10.8 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Útivideózás az autóban 2.

A cikksorozat 2012-ben íródott, de a mai napig tartogathat megszívlelendőket, ezért most felújítva is olvasásra ajánlom.

Korábbi írásban röviden számba vettem, mitől lehetne jobb az autóból, utazás közben készített videó minősége. Most picit részletesebben végig gondoltam mit tegyünk ha nincs egy vízálló, távirányítható kameránk és utazásunk alatt a szélvédő mögül kamerázunk.

DSC

A szélvédő ideális esetben víztiszta és tökéletesen átlátszó, fénytörésektől mentes.
Amint az autó szélvédője korosodni kezd, meglátszik rajta az út pora, kavicsai, későn cserélt ablaktörlő nyoma, belül pedig a levegőből kirakódó olajos fátyol okoz bosszúságot vagy az éjszakára a kocsiban hagyott vizes dolgok (vagy a kocsiban alvó) kipárolgása és az üvegre csapódott, lefolyt nyomok, tudnak napi feladatot adni a szélvédőn keresztül videózni szándékozónak.

DSC

Még tökéletes szélvédőnél is számolnunk kell bizonyos törvényszerűségekkel, a szélvédő alatti fényformáló rétegek, mint a csillogó műszerfal vagy a kamera elhelyezésére használt egyéb állványkarok, kiegészítők.

DSC

A szélvédőnek is két felülete van, ezért nem csak a belső, de a külső felülete is csilloghat, bizonyára mentünk már fasoron végig, mennyire zavaró a fényvibrálás az üveg külső felületén. Ezt nem tudjuk csak külső árnyékolóval megszüntetni, ha nagyon zavar. A régebbi teherautókon még látható ilyen, a baseball sapkához hasonló első árnyékoló. Ekkor viszont állványunkat a szélvédő felső szélhez kell szerelnünk, ami jobban zavarhatja a kilátást, ha ülnek az első ülésen.

DSC

A csillogások megszüntetésére, kontraszt fokozására, csillogó felületek (üveg, víz, falevél) eltüntetésére polárszűrőt használok, de ez sem mindenható, előtte meg kell tenni mindent az előzőekben leírt nehézségek kiküszöbölésére. Nem feledhető, hogy a polárszűrő sötét és így levesz a fényből, ez sem szerencsés.

Látható a polár határánál az előtte-utána effekt.
Látható a polár határánál az előtte-utána effekt.

A szélvédő önmagában is színezett lehet, zöld, kék, szürke, kocsija válogatja, sőt van amiben fűtőszál is van. A színmódosulást utólag célszerű kiszedni a filmből, ha a videószerkesztőnk ezt lehetővé teszi.

A műszerfal csillogására tett tesztem sikeressége után gyorsan beszereztem egy fekete polárból fél métert (másfél méter széles), ami a teszt képeken jól látszik milyen jól működik.

DSC
Fekete lép és mattot ad

Az állványként használt Orbis vakukarokat is lefestettem, így semmi sem zavarhatja a videózást, már csak az üveg. Azt rendszeresen kell takarítani. Bevált jó tanács a külső üvegfelületet valami teflonos anyaggal (RAIN-X) előkezelni, hogy az utazás közben rárakódott szennyeződés kevésbé tapadjon meg és könnyebben törölhető legyen akár ablaktörlővel is. A szélvédő mosóba szoktam keverni cseppmentesítő mosogatószert, ez is bevált az idő folyamán.

Az úti videó haszna nem csak abban mutatkozhat meg, hogy utólag is megnézhetjük milyen keskeny a tengerparti út Kotor környékén, hanem jobb belátásra bírhat agresszív, rendszám nélkül fekete autóban közlekedő, hajtalan, erős embereket (lásd videó).

A következő cikkben egy érdekes kiegészítő elkészítéséről olvashatunk, amellyel kis akciókamerát helyezhetünk el a tetőn.

Sok sikert kívánok az úti videózáshoz!

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles