szombat, december 4, 2021
KezdőlaphírcikkNikon 1 - egy újdonság, amely mindent megváltoztat

Nikon 1 – egy újdonság, amely mindent megváltoztat

A bemutatja a világ leggyorsabb, legkisebb és legkönnyebb, cserélhető objektívvel felszerelt fényképezőgépeit1

Amszterdam, Hollandia, 2011. szeptember 21.:A mai napon a Nikon bemutatja a forradalmian új, alapoktól felépített Nikon 1 digitális fényképezőgép rendszert, amely kompromisszumok nélküli minőséget kínál fényképek és videók esetében egyaránt. Az új generációs modellekben olyan lenyűgöző fényképezési funkciók kaptak helyet, mint az elő- és utórögzítő technológia, amely már a fotóst megelőzve működésbe lép – olyan forradalmian új fényképezési módokat kínálva, amelyekkel soha többé nem marad le semmiről, még a leggyorsabban tovatűnő pillanatot sem fogja elmulasztani. Az elkészült felvételek pedig korábban elképzelhetetlen módon életszerűek.

Az úttörő képalkotási technológiával felszerelt két új fényképezőgép — a Nikon 1 V1 és a Nikon 1 J1 — bemutatásával a Nikon új magasságokba emelte a sebességet, a precizitást, az innovációt és a hordozhatóságot. A világ leggyorsabb automatikus élességállító rendszere és sorozatfelvétele2, valamint az innovatív fényképezési módok és a különlegesen kompakt 1 NIKKOR objektívek és Nikon 1 kiegészítők révén a Nikon 1 új távlatokat nyit a hordozható digitális fényképezőgép rendszerek teljesítménye terén.

A mostani bejelentés a Nikon történetének legjelentősebbike a digitális fényképezőgépek 14 évvel ezelőtti bevezetése óta”, hangsúlyozta Takami Tsuchida, a Nikon Europe elnöke. „A Nikon 1 bevezetésével két úttörő, cserélhető objektívvel felszerelt fényképezőgépet mutatunk be, amelyek forradalmian új technológiák egész tárházával rendelkeznek.”

Jordi Brinkman, a Nikon Europe termékmenedzsere a következőket mondta: „Mérnökeink sikeresen elhelyeztek egy hihetetlen teljesítményű processzort és érzékelőt egy divatos, minimalista megjelenésű Nikon 1 vázban: így olyan felvételek készíthetők, amelyek korábban lehetetlennek tűntek. Ezek a modellek nem csupán a világ leggyorsabb fényképezőgépei – még soha nem látott funkciókkal rendelkeznek: a Mozgó pillanatkép és az Intelligens képválasztó felvételi módok korábban elképzelhetetlen felvételek készítését teszik lehetővé, az 1 NIKKOR objektívek pedig egyedülállóak, mivel tervezésük során elsősorban a hordozhatóságot és a videók készítését tartottuk szem előtt.”

Alapjaiban változtat meg mindent: az elő- és utórögzítő technológia
A Nikon 1 termékcsalád modelljeit olyan processzorral szereltük fel, amely a legprofesszionálisabb fényképezőgépekénél is sokkal gyorsabb. A páratlan sebesség pedig soha nem látott funkciókat vezérel. Az elő- és utórögzítő technológiával felszerelt Nikon 1 fényképezőgépek az első olyan, cserélhető objektívvel ellátott modellek, amelyek már a kioldógomb teljes lenyomása előtt elkezdik a felvételek rögzítését és a lenyomást követően sem hagyják abba azt. Ezek a fényképezőgépek nem csupán a fényt tudják irányítani – az időt is irányítják, új alapokra helyezve a fényképezést és lehetővé téve a fénykép készítése előtti vagy utáni pár pillanat megörökítését is.

Forradalmi automatikus fényképezési módok: soha nem látott felvételek
A fényképezőgépek hihetetlen feldolgozási sebességét kihasználó izgalmas és új fényképezési módok, valamint az elő- és utórögzítő technológia révén a Nikon 1 fényképezőgépek képesek úgy megörökíteni a pillanatokat, ahogyan semmilyen más fényképezőgép a világon:

A Mozgó pillanatkép (MSS)egyetlen kattintással életre kelti a fényképet. Egyszerre rögzít lassított videót és állóképet, majd a kettőt azonnal ötvözve olyan mozgó fényképet készít, amely még soha nem látott módon adja vissza a pillanat történéseit – egy valóban élő felvételt hoz létre.
Az Intelligens képválasztó (SPS)bármilyen helyzetben a tökéletes pillanatot örökíti meg; egyetlen fénykép készítésének ideje alatt 20 teljes felbontású felvételt csinál: mindössze egyszer kell lenyomni a kioldógombot, majd az elő- és utórögzítő technológia segítségével a fényképezőgép már a gomb teljes lenyomását megelőzően elkezd fényképeket készíteni. A gép elmenti az arckifejezések, a kompozíció és az élesség alapján kiválasztott öt legjobb képet, majd megjeleníti a tökéletes felvételt. Soha többé nem fog lemaradni a pillanatról, amikor a kutya éppen elkapja a labdát, vagy amikor a hintázó gyermek vidáman mosolyog.
Az Állókép mód a mozgó jelenetek mestere, mivel az eseményeket éles és teljes felbontású felvételekkel örökíti meg, akár másodpercenként 60 kép sebességgel.3.
A Videó mód fejlett videofelvételi funkciók egész tárházát teszi elérhetővé. Nagy felbontású fényképeket készíthet4 Full HD videók rögzítése közben anélkül, hogy a videofelvételt megszakítaná; a videókat pedig akár egészen lelassítva is felveheti.

Első az elsők közt: Cserélhető objektívvel felszerelt fejlett fényképezőgép (A-CIL)
A Nikon 1 bevezetésével nem csupán egy új termékcsaládot mutatunk be — egy egészen új kategória születik, amelynek a Nikon a Cserélhető objektívvel felszerelt fejlett fényképezőgépek (A-CIL) nevet adta. Az új, hordozható A-CIL Nikon 1 fényképezőgépeket úgy készítettük, hogy a velük való fotózás egyszerű, élvezetes és hihetetlenül gyors legyen, így ezek a modellek a fényképezés egészen új élményét nyújtják.

A gondolkodó fényképezőgép — Nikon 1 V1
Az intelligens és lenyűgöző megjelenésű Nikon 1 V1 modellt úgy terveztük, hogy magasabb szintekre emelje a fényképezés élményét. Az elektronikus keresővel és eszközcsatolóval ellátott fényképezőgéppel bárhol el tudja kapni a pillanatot és meg tudja örökíteni a váratlan helyzeteket. A fényes, 1 440 000 képpontos elektronikus kereső tiszta és stabil képet, valamint 100%-os képfedést biztosít. A masszív váz magnéziumötvözet panelekkel (felső és elülső) is rendelkezik, az eszközcsatoló pedig lehetővé teszi a rendszer számos Nikon 1 kiegészítővel való további bővítését. A Nikon 1 V1 matt fekete vagy csillogó fehér színben kapható.

Mindig egy kattintással előbbre jár — Nikon 1 J1
A gyorsan gondolkodó Nikon 1 J1 olyan fényképezőgép, amely bírja a tempót és képes a pörgős élet értékes pillanatainak megörökítésére. A teljesen automata Nikon 1 rendelkezik mindennel, ami a pillanatok valós idejű megörökítéséhez szükséges, kialakítása pedig a minimalista tervezés legjava. A szuperkicsi váz számos színben kapható és különböző kompakt 1 NIKKOR objektívekkel bővíthető, a beépített vaku pedig szükség esetén kiegészítő fényforrást biztosít. Használata annyira egyszerű, hogy mindössze azt kell eldönteni, mit kíván lefotózni. Az alábbi színeket kínáljuk: csillogó fehér, matt fekete, csillogó vörös, ezüst és vagány rózsaszín.

CX-formátumú CMOS képérzékelő a világ leggyorsabb kettős automatikus élességállító rendszerével5
A Nikon 1 fényképezőgépekhez és az 1-bajonettzárhoz készült új Nikon 1 CX-formátumú CMOS képérzékelő elfoglalja méltó helyét a Nikon meglévő DX- és FX-formátumú képérzékelői mellett (amelyek a Nikon digitális tükörreflexes modelljeihez használatosak). A Nikon 1 tökéletes egyensúlyt teremt a méret, a sebesség a fényérzékenység, a felbontás és a mélységélesség között. 100-6400 (kiterjesztett) ISO-érzékenységével kiválóan reprodukálja a színeket; alacsony zajt, RAW fényképezési lehetőséget és 10,1 megapixeles felbontást biztosít, amelyek révén a fényképek és a videók egyaránt mindig kiemelkedő minőségűek.

A világon a legtöbb élességpontot kínáló forradalmi és szupergyors AF képrendszerrel felszerelt érzékelő minden esetben a kiválasztott témára fókuszál. Fényes vagy mozgó témák esetén átkapcsol a 73-pontos fázisérzékelő automatikus élességállító rendszerre6. Álló vagy gyengén megvilágított téma esetén a gép a 135-pontos kontrasztérzékelő automatikus élességállító rendszert választja. Bármely rendszert is alkalmazza a fényképezőgép, a gyors felvételenkénti váltás lehetősége megadja a spontán fotózás teljes szabadságát, a videofelvétel közben is rendelkezésre álló fázisérzékelő AF pedig minden körülmények között biztosítja az éles felvételeket.

Az 1-es mögött rejlő motor: EXPEED 3
Az EXPEED 3 egy szupergyors képfeldolgozó, amely páratlan sebességet és teljesítményt nyújt. Ahhoz, hogy egy fényképezőgép a Nikon 1 modellekhez hasonlóan gyors legyen, olyan motor szükséges, amelynek nem okoz gondot a nagy sebesség. Az újonnan kifejlesztett processzor két nagy teljesítményű motorral rendelkezik, amelyek hihetetlen, másodpercenként 600 megapixel sebességgel képesek feldolgozni a képeket.

Az EXPEED 3 a minőség feláldozása nélkül képes kiválóan teljesíteni; ennek köszönhetően kiemelkedő zajcsökkentést biztosít, hogy a felvételek tiszták és részletgazdagok legyenek. Lehetővé teszi továbbá a fényképezőgép forradalmi fényképezési módjainak működését, valamint biztosítja teljes felbontású fényképek készítésének lehetőségét videofelvétel során7, vagy teljes felbontású állóképek akár 60 kép/ másodperces sorozatfelvételét.

Egy új hagyomány kezdete: az 1-bajonettzár és az 1 NIKKOR objektívek
A Nikon 1 létrehozása során a Nikon mérnökei nem csupán az újdonságokra összpontosítottak. Az új 1-bajonettzár kidolgozásakor valójában több, mint 50 év szakértelmére alapozva dolgoztak: legutóbb 1959-ben készített a Nikon teljességében új objektívrögzítőt, ez volt az F-bajonettzár. Az 1-bajonettzár teszi lehetővé a Nikon 1 rendszerhez tartozó 1 NIKKOR objektívek használatát. A kialakításnak köszönhetően minden egyes objektív tökéletesen kommunikál a fényképezőgéppel, amely kulcsfontosságú tényező a Nikon 1 fényképezőgépek által készített állóképek és videók kompromisszumok nélküli minősége szempontjából.

Az 1 NIKKOR objektívek családja szinte minden létező helyzetben alkalmazható, ráadásul mindegyik modell kompakt kialakítású és videofelvételhez optimalizált:
• A rendkívül kompakt és könnyű 1 NIKKOR VR 10-30 mm egy 3x zoom objektív nagy látószöggel. Kiváló objektív a mindennapi jelenetekhez; rázkódáscsökkentéssel segíti az éles képek és videók készítését, a behúzható obejkítv mechanizmus kialakítása pedig kiemelkedő hordozhatóságot biztosít.
• Az 1 NIKKOR VR 30-110 mm egy igazán jól hordozható telefotó zoom objektív, amely könnyedén hozza közel a távoli témákat is. A beépített rázkódáscsökkentés segíti az éles képek és videók készítését; az objektív pedig behúzható, ha éppen nincs használatban.
• Az ultravékony 1 NIKKOR 10 mm egy gyors és nagy látószögű objektív, amely könnyen becsúsztatható bármilyen táskába és az út során biztosítja az éles képeket.
• Az 1 NIKKOR VR 10-100 mm PD-ZOOM azok számára készült, akik szeretnek videókat készíteni. Az állítható sebességű motoros zoommal ellátott objektív ideális kiemelkedő tisztaságú videók rögzítéséhez.
Mindez pedig még csak a kezdet. A Nikon jól tudja, hogy a legjobb objektívekkel készülnek a legjobb képek és ennek szellemében már fejlesztés alatt állnak a jövő 1 NIKKOR objektívjei.

Bővíthető rendszer — változatlanul kompakt megjelenés: a Nikon 1 rendszer kiegészítői
A Nikon 1 külön megvásárolható kiegészítői segítenek a lehető legtöbbet kihozni a fényképezés élményéből anélkül, hogy nehéz táskát kéne cipelni:

Az apró SB-N5 vaku segítségével kényelmesen irányítható a fény iránya vagy minősége, valamint olyan kreatív megoldások is lehetségesek, mint például a plafonról vagy a falakról visszaverődő indirekt vakuzás. A Nikon 1 V1 modellel kompatibilis vaku vízszintesen és függőlegesen is elfordítható, az egység elején lévő felvételi segédfény (LED) pedig további fényforrást biztosít a Mozgó pillanatkép vagy az Intelligens képválasztó sötétben való használata során.
Az ultrakompakt GP-N100 GPS-egység révén könnyű útközben ellátni a fényképeket „geotag” címkékkel. A Nikon 1 V1 modellel kompatibilis modell közvetlenül a fényképezőgép eszközcsatolójához kapcsolódik és a képadatok (EXIF) közt automatikusan rögzíti geocímke formájában a szélességi, hosszúsági és magassági adatokat, valamint a felvétel készítésének idejét.

Az F-bajonett adapter segítségével bármely NIKKOR digitális tükörreflexes objektív használható a Nikon 1 fényképezőgépekkel. A Nikon 1 V1 és Nikon 1 J1 modellekkel egyaránt kompatibilis eszköz határtalan lehetőségeket kínál a fényképezési helyzetnek megfelelő objektív kiválasztásához. Ráadásul minden AF-S és AF-I NIKKOR objektív kompatibilis a Nikon 1 automatikus élességállító rendszerével.i.
A Nikon 1 kiegészítők választéka azonban nem ér még itt véget. A felszerelés védelme és a kényelmesebb fotózás érdekében széles választékban kaphatók a fényképezőgépekhez és objektívekhez Nikon 1 márkájú tokok és szíjak, valamint objektívsapkák és fényképezőgép markolatok. A Nikon ME-1típusú külső sztereó mikrofonja a Nikon 1 V1 modellel használható. Mindkét Nikon 1 fényképezőgép tartozéka az új Short Movie Creator videókészítő szoftver, amely automatikusan rövid videókat készít állóképek, videók, zene és akár Mozgó pillanatképek felhasználásával.

********************

Amennyiben a Nikon díjnyertes termékeiről bővebb tájékoztatást szeretne kapni, látogasson el az alábbi webhelyre: www.nikon.hu
1 A Nikon 1 J1 a világ legkisebb fényképezőgépe a cserélhető objektívvel és 2,54 cm-nél nagyobb képérzékelővel felszerelt digitális fényképezőgépek között. A Nikon 1 V1 a világ legkisebb és legkönnyebb fényképezőgépe a cserélhető objektívvel és beépített elektronikus keresővel felszerelt digitális fényképezőgépek között. A felvételek készítése közötti legrövidebb késedelem a világon (a Nikon teljesítménytesztjei szerint). A mérés egypontos AF mód, általános zoom objektív (1 NIKKOR 10-30 mm) és a legrövidebb gyújtótávolság használata mellett történt. Az adatok 2011. augusztus 5-i állapotok szerint érvényesek.

2 Max. 10 kép/mp témakövető AF módban, illetve max. 60 kép/mp teljes felbontás mellett, rögzített élességállításos módban. Az adatok 2011. augusztus 5-i állapotok szerint érvényesek.

3 Max. 10 kép/mp témakövető AF módban, illetve max. 60 kép/mp teljes felbontás mellett, rögzített élességállításos módban. Az adatok 2011. augusztus 5-i állapotok szerint érvényesek.
4 Teljes felbontású fényképek videó módban, (16:9-es képarány) 3840 x 2160 (1080/60i).
5 A felvételek készítése közötti legrövidebb késedelem a világon (a Nikon teljesítménytesztjei szerint). A mérés egypontos AF mód, általános zoom objektív (1 NIKKOR 10-30 mm) és a legrövidebb gyújtótávolság használata mellett történt. Az adatok 2011. augusztus 5-i állapotok szerint érvényesek.
6 Automatikus AF mező módban a fényképezőgép 41 élességpontot választ és automatikusan állítja be az élességet
7 Teljes felbontású fényképek videó módban, (16:9-es képarány) 3840 x 2160 (1080/60i).

i Az automatikus élességállítás beállításai. Általános AF: az automatikus élességállítás minden kompatibilis objektív használata esetén rendelkezésre áll, de előfordulhat, hogy az F-bajonettzár és az I-bajonettzár rendszerek közötti különbségek miatt a fényképezőgép nem pontosan állítja be az élességet. P mód: javasoljuk a pontos élességállítást biztosító P mód használatát. A, S és M módok: előfordulhat, hogy a fényképezőgép nem megfelelően állítja be az élességet, különösen abban az esetben, ha A, S vagy M módban a rekesz a maximális, vagy ahhoz közeli értékre van állítva. M és A módok: a funkciók korlátozásának tisztázása és a működésre vonatkozó magyarázatok a Nikon 1 használati utasításában olvashatók. M és A módban a monitor élességállítás érdekében történő nagyítása nem alapértelmezett beállítás. Manuális üzemeltetés szükséges. A manuális üzemelés esetén megjelenő nagyított kijelzés adott idő elteltével visszaáll normál kijelzésre. Rázkódáscsökkentés (VR) funkció is rendelkezésre áll, a hatása azonban egy lépésközzel csökkentett.

Kapcsolódó cikkek:

NoGun
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

További friss hírek