6.8 C
Budapest
Wednesday, April 24, 2024

Kincses Károly: Képnéző

Két ember a levegőben. Egyikük 1885-ben ugrott fel, s tartja magát még ma is ebben a furcsa pózban a kötél fölött, másikuk később szaladt neki, ő csak 1923. július 15-én szánta rá  magát a soha véget nem érő ugrásra.

A kalapos úriember gróf Kinsky Nusi, amúgy a XV. századig visszavezethető cseh főnemesi család magyarországi tagja, kiváló sportoló, magasba ugrásairól a maga korában sokat beszéltek a jobb körökben. Mesélik, egyszer képviselőnek is jelölték, s hogy elkápráztassa választóit, előttük is bemutatta magasugró tudományát. A kísérlet fényes sikerrel zárult, Kinsky Nusi  átrepült a kifeszített kötél fölött, még kalapja is a helyén maradt, de választói előtt egyszer s mindenkorra elvesztette tekintélyét, szóba sem  álltak többé vele. No persze akkoriban egy képviselőjelölt jobban tette, ha nem sokat ugrált… Az ugrásról készült fotó ellenben kiválóan sikerült, s nekünk ugye ez fontosabb holmi csip-csup mandátumnál. Képviselő azóta annyi, mint csillag az égen, ilyen fotót meg csak egyet ismerünk. Ezt a képet úgy tartja számon a magyar fotótörténet, mint legelső sportfotónkat. Ez igaz is mindaddig, míg nem találunk egy másikat, mely még korábbi, s akkor ez lesz a második sportfotónk mindaddig, míg nem találnak egy még korábbit…

A fényképész személye sem érdektelen, hisz gróf Esterházy Mihály (1853-1906) cs sz. és kir. kamarás, valóságos belső titkos tanácsos, a magyar főrendiház örökös tagja készítette, aki műkedvelő fotográfusként a varázslatos szépségű guminyomatok egyik hazai meghonosítója, mellesleg Horsley-Hinton tanítványa Londonban.

A másik képen André Kertész- akkor még Kertész Andor- lebeg a magyar valóság (puszta, gémeskút, itatóvályú) felett. Ő azóta is csak emelkedik, s egyre magasabbra kerül. A felvételt öccse, Kertész Jenő eszközölte Szigetbecsén, s szerepel majd az A. Kertész születésének 100 éves évfordulójára kiadott könyv címlapján, valamint a szigetbecsei André Kertész Emlékmúzeum és a Magyar Fotográfiai Múzeum  áprilisban nyíló kiállításán is.

Két ember a levegőben…

Kincses Károly
Kincses Károly
Kincses Károly 1954-ben született. Még él. Járt iskolákba, főiskolára, egyetemre. Dolgozott, majd barátaival, segítőivel megalapította a Magyar Fotográfiai Múzeumot. 15 éven át vezette, majd ugyanazon barátaival és segítőivel, kik közül elsősorban Kolta Magdolnát és Bánkuti Andrást említi, kivásárolta, átépíttette, működtette a Mai Manó Házat. Közben írt, szerkesztett vagy ötven könyvet, ennél sokkal több tanulmányt, tanított egyetemeken, rendezett ezernyi fotókiállítást itthon és 16 országban. Mostanában legújabb projektje megvalósításán dolgozik. Elhatározta, hogy a továbbiakban minden napját egy-egy munkadarabnak, műalkotásnak tekinti és szándéka szerint mindent elkövet, hogy esténként úgy kerüljön ágyba, hogy azt érezhesse, a lehető legjobbat hozta ki belőle. És nyugodtan alszik, majd másnap újrakezdi.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,491RajongókTetszik
197KövetőKövetés
691FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles