözlet

2005, december

Angyali Üdvözlet

Angyali Üdvözlet (Óföldeák) Canon 5D, ISO 200, 24-105L IS, F 8, 1/320s

Évtizedek óta szórakozásból fotózom, szerencsére sohasem kellett ebből élnem. Másik szerencsém, hogy a sportrepülést is hobbiként művelhetem. ( Így is tagja lehettem az 1999 évi UL VB győztes Magyar Csapatnak) Sinus UL 912 repülővel repülök. (http://www.ultralight.hu/ )  .

Természetesen e két dolog olyan lehetőséget ad a kezembe, hogy fotóimon a madár perspektívát kihasználva mutassam be az adott témát.

Bőségesen tanulmányoztam  http://www.yannarthusbertrand.com/index_new.htm és hasonló fotósokat mire kialakult kezemben és a fejemben az a technika, ahogyan mai légifotóim születnek. A légifotózás repülőből nem olyan egyszerű, mint azt gondolhatnánk. Ahhoz tudom hasonlítani, mint amikor az autóvezető feladata a földúton, menet közben, kinyitott ablaknál az út mentén elsuhanó dolgokról jó képeket készíteni. Számtalan fotós barátomat reptettem már és bizony otthon kiderült, hogy nagyon kevés az igazán használható kép. A fényképezőgépet előre pontosan be kell állítani, mert az elsuhanó pillanat közben nincs idő utánállítani, korrigálni. Persze a gyors sorozatra alkalmas fényképezőgépek már nagy segítséget jelentenek.

Hogyan is készült ez a kép? Nem egy véletlen alkalommal.

Számtalan légifotóm van, ahol a fények-árnyékok nem az igaziak. Az utóbbi időben (némi csillagászati alapokkal felvértezve magam) régebbi képeimet újra elemeztem és a legszebb építményeket tervezett időpontban újrafotózom. Ma már tudom, hogy a korábbi kép-exif alapján pontosan kalkulálható, hogy az év mely napjain érdemes ott lenni legközelebb a repülőgéppel. Naponta legfeljebb egy óra áll rendelkezésre a megfelelő napállású kép elkészítéséhez. És perzse az időjárás is fontos. Sajnos a párás idő, vagy akár távoli felhőzet az alacsony napállású légifotók készítését sokszor lehetetlenné teszi.

Ez a kép is így készült. Korábban már ismertem a helyet és fotóztam is. Rajta volt a “listán”, hogy merre érdemes elindulni aznap naplemente előtt. Már a szegedi repülőtéren a felszálláskor ez volt a cél. Pontos időben érkeztem. Jók voltak a fények. Egy szokásos tájékozódó kör a templom felett és megvan a fények árnyékok optimális iránya. Utána még két kör a magasság (nézőpont) belövéséhez, hogy a torony olyan helyre essen, ahol nincsenek zavaró építmények a háttérben. Ez a XVI századi erőd templom Óföldeák falu közepén áll. (Aki nem látta még, merem ajánlani egy kirándulás célpontjának valamikor. )

Ekkor érdemes mégegyszer ellenőrizni a fényképezőgép beállításait (ISO 200, Tv 320s, manuál fókusz – már 105-ös telével is 0.02s alatt gyakori a bemozdulás a repülőgép rezgése miatt. Ma már mindig sorozatot vagy több képet készítek a bemozdulás keserű tapasztalata miatt. Egy próbalövés és utána szoktam kinyitni az ablakot ilyen metsző hidegben. Még egy pillantás a repülő sebességmérőre (legalább 120-130 km/h legyen). A repülőm pontosan ki van trimmelve, hogy elengedett kormánnyal is tudja tartani az előzőleg belőtt kört és így nyugodtan jöhet két-három sorozat. Erről a templomról aznap 4 körben 20 expo készült.

Aztán indulás Mártély és a Csaj tó irányába de onnan már elkéstem aznap, kevés volt a fény. Irány hazafelé, hogy sötétedés előtt visszaérjek a reptérre.

Persze azért út közben készült még néhány sorozat más természeti érdekességekről, fákról, árkokról, tavacskákról és mezőkről. Ezek egy része későbbi új képek próbaképeinek tekinthetők.

Az elkészült kép remélem szerintetek is illik az Ünnepi hangulathoz.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles