Gigapixelek karnyújtásnyira

0
109

Nemrég kézbe kaparinthattam egy GigaPan nevű panoráma robotot amivel az ígéret szerint sokkal egyszerűbb a panoráma nyersanyag előállítása. Mivel korábban is szívesen raktam össze sok fotóból a képeimet, akár vízszintesen, akár függőlegesen, kaptam az alkalmon és felkapva a (számomra) akkurátusan egy külön hátizsákba csomagolt szerkezetet és a hozzávaló Sony kábelt, kiugrottam a Halászbástyára ismerkedni az új szerzeménnyel.

Pest felett masszív felhőtakaró nem volt nagyon látványos, de egyenletes fényviszonyokat teremtett. Tudni kell, hogy panoráma fotózáshoz az egyenletes és kiszámítható fény az előnyös (bár sokkal jobban néz ki a kép vidám bárányfelhőkkel), mivel a sok képet később illeszteni szükséges, ami a különböző árnyalatú képeknél (amikor a nap épp takarásban van és amikor nem) nehezen kivitelezhető, ha nem lehetetlen.

Pár percre kezembe vettem a kezelési útmutatót, de aztán hamar lemondtam róla, mert nagyon jött a naplemente és nem tűnt bonyolultnak a szerkezet.
A készülék menüje egy pár soros, háttérvilágított lcd képernyőn jelenik meg, elég egyértelmű szövegezéssel, alapbeállításban minden beállításra rákérdez, fogja a kezdő fotós kezét (ezeket a kérdéseket a profi fotós később kikapcsolhatja), a kezelőszervek nem bonyolultak, egy bekapcsoló, ok és törlés gomb valamint a többirányú mozgató gombbal mindent el lehet érni pár perces ismerkedés után.

Legelőször a készüléket felraktam a gömbfejre a gyorscsere talppal, de ezt később már korrigáltam, a készüléknek az állvány tőcsavarján a helye, szintezni a lábakkal is lehet és ez sokkal stabilabb.
Ne feledjük, hogy a gépünket, a teleobjektívvel együtt magasra kell helyeznünk a készülék tengelyén ami működés közben mozog-megáll-mozog-megáll, ez magas súlypont könnyen instabil elhelyezést vagy akár képberázást is eredményezhet, ha nem találjuk ki jól az állvány-készülék kapcsolatát.

Ezek után felszereltem a készülékre a fényképezőgépemet, kiválasztottam hozzá a kedvenc 135/2,8-as legalább 20 éves objektívemet (ezen a gépen ez 202 mm-esnek felel meg), az állványcsavarral kiegyensúlyoztam a készülék közepére helyezve, majd belemerültem a gép menüjébe.

A készüléket a megfelelő pontokra állítva megadjuk a kép négy sarkát amit ellenőrizhetünk is, beállítjuk az objektív látószögét és a képek kívánt átfedését (ezeket mind el is menthetjük, így nem kell többször beállítanunk) és már indulhatunk is. A gépezet még leellenőrizteti velünk a manuálisra állított gép néhány paraméterét, ami a képek közötti állandóságot biztosítja és indulhat is a csempézés.

A panorámát érdemes megvizsgálni kontraszt szempontjából is, lévén egyetlen beállítással kell lefotóznunk az egészet, fontos, hogy lehetőleg a legsötétebb és legvilágosabb részt is ki tudjuk exponálni. Készítsünk próbafelvételeket, nézzük meg a histogramokat vagy ellenőrizzük liveviewben a kritikus helyeket.

GigaPan munka közben

GigaPan munka közben

Akkor nézzük át ismét a főbb tennivalókat, indulás előtt:
– a manuális beállítások a gépen, az állandó eredményt biztosítandó:
– manuális blende
– manuális záridő
– manuális iso érték
– manuális fókusz
– kapcsoljuk ki a képet módosító egyéb automatizmusokat is (kontrasztszabályzók, HDR, stb.)
– állítsuk be az objektív látószögét (a gép erre egyszerű módszert kínál, adott menüpontban beállítjuk a horizontra a kép tetejét, majd az alját, amiből ő fokot számol)

a környezeti körülmények, fényviszonyok legyenek a kép készítése közben állandóak:
– napos, felhőtlen idő
– stabil állvány, GigaPan a tőcsavaron beszintezve, stabil alapokon
– a Gigapan és a fényképezőgép eleme feltöltve

A felvétel a beállításoktól és fényviszonyoktól függően eltarthat akár 20-30 percig is, fontos, hogy adjunk elegendő időt a gépünknek két kép között, hogy a képet elmentse.
A géphez adott program jpg és tif képeket fogad, ha a gépünk nem tud TIF formátumot, akkor fotózzunk RAW-ban és alakítsuk át TIF-re később.
Ha menet közben kártya vagy elemcsere (vagy a fényviszonyok hirtelen változása – pl. egy keselyű eltakarja a napot) miatt megállni kényszerülünk, a GigaPan egy gombbal megállítható, majd elindítható.

A nappali felvételek után este is készítettem egy panorámát, mert kiváncsi voltam a gépem többkockás zajcsökkentő üzemmódjára és a panoráma lehetőségére, de gond nélkül vettük az akadályt és egy szép esti kép született a Mátyás templomról, homogén fekete háttérrel.

Mátyás templom éjjel

Mátyás templom éjjel

Az esti felvétel rávilágított arra, hogy a képkivágás beállítása nem zökkenőmentes, amikor sötét háttéren, viszonyítási pontok nélkül kell a kép sarkait kijelölni. Erre érdemes kitalálni valami jó módszert (Hirtelenjében a gép egyik vezérsíkját használtam rögtönzött célzókészüléknek).

A panoráma összeállítása a gépen nem bonyolult, a géphez adott program a képek kijelölése és a fotózási sorrend megadása után előállítja a panorámaképet, tapasztalatom szerint az eddig használt PTGui-nál gyorsabban (igaz ott kézzel készült képeket kellett összerakni, így az összehasonlítás nem teljesen pontos).
A 72 kockás (24 Mpixeles) panorámaképet a gyors i7-es notebookom 12 (a 126 kockásat 22) perc alatt rakta össze, ennél azért érdemes átlagos teljesítmény esetén, több idővel számolni.
Az egyéb paraméterek a gigapan honlapjára feltöltött képek mellett elolvashatók az alábbi linkeken.

És hogy mibe kerül ez a játék? A készülék nem olcsó, (bár tudtommal egy jó panorámafej sem az) több változata is létezik, amik megvásárolhatók az ArtWork.hu boltjában, de nem olyan régtől bérelhetőek is, én is tőlük kaptam, köszönet érte.

Javaslom pár napra vagy hétvégére kipróbálni, ha az időjárás előrejelzés tiszta időt jósol. Szép és látványos képek készíthetők vele! Sok sikert!