25.1 C
Budapest
Monday, July 15, 2024

Új Adobe CS6 termékcsalád és Creative Cloud szolgáltatás

Az Adobe Systems Incorporated a mai napon bejelentette az Adobe Creative Suite 6 termékcsalád és az Adobe Creative Cloud szolgáltatást a nyomtatásra, illetve a webes és mobileszközökre szánt tartalmak tervezői számára készített létező leghatékonyabb eszközkészletét. Az Adobe Photoshop CS6, az Adobe InDesign CS6, az Adobe Illustrator CS6, az Adobe Creative Suite 6 Design & Web Premium és az Adobe Creative Suite 6 Design Standard hatékony új kiadásai fémjelezik a tervezők által várva várt CS kiadást. A programcsomag számos innovációt tartalmaz, és hatalmas teljesítménynövekedését kínál a legfontosabb alkalmazásokban. A vállalat a vadonatúj Adobe Muse alkalmazást is bejelentette a mai napon – ezen rendkívüli eszköz segítségével a tervezők programozás nélkül hozhatnak létre és tehetnek közzé HTML5-alapú webhelyeket.
Az alacsony havi előfizetési díjért kínált Creative Cloud felhőmegoldás mellett az Adobe 14 különálló CS6 terméket és négy Creative Suite programcsomagot is értékesít, amelyek a következők: Adobe Creative Suite 6 Design & Web Premium; Adobe Creative Suite 6 Design Standard; Adobe Creative Suite 6 Production Premium és Adobe Creative Suite 6 Master Collection.

Villámgyors kreativitás a CS6 új asztali alkalmazásaival
A Photoshop CS6, az InDesign CS6 és az Illustrator CS6 által a teljesítmény és a munkafolyamatok terén kínált fejlesztések jelentős időmegtakarítást biztosítanak a nyomtatási, webes és mobil projektek esetében. A Photoshop CS6bizonyítja, hogy az Adobe a képalkotási technológiákra és a kreativitásra fektette a hangsúlyt, olyan eszközöket kínálva, amelyekkel a felhasználóknak teljesen új digitális képalkotási élményekben lehet részük. A legfontosabb szolgáltatások közé tartozik a tartalomérzékeny eszközök családja: A tartalomérzékeny javítás lehetővé teszi egy kép adott területének kijelölését, amelynek másolata a kép egy másik területének kitöltésére vagy „javítására” használható, a tartalomérzékeny mozgatás révén pedig a felhasználók kijelölhetnek és varázslatos módon áthelyezhetnek egy adott objektumot a kép egy másik részére. Az új Adobe Mercury Graphics Engine rendszer lenyűgöző teljesítményt biztosít a rendkívül népszerű szerkesztési eszközök, például a Liquify, a Puppet Warp, a Transform és a Lighting Effects használata során. A tervezők gondtalanul elmerülhetnek a 3D alkotómunkában a vászonra és a környezetbe ágyazott intuitív jelenetszerkesztésnek köszönhetően, az új eszközökkel pedig videókat integrálhatnak a videoklippek létrehozása és javítása érdekében. Mindezeken felül a továbbfejlesztett, modern felhasználói felület, amely világos vagy sötét felületmegjelenítési lehetőséget biztosít, emeli ki a képeket a környezetből, a csomag egyik legfontosabb elemévé téve a Photoshop alkalmazást.

Az Illustrator CS6, amely idén a rajzolási és tervezési innováció terén betöltött negyed évszázados vezető szerepét ünnepli, új, modern felülettel jelentkezik, emellett jelentős teljesítményjavulást, valamint számos egyéb új szolgáltatást és továbbfejlesztett eszközt tartalmaz, amelyek többek között egy új képkövetési alrendszert, minta-létrehozási képességet és átmenetképző szolgáltatást foglalnak magukban. Az új felület gördülékenyebbé teszi a mindennapi feladatokat, a követési alrendszer és a minták zökkenőmentes tervezésének és szerkesztésének új megközelítése pedig új szintre emeli a pontosságot. Az átmenetképző szolgáltatással a tervezők soha nem látott átmeneteket biztosító ecsetvonásokkal festhetnek. Az új Adobe Mercury nagyteljesítményű rendszer sebességet és stabilitást kínál a 64 bites Mac OS és a Windows rendszerek támogatása mellett. Az Illustrator hűséges felhasználói Botticelli „Venus születése” című festménye előtti tisztelgést élvezhetik a termék képi világában.

Az InDesign CS6továbbra is utat mutat a közzétételben, korszerűsítve a többszörös elrendezések egyetlen tartalomkészletből történő létrehozásának folyamatát az új adaptív tervezési eszközökkel, ilyenek például az alternatív elrendezést, a megjelenítő eszközhöz alkalmazkodó elrendezést, a tartalomgyűjtést és a hivatkozott tartalmat biztosító eszközök. A megjelenítőeszközhöz alkalmazkodó elrendezést biztosító szolgáltatás az oldalelrendezés automatikus módosítására szolgáló szabályok alkalmazására használható mobileszközök esetén az oldalak tájolásának és méretének igazításához, ami nagy előnyt jelent az alternatív elrendezések tervezésekor. Legyen szó akár nyomtatásra szánt dokumentumok, táblagépes alkalmazások, interaktív PDF-fájlok tervezéséről, vagy ezek együttes használatáról, az InDesign CS6 új szolgáltatásai minden eddiginél hatékonyabb segítséget nyújtanak a tervezőknek.

Az Adobe minden webes és tervezőeszközében megjelenő innovatív, új munkafolyamatok és képességek leegyszerűsítik a jelenlegi kreatív munkafolyamatot. A Dreamweaver CS6célja az alacsonyabb válaszidejű weboldalak tervezésének elősegítése, ezért folyamatos rácselrendezések készíthetők benne, így nincs többé szükség a különböző CSS-alapú felületek létrehozására és beállítására a telefonok, táblagépes és asztali gépek képernyőjének felbontásához. A webes szakemberek így gyorsan fejleszthetnek olyan tartalmakat, amelyek természetesen alkalmazkodnak számos különböző típusú eszközhöz és képernyőhöz. Az új CSS Transitions panel ezenfelül azt is lehetővé teszi a Dreamweaver CS6-felhasználók számára, hogy a CSS3 használatával interaktívvá tegyék webhelyeiket és alkalmazásaikat. A Dreamweaver CS6 az Adobe nemrégiben bejelentett PhoneGap Build szolgáltatásával való közvetlen integrációnak köszönhetően kiegészíti a webes szakemberek ismereteit, és lehetővé teszi számukra, hogy összetett helyi szoftverfejlesztői készletek és különböző natív mobil fejlesztőeszközök beállítása és kezelése nélkül, meglévő HTML-, CSS- és JavaScript-ismereteikkel készítsenek natív mobilalkalmazásokat iOS, Android, RIM, Symbian és WebOS rendszerű eszközökre.

A Flash Professional CS6felhasználói a Flash Professional Toolkit for CreateJS használatával egyszerűen átalakíthatják és alkalmazhatják ismereteiket a HTML5 szabványnak megfelelően. A Flash Professional CS6 termék ingyenes bővítményeként elérhető új eszköz használatával a Flash tartalmak érthető, szerkeszthető kóddal exportálhatók a HTML5-vászonelembe, így hozzájárulhat az ActionScript fejlesztésből a JavaScript világába való zökkenőmentes átmenethez. A Flash Professional CS6 azt is lehetővé teszi, hogy a tervezők izgalmas és lenyűgöző játékélményt hozzanak létre olyan fejlesztésekkel, mint például a sprite-lapok előállítása, amelyek javítják a munkafolyamatokat és a teljesítményt. A beépített natív bővítmények és az új csomagolási lehetőségek, amelyek a legújabb Adobe Flash Player és AIR futásidejű környezeteket használják, kibővítik és megkönnyítik az alkalmazások Android és iOS rendszerű eszközökön való terjesztését.

A Fireworks CS6termékben a jQuery Mobile témák egyedi színekkel és stílusokkal szabhatók testre. A Dreamweaver CS6 jQuery Mobile színpaletta paneljén a felhasználók egyszerűen érhetnek el és használhatnak előre összeállított és egyéni jQuery Mobile témákat. A HTML5 webes szabvány eszközfejlesztésében tovább erősíti az Adobe vezető szerepét az a lehetőség, hogy a felhasználók egyszerűen felhasználhatják az Adobe Edge Preview segítségével létrehozott HTML5-animációkat a Dreamweaver projektekben.
Az Adobe Premiere Pro CS6újratervezett felhasználói felületével és a teljesítmény jelentős javításával az Adobe Creative Suite 6 Production Premium új mércét állít professzionális eszközeivel, például az Adobe Premiere Pro CS6, az Adobe After Effects CS6, az Adobe Photoshop Extended CS6 és az Adobe Audition CS6 termékekkel. Az Adobe Creative Suite CS6 Production Premium szoftvercsomag további újdonságai az Adobe Prelude CS6, amely leegyszerűsíti a beviteli és a naplózási munkafolyamatokat az utómunkálatok során, valamint az Adobe SpeedGrade, amely a végső simításokhoz és a fényeléshez biztosít hatékony szolgáltatásokat.

A szoftvercsomag új, innovatív megoldásainak köszönhetően a hanggal és videokészítéssel foglalkozó szakemberek gyorsabban dolgozhatnak, és kiküszöbölhetik a munkafolyamatok szűk keresztmetszeteit. A szoros integráció kulcsfontosságú tényező a különböző szoftverekkel dolgozó videoszakemberek számára. A Creative Suite 6 Production Premium az Adobe alkalmazásainak zökkenőmentes összekapcsolását biztosítja a Dynamic Link használatával, amely kiküszöböli a videoalkalmazások közötti köztes renderelést, valamint a kétirányú szerkesztést az olyan gyakorta használt programok esetében, mint az Adobe Photoshop CS6 vagy az Illustrator CS6. A szoftvercsomag emellett felismeri és támogatja más alkalmazások, például az Apple Final Cut Pro 7 vagy az Avid Media Composer nyílt munkafolyamatait is.

A videoszerkesztők által újratervezett és videoszerkesztőknek szánt Adobe Premiere Pro CS6új, kifinomult szerkesztési környezetével a professzionális videokészítési munkafolyamat központjaként működik. A hatékony Mercury Playback Engine bővítése immár az OpenCL számára is támogatást nyújt a MacBook Pro számítógépeken. A korszerű felhasználói felület, az idővonal dinamikus vágása és megszakítás nélküli lejátszás gördülékenyebb szerkesztést tesz lehetővé a felhasználók számára. Az idővonal dinamikus vágását biztosító funkció új rugalmasságot biztosít a módosítások hangolásakor, mivel lehetővé teszi, hogy a felhasználó közvetlenül az idővonalon hajtsa végre a vágást a billentyűzet használatával, vagy dinamikusan a Programmonitorban JKL-vágás segítségével. Az új, külső féltől származó, hardverintegrálásra szolgáló alkalmazásprogramozási felület – az Adobe Mercury Transmit – biztosítja a műsorszóróknak szánt videók megfigyelésének közvetlen csatlakoztatását a Mercury Playback Engine alrendszerhez olyan külső gyártóktól származó kártyák segítségével, mint az AJA, a Blackmagic Design és a Matrox. Az Adobe Premiere Pro CS6 tucatnyi egyéb új szolgáltatással rendelkezik, ilyen például a GPU által gyorsított Warp Stabilizer, a hanghatások keverésének és megfigyelésének számos fejlesztése, további kamerák (például ARRI ALEXA) natív támogatása, illetve az egyszerre több kamera támogatása, ami gyakorlatilag korlátlan számú kameraállást biztosít. Az elmúlt 12 hónapban több tízezer szerkesztő tért át az Apple és az Avid termékekről az Adobe Premiere Pro szoftverre, amely így piacvezető lett a világszerte legnagyobb számban értékesített szoftverek között.

Az Adobe Creative Cloud szolgáltatás új lehetőséget nyújt a tervezőknek az Adobe szoftverek nyújtotta innováció megismerésére. A tagok a Creative Cloud használatával letölthetik a CS6 bármelyik, vagy akár az összes asztali alkalmazását Mac vagy személyi számítógépre, és zökkenőmentesen dolgozhatnak azokkal. A Creative Cloud-tagok hozzáférést kapnak az Adobe Muse termékhez is, és érintőképernyős készülékekre szánt, integrált megoldásokat használhatnak, amelyek külön tölthetők le a különféle internetes alkalmazás-áruházakból. A Photoshop Touch és az Adobe Ideas már nagy népszerűségre tett szert, és jelenleg három további eszköz használható Android rendszert futtató eszközökön, amelyek hamarosan iPad készüléken is elérhetők lesznek: az Adobe Collage, az Adobe Debut és az Adobe Proto. Az Adobe Creative Suite által inspirált lenyűgöző új alkalmazások több millió iPad-felhasználó számára biztosítják a professzionális szintű kreativitást. A Proto használatával a felhasználók interaktív elrendezési vázlatokat készíthetnek a táblaszámítógépükön a webhelyen elérhető és mobilalkalmazásokról.

Az új Adobe Creative Cloud Connection asztali alkalmazás a fájlok szinkronizálását, megosztását és tárolását teszi lehetővé mobil és asztali platformon, illetve a Creative Cloud szolgáltatásban. Ha például a tervező a Photoshop Touch alkalmazással dolgozik egy fájlon iPad készülékén, az Adobe Creative Cloud Connection automatikusan szinkronizálja a fájlt az asztali géppel további finomítás céljából. A Creative Cloud-tagság akár 20 GB tárhelyet biztosít, és hamarosan lehetőség nyílik további tárhely megvásárlására.

Az Adobe Creative Cloud integrált webes üzemeltetési szolgáltatásainak segítségével a webes fejlesztők és tervezők bármit létrehozhatnak a lenyűgöző webhelyektől a vevőcsalogató minioldalakig. Ezenkívül a webalapú Adobe Typekit betűtípustár, amely áttörést jelentett a valódi betűtípusok webhelyeken történő használatában, olyan vezető műhelyek több mint 700 betűtípusához biztosít hozzáférést, mint az Adobe Type, a Darden Studio, az exljbris, a FontFont, a Mark Simonson Studio, a Process Type Foundry, a TypeTogether és az Underware. Az Adobe CS6, a Typekit és a webes üzemeltetési képességek közötti integrációval, amely az Adobe Creative Cloud-tagság szerves részét képezi, egyszerűbbé válik a lenyűgöző webhelyek létrehozásának munkafolyamata.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles