12.8 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

Titkos kertek – Csortos Szabó Sándor kiállításmegnyitója felvételről

Csortos Szabó Sándor fotói a világ különböző helyeit mutatják be. A Titkos kertek című kiállítás látogatói a bayreuth-i őrgrófnő egykori kastélyának parkjától Kambodzsa elfeledett városáig juthatnak el.

A bayreuth-i kastélyt kevesen ismerik, a város szélén áll és a látogatók a szokásos Wagner-ház – Liszt-ház – Wagner Opera szentháromságnál távolabb nem merészkednek, pedig érdemes lenne. A sokak által ismert Schwarzenberg kastély is új aspektusból látható: Český Krumlov kísérteties kastélya éjszakai fényben pompázik, miközben a februári hó fehér foltjai világítanak a képeken.

Portugáliában a Cabo de Roca felé utazók általában a legrövidebb utat választják, pedig ha elkanyarodnának a Serra de Sintra hegyei felé, akkor megnézhetnék a kapucinus barátok elhagyott kolostorát az erdő mélyén. A Convento dos Capuchosról készített fekete-fehér képek, a természettel 350 éve dacoló kolostort ábrázolják. Kambodzsában egyre messzebb kell mennie az utazónak ahhoz, hogy Angkor romtemplomait turisták áradata nélkül csodálhassa. Csortos Szabó messzire utazott, hogy megörökíthesse a X.-XII. században épült romokat, amelyeket lassan belep a dzsungel, és a növényzet visszaveszi az egykor beépített területet.

A Titkos kertek című kiállítás látszólag egy utazó fotográfus képanyaga négy különböző ország kevésbé ismert műemlékeiről. A kiállított képek azonban többek ennél, ahogyan Kincses Károly, a kiállítás kurátora fogalmaz:

„Ahány ember annyi titok. Ami az egyiknek csak egy mohos lépcső néhány foka egy kicsit nemtiszta víz partján, az a másiknak Wagner bayreuthi kertjének egy részlete, ahol turistaúton járt tavalyelőtt, a harmadiknak meg maga a transzcendens lét képpé formálva. Mindegyiknek igaza van nyilván. Akinek Csortos Szabó képei lépcsők, kastélyok, szobrok, miegyebek, az nézze így. Akinek heuréka élménye van, hogy jé, itt én is jártam a Schwarzenberg kastélyban Český Krumlovban, az nézze úgy. És aki szeret a valóságos utazások helyett/mellett fejben, lélekben utazni, akinek Angkor egy letűnt kultúra kőbe faragott emlékei mellett a természet és az emberi civilizáció gigászi harcának egyik színtere, az meg nézze emígy. Mindenkinek szíve-joga a döntés, s pont annyira lesz tiszteletben tartva az ő választása, amennyire ő megtiszteli a másik két, az övétől eltérő értelmezést. De az biztos, mi mindhármuknak rendeztük itt a Manó Házban Csortos Szabó Sándor: Titkos kertek című kiállítását.”

(Kincses Károly)2011.10.06

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles