vasárnap, augusztus 1, 2021
KezdőlapimportfototippA poros szenzor nem hiba? | FotoTipp.hu

A poros szenzor nem hiba? | FotoTipp.hu

Egyik olvasónk keresett meg a következőkben leírt problémával. Különböző fórumokon már eddig is sok eset napvilágot látott a lentiekben említett szerviz által végezett munkákkal kapcsolatban, de ezek a fórumok anonimitása miatt nem mindig ellenőrizhetők. Ebben az esetben azonban nem anonim fikázásról van szó, hanem egy valós problémáról amely nem kevés pénz kifizetése és várakozás után sem oldódott meg.

A nemrég vásárolt  20D gépem képein feltűnt, hogy egyes helyeken foltok vannak, készítettem egy tesztet, és egyértelművé vált, hogy por lehet a CMOS érzékelő előtt. Mivel, garanciális a masina, így a magyarországi hivatalos márkaszervizbe a  Camera Kft-be vittem, ahol lefújták róla a port.

Kérdeztem a szakembertől, hogy akkor minden ok?

A válasz az volt, hogy jobb lett, nézzem meg, hogy nekem megfelel-e.

Jó kérdés –gondoltam- és megkértem őket, hogy akkor legyen egy fizetős tisztítás, ami az elmondásuk szerint abból áll, hogy kiveszik az érzékelőt, hogy jobban hozzáférjenek.

Néhány nap után elhoztam a vázat és kifizettem a 14800Ft-os díjat érte.

Egy hétig nem használtam a gépet és egy alkalommal cseréltem óvatosan objektívet ezt követően tűnt fel használat közben, a foltok továbbra is ottvannak a képeken.

Vissza a szervizbe, készítettünk egy tesztképen amelyet egy vibráló monitoron kellet volna megmutatnom, hogy hol is vannak a koszos részek. Mivel ez esélytelennek tűnt ezért

Otthagytam a gépet. Amikor visszamentem, hogy sikerült-e az újbóli tisztítás – mivel a munkára garancia van-  elmagyarázták, hogy ennél jobban nem tudják megtisztítani, és a teszt szerint ” Szenzor felülete szoftver szerint elfogadva”, azzal próbáltak vigasztalni, hogy látnám, hogy a riportereknek milyen a szenzora, és szerintük az enyém még nullás a szoftverük szerint.

Amikor szóvá tettem, hogy nekem nem úgy tűnik mint egy nullás azaz tiszta érzékelő, akkor  azzal zárták le, hogy az is elképzelhető, hogy a kosz az IR szűrő alatt van, de az nem garanciális probléma.

Most tehát van egy drága itthon vett 20D gépem, amelynek a szenzora gyárilag koszos és nem lehet megtisztítani. Nem hiszem, hogy a Canonnál ez megengedhető állapot lenne.

Megjegyzés: Ha a por az IR filter és a szenzor között van akkor az csak összeszereléskor kerülhetett oda mivel a filter és a szenzor illesztése között ragasztott tömítés van. (Ez jó látható itt is . Ha ott por van akkor ez véleményem szerint igen is garanciális hiba, pontosabban szavatossági probléma.

A Camera Kft. komolyan szétszereli a gépet, kiveszi a szenzor assembly-t egy tisztításhoz, amikor ugyanaz a tisztítandó felület hozzáférhető összeszerelt állapotban is? Ezt nehezen tudom elhinni, legfőképpen azt hogy ez a Canon által jóváhagyott vagy javasolt megoldás lenne. (szerk.)

Csatolmány Méret
tesztkep.jpg 1.87 MB
munkalap.GIF 95.69 kB

További friss hírek