8.7 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Világhírű fotóművészek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen

Különleges pillanatokat élhettek át azok, akik a mai napon részt vettek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen megrendezett fotóalbum bemutatón. A Holcim Hungária Zrt. meghívására először járt hazánkban a két világhírű ipari fotóművész páros, Fritz Brunier és David Hiepler. A művész duó azt a nagyszabású fotóalbumot mutatta be, mely a világ egyik vezető cementipari vállalatának 100 éves évfordulója alkalmából készült. Kötetlen beszélgetés keretében pillanthattunk be egy olyan ipari-művészi megrendelés kulisszái mögé, melynél a művészek teljes szabadsággal rendelkeztek.

A Holcim, a vállalatcsoport fennállásának 100 éves évfordulóját méltó módon kívánta megünnepelni, ezért egy kivételes lehetőséget biztosított három világhírű fotóművésznek, Fritz Bruniernek, David Hieplernek és Marco Grobnak. Az alkotók szinte teljes művészi szabadsággal rendelkeztek a képek elkészítésekor.

A Holcim ezzel az albummal kívánt tisztelegni közel 80 000 munkavállalója előtt mindazért az elhivatottságért és odaadásért, melyet a három fotós is megtapasztalt munkája során.

Különleges kiadvány született, mely több mint egy fotóalbum. A Holcim üzemekben világszerte dolgozó kétkezi munkásokról Marco Grob készített nyers, őszinte fotókat: „Minden portré egy ablak, mely betekintést enged az egyéni létezés mélységeibe és a kortárs élet megismerésébe.”

A Hiepler-Brunier páros az ipari létesítményekről készített lélegzetelállító, művészi felvételeket.
„Sokat gondolkoztunk azon, milyen megközelítéssel kezdjünk a munkának. Végül maga a helyzet, adta a kezünkbe a megoldás kulcsát: kívülálló megfigyelők vagyunk egy idegen világban. Megpróbáltunk olyan képeket készíteni, melyek többek felületes érzékeltetésnél. Olyanokat, amelyek bemutatják az üzemegység összetettségét, nem ítélkeznek, de közvetítik csodálatunkat. Az eredmény nem más, mint a saját szemünkön keresztül leszűrt szubjektív valóság, nem pedig az iparág vagy a vállalat általános bemutatása. Utazásaink során végül 13 országban 16 különböző helyre jutottunk el”- nyilatkozta a Hiepler-Brunier páros.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nevében Szalontai Ábel, a Fotográfia Tanszék vezetője vezette a beszélgetést, mely során a művészek kifejtették, mit jelent életművükben e kivételes megbízás. A szakmai-technikai részleteken kívül számtalan háttér információt osztottak meg az érdeklődő közönséggel.

Az eseményen a sajtó munkatársai és a MOME diákjai mellett a hazai fotógráfia képviselői is bepillantást kaphattak a két alkotó művészetébe. Számtalan kérdés hangzott el a megjelentek részéről, melynek eredményeképp izgalmas beszélgetés keretében kaphatott teljes képet mindenki egy ekkora horderejű művészi alkotás létrejöttének kulisszatitkairól.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
694FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles