23.2 C
Budapest
csütörtök, augusztus 18, 2022
Kezdőlap!videóGőbölyös Luca előadása felvételről a Tripont fesztiválon

Gőbölyös Luca előadása felvételről a Tripont fesztiválon

A Tripont Fotós Fesztivál előadását Gőbölyös Luca Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a BKF Fotográfia szakának docense tartotta.

Párizsban, Brightonban és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanult fotográfiát, ill. utóbbin doktorált. Elnyerte a Balogh rudolf díjat, a Pécsi József-, a British Council, a Soros tanulmányi és az UNESCO, valamint a Magyar Állami Eötvös alkotói ösztöndíjakat, valamint a Fiatal Magyar Fotó ’90 után nagydíját. „Korai fotósorozatain a klasszikus tematikákat – városképek, csendéletek – és a fotó hagyományos eszközeit együtt alkalmazta, szokatlan képkivágásokkal és a fénykép felületén végzett egyedi beavatkozásokkal, vegyszeres maratással, színezéssel. 1994-ben, a hazai homoszexuális szubkultúra szereplőiről készült portrésorozata, a szociofotó távolságtartó szemléletmódján túllépve, mély empátiával jeleníti meg egy marginalizált kisebbség életét, és von be a művészi tematikába egy korábban tabuként kezelt társadalmi és esztétikai jelenségkört. Ettől kezdve műveiben elsősorban a szexuális identitáshoz való viszony problémái, a test társadalmi reprezentációjának és a nemi szerepek képi sztereotípiáinak kérdései foglalkoztatják.”* Az elmúlt években az emlékezés fogalmát járja körül. Létezik e kollektív memória, ki és hogyan építi, illetve vigyáz rá, milyen eszközöket vonultat fel annak létrehozásában, megmásításában. Hogyan változnak az emlékeink és tudatosan hogyan változtatunk rajtuk, illetve gyártjuk őket. Legújabb munkája médiakritikai projekt, ami a média – nevezetesen a tv-ben látható főzőműsorok struktúráját – nyelvét és kommunikációs rendszerét pontosan imitálja. A tvműsorokon kívül a projekt még képekből, professzionális reklámfotókból áll, amik mint egy szakácskönyv oldalai bemutatják a világ minden tájáról a művész által gyűjtött és feldolgozott, a szerelemmel, és a házassággal kapcsolatos babonák, népi praktikák elkészítési módjait, receptjeit.

*artportál

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>
Budapest
tiszta égbolt
23.2 ° C
23.3 °
23.2 °
58 %
3.1kmh
0 %
csü
37 °
pén
39 °
szo
33 °
vas
23 °
hét
24 °

További friss hírek