hétfő, október 18, 2021
KezdőlapimportfototippA végső rádiós vakukioldó | FotoTipp.hu

A végső rádiós vakukioldó | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 3.3 (3 értékelő)

Rendhagyó barkácsolós cikk lesz ez. Nem egy már elkészült eszközt szeretnék bemutatni, hanem egy kis együtt gondolkodásra, közös tervezésre szeretném meghívni a kedves olvasókat. A tárgy a rádiós vakukioldó. Az a kis eszköz, amelyből kapható pár ezer forintért nagyon egyszerű és fapados változat (aka. Ebay kioldók) és több tízezer forintért minden földi jóval felszerelt űberváltozat is (PocketWizard).

Mire is jók ezek az eszközök? Alapkiépítésben a fényképezőgép vakukioldó jelét továbbítja a vakuk felé, mégpedig rádióhullámok segítségével. Emiatt használhatjuk olyan helyzetekben is, ahol a hétköznapi infravörös vagy normál fénnyel működő vakukioldók nem működnek. (Nincs közvetlen rálátás, vagy éppen a napfény erősebb.) A kioldók egy része visszafelé is működik, azaz használhatjuk a fényképezőgép távoli elsütésére is.

A kérdés az, hogy vegyünk-e magunknak ilyen-olyan változatot, vagy esetleg rentábilisan összehozható egy megbízható, a nekünk szükséges funkciókat tudó megoldás. Nézzük melyek az alapkövetelmények.

  • Zavartűrő működés
  • 1/250 sec szinkronidő támogatása
  • Nagy talpfeszültségű vakuk támogatás
  • Folyamatos visszajelzés a vétel minőségéről

Az első és legfontosabb a használt rádiómodul és frekvencia kiválasztása. Az már az elején egyértelmű, hogy a rádiós részt készen kell venni. Egy megbízható és jól működő rádió adó és vevő elkészítése nagy munka és speciális műszereket is igényel. Szerencsére viszonylag olcsón kaphatóak komplett modulok, amelyekhez csak egy antenna kell.  A frekvencia kiválasztásához figyelembe kell vennünk, hogy ne legyen zsúfolt, azaz viszonylag kevés zavarral kelljen számolnunk és ne legyen engedélyköteles. A szóba jöhető frekvenciák a 433Mhz, 868Mhz és a 2.4Ghz. Mindhárom frekvenciára lehet kapni viszonylag olcsó modulokat. A 433Mhz és a 2.4Ghz-es frekvenciát rengeteg eszköz használja, Wireless hálózatok, bluetooth, garázsnyitók, távvezérlők, etc. Marad a 868Mhz amelyet viszonylag kevesen használnak, mivel a használatának szabályai kötöttebbek mint a másik két sáv esetén.

Ha a frekvencia megvan akkor jöhet a modul kiválasztása. Vannak intelligens adóvevő modulok, amelyek tetszőleges soros vonali kommunikációt át tudnak vinni, nem kell a kódolással, hibajavítással foglalkoznunk, és vannak egyszerűbb modulok amelyek külön vevők és adók és alapból csak az 1-0 átvitelére alkalmasak, az intelligenciát nekünk kell mögé programoznunk. Mivel cél az olcsóság, maradjunk az egyszerűbb változatnál.

Ha már a programozásnál tartunk, ha nem csak egy buta távkioldót szeretnék (ugye nem olyat szeretnénk?) akkor mindenképpen szükség van egy mikrovezérlőre is.

Ha megvan a kontroller és a rádió modul akkor következik a kreatív része a feladatnak, a vezérlő program megírása. Igazából ez a lelke a kioldónak, és ez az, amiben a tisztelt olvasók segítségét kérem. Milyen funkciókat tudjon a kioldó? Van jó pár ötletem, de nem biztos, hogy minden eszembe jutott, illetve lehet, hogy olyasmit is szeretnék beletervezni, amit senki nem fog használni. Néhány példa:

  • Csoportokra osztható működés (OK, ez alapfunkció)
  • Különböző csoportok szekvenciába villantása (első expóra az A csoport, második expóra a B csoport, harmadik expóra az A és a B csoport együtt)
  • Vaku távvezérlés (teljesítmény beállítás)(Ehhez, az adott vakuhoz tartozó vezérlő modult kell építeni…)
  • Ha már van távvezérlés akkor az adott beállításokat akár több vakura vonatkozóan el lehessen menteni és újra visszatölteni.

Biztos vagyok benne, hogy még számos olyan dolog van, ami meg sem fordult a fejemben. Arra szeretném kérni az olvasókat, hogy gondolkodjunk együtt, milyen funkciókat lehetnek, kellene megvalósítani. Nyitottam egy fórum topicot ahol a közös tervezés folyhat. Az eredmény pedig egy open source (divatos szó) tervű univerzális vakukioldó lesz.

További friss hírek