csütörtök, október 21, 2021

1 terabájt

Az adott értékelés: nincs

imageA tavaly őszi túra után teljesen betelt az összes rendelkezésemre álló diszk. Ez 50 GB munkaterület (belső diszk a gépben) plusz 120 GB külső firewire diszk volt. Minden egyes kép kidolgozása előtt szabad területet kellett gyártani, úgyhogy kellemetlen volt bármihez is nyúlni. Úgyhogy nekiláttam egy tetemesebb háttértár bővítésnek.

Először, amikor megfordult a fejemben az 1 terabájt gondolata, akkor visszaemlékeztem egyik nagy bankunk géptermére, még 1997-ben. Fél tera tárolót telepítettünk, ami három szekrényt foglalt el (igaz, hogy 1 teráig bővíteni lehetett). Azóta kicsit megváltozott a helyzet…

A belső munkaterület is bővítésre került (megérkeztek végre a tavaly októberben rendelt diszkek), és ezzel lépést tartva a külső “online archívum” disznek az 1 terabájtot lőttem be. Ennek elégnek kell lennie legalább 4-5 évre (ha a jelenlegi éves adatmennyiséget extrapolálom). A LaCie Bigger Disk Extreme-re esett a választásom. ÿr/teljesítmény arányban ez volt az adott gyártó termékei közül a legjobb, és a korábbi jó tapasztalatok miatt maradtam az “egyben” megoldásnál – szemben a csináld magad módszerrel (külső ház, stb, stb – erre majd szerintem Sefi fog reagálni, lévén ő a másik módszert részesíti előnyben 😉 – így előzetes számításaink szerint a gyári ár 75%-ából ki lehet hozni).

Na de a lényeg. Tegnap megjött a diszk, kb 5 kilós nagyobbacska dobozban. Gyorsan rá is csatlakoztattam a munkahelyi gépemre – Dell Precision Workstation, Windows 2003 Server-rel, és nekiláttam megformázni – mivel gyárilag Macintosh fájlrendszer van rajta. Itt jött az első bukkanó. 99%-nál lerohadt a formázás… Az ok ismét az sbp2port.sys meghajtó, ami Windows XP SP1-el bezárólag katasztrofális volt – nagyobb terhelés alatt állandóan leállt, és 30 másodperc után indult csak meg az adatforgalom. Azt hittem, hogy a Win2k3-ban ezt megcsinálták végre. Nem. Jobb lett, de még mindig nem működik tökéletesen. Viszont a formázás nem élte túl ezt a kis 30 másodperces szünetet.

Este hazajöttem, és próbálkoztam újra. Illetve próbálkoztam volna. De már a particionálás sem sikerült, a Disk Management közölte, hogy ugyan létrehozta a partíciót, de nem tudja felmountolni. Szép. Több kevesebb káromkodás és a vonatkozó komponens írója felmenőinek emlegetése után nekiálltam hibát keresni. Meg is lett hamarosan. Valamilyen okból kifolyólag az XP SP2 “ismeretlen eszköz”-ként mutatta a partíciókat. Itt a meghajtó frissítése, minek hatására “Generic Volume” lett belőlük, megoldotta a problémát.

Hurrá. Újabb 2.5 óra (sajna ennyi végigformázni 1 terát) után minden flottul működött. De legalább az SP2 sbp2port-ja megy rendesen.

image

Még egy kis időbe telt, amíg átköltöztem rá (még nem teljesen, de hely van még bőven :))

Fizikailag négy 250 GB-os diszk található az eszközben, viszont ennek ellenére is elég csendes – ha oldalára fordítva használom. Függőlegesen a ventillátor érdekes hangokat tud kiadni. Ha erősebb igénybevételnek van kitéve, és melegedni kezdenek a lemezek, akkor beindul egy “hajszárító”, ami pár perc alatt lehűti az egész kütyüt. Normál használat során ez elég ritkán fordul elő.

A kezdeti nyűgök után eddig elégedett vagyok az eszközzel.

További friss hírek