TIPA Innovációs Díj 2011

0
85

A szakmailag legjelentősebb európai fotó-, és képalkotás területével foglalkozó magazinok (TIPA) innovációs díját 2011-ben a Sony félig áteresztő tükör technológiája nyerte el.

A hagyományos DSLR fényképezőgépekkel összehasonlítva a félig áteresztő tükör technológia fix kialakításával gyakorlatilag kétfelé osztja a fénysugarat, amely így a fő képszenzor illetve a különálló fázisérzékelős autofókusz szenzor felé veszi az útját.

Az igazi áttörésnek számító félig áteresztő tükör technológiát a Sony α55 és a33 tipusú készülékeiben alkalmazta először. A fejlesztés lehetővé tette az akár 10 kép/mp felvételi sebességet „Continuous Priority AE” (folyamatos AE prioritás) módban, miközben folyamatos autófokuszt biztosít még a gyorsan mozgó tárgyak fényképezése közben is.

Idén a Sony egy második a „Legjobb profi kamera” díjat is bezsebelt a NEX-VG10E kamerával.
“Ez a kamera gyakorlatilag a tökéletes képalkotó rendszer, mivel egyaránt képes kiszolgálni a fotós és videós igényeket. Az új NEX-VG10 kamera és a NEX-5 fényképezőgép ugyanazokra az elektronikai megoldásokra épül, mint például az Exmor HD CMOS APS-C méretű szenzor vagy az E-bajonettes zárrendszer. Ugyanakkor a kamera elképesztő videós teljesítményt nyújt 24Mbps sebességű AVCHD formátumú képrögzítésének köszönhetően.”- áll a szakmai zsűri hivatalos értékelésében.

Technikai információk

Félig áteresztő tükör technológia: az újraértelmezett sebesség
A Sony az α55 és α33 esetében alkalmazta először a félig áteresztő tükör technológiát, amely innovatív optikai fejlesztés a felvételkészítés új dimenzióit mutatta meg. A hagyományos DSLR fényképezőgépekkel szemben az SLT készülékekben egy fix, félig áteresztő tükör elosztja a fénysugarat a fő képszenzor illetve egy különálló fázisérzékelős autofókusz szenzor között.
Az igazi áttörésnek számító félig áteresztő tükör technológiával, az α55 géppel akár 10 kép/mp felvételi sebességet is el lehet érni (α33: 7kép/mp). Az SLT gyors és precíz autofókuszt biztosít még mozgó tárgyak esetében is, akár Full HD videofelvételt akár fényképet készítünk.

Handycam® NEX-VG10E: a világ első cserélhető objektíves HD kamerája a fogyasztói piacon
A 25 évnyi folyamatos fejlesztői tapasztalat birtokában megalkotott NEX-VG10E a világ első, nem professzionális célra készített HD kamerája, amelyen az objektívek cserélhetők. A meglévő E-bajonettes objektívek mellett a NEX-VG10E tulajdonosai az A-bajonettes DSLR objektíveket is használhatják az opcionális LA-EA1 adapterhez csatlakoztatva.
A Handycam® NEX-VG10E moziminőségű full HD videofelvételre képes, nagy mélységű sztereó hangzással. A 14,2 megapixeles ExmorTM APS HD CMOS szenzor – amely kb. 19,5x nagyobb, mint a hagyományos kamerákban alkalmazott érzékelők – lenyűgöző felvételeket biztosít. A NEX-VG10E ugyanakkor kompakt és könnyen kezelhető.
– Vége –

A TIPA Awards-ról
A TIPA (Technical Image Press Association) 1991-ben alakult az európai fotó-, és képalkotás területéről származó magazinok független, nonprofit szervezeteként. Jelenleg 27 tagot számlál mintegy 11 országból: így a TIPA Európa legjelentősebb, szakmailag legelismertebb fotós szövetsége. Minden évben a magazinok főszerkesztői szavazást tartanak a “Best Photo and Imaging Products in Europe” díjakról, mérlegelve az innovatív eredményeket, a legmodernebb technológiák alkalmazását, a design/ergonómiai kérdéseket illetve az ár/érték kérdését. További információért kérjük, keresse fel a www.tipa.org weboldalt.