11.8 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

Fotósélet – 2011. március 28.

Búcsúzunk…. …

Mocsány Éva ES MAFOSZ fotóstársunktól akit 2011. március 22.-én, hosszan tartó betegsége – melyet méltósággal és a rá jellemző türelemmel viselt – végül legyőzte őt. Ötvenegy éves korában hunyt el. Már fiatal korától tagja a Pintér Károly Fotóklubnak és a későbbi Székesfehérvári Fotóklubnak. Szinte minden rendezvényen, kiállítás megnyitón megörökítette az eseményeket fotókon és videó felvételeken.

Még betegsége alatt is rendszeres és nagyon aktív tagja maradt a klubnak. Szolid és kedves társasága, mind a klub foglakozásokat, mind a közös kirándulásainkat kellemesebbé tette számunkra. Egyre több kiállításon és pályázaton szerepelt eredményesen. Egyéni tárlatai mindig különleges élményt jelentettek a látogatóknak. Alkotásaihoz versrészleteket válogatott. Fotói pedig a természet legszebb és legharmonikusabb oldalát mutatták meg. Mesébe illően szép virágfelvételeit a MAFOSZ képeslapjain is viszontláthattuk. Emlékét és ránk hagyott alkotásait megőrizzük!

Székesfehérvári Fotóklub
*
*

Fotókiállítások, események, meghívók

Fabó Ferenc természetfotó kiállítása 2011. április 15-ig tekinthető meg a Dunaföldvári Könyvtárban.

*
“A Jászkun Fotóklub 2011. március 23-án megtartotta rendes évi közgyűlését, ahol 23 fő klubtag volt jelen.

A gazdasági beszámoló és a művészi munka értékelése után, a klub vezetősége- mandátuma lejárta miatt –

lemondott és új vezetőség választására került sor. Az új vezetőség: dr. Lafferton László, Antal Attila és Csidér Bálint. A vezetőség tagjai közül dr. Lafferton Lászlót választotta a tagság a klub új vezetőjévé.

Hidvégi Péternek a klub tagsága könyvjutalommal elismerte és megköszönte 25 évig végzett munkáját.”

*
A sepsiszentgyörgyi Camera Club Siculorum fotóművészeti alkotócsoport az oltszakadáti evangélikus-lutheránus egyházközség vendégeként Fotóművészeti alkotótábort rendezett Oltszakadáton. Az ott született alkotásokból egy válogatás megtekinthető:
*
A Szentesi Fotókör tisztelettel meghívja Önöket 2011. április 4-én 18.00 órára Dömötör Mihály fotóművész Lucien Hervé művészete előtt tisztelgő tárlatára, amelyet Szentesen a Galéria Kávéház és Étteremben (Szentes, Petőfi u.7.) rendeztek meg. A kiállítás megtekinthető május 2-ig.
A kiállítás a Lucien Hervé életműve előtt tisztelegve, annak hatására és továbbgondolásaként jött létre. Az épületek felépülnek, élet költözik beléjük, majd amikor elvesztik funkciójukat, ott felejtik, magukra hagyják, vagy lebontják őket. Az elfelejtettek, magukra hagyottak közül a jelentősebbek, szerencsésebbek a pusztulásukban is értéket képviselő tiszteletteljes romokká válnak. A kiállítás témája a XXI. századi építészeti abszurd. Ezt az épületet teljesen nem építették fel, nem fejezték be, nem volt benne élet, nem vesztette el funkcióját, vasszerkezetei elrozsdásodtak, felrobbantani, lebontani nem tudják, mert az is pénzbe kerül. XXI. századi mementóként rommá vált.
*
*

Magyar sikerek külföldön

Dr. Agócs József (Salgótarján) Japánban a The 71st International Photographic salon of Japan fotópályázaton egy fotójával „Honorable Mention”- ben részesült. A szalonra 40 országból 8630 alkotás érkezett, melyekből 130 képet fogadtak el. A képeket Tokyoban a CANON toronyban a Canon Open Gallery-ban állítják ki.
*
Elkészült a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus kiadásában az Európai hagyományok: Spanyolország – Magyarország 2011című fotóalbum és ezzel egy időben megnyílt Barcelonában a fotókiállítás is. A tárlat felépítéséről, megnyitójáról néhány fotó megtekinthető a www.mafosz.hu weblapon, a társasági élet rovatban. A pályázatra 827 fotó érkezett, 95 szerzőtől. 223 fotó Spanyolországról, 604 kép a magyar népi kulturális örökségről szólt. A kiállításon és az albumban 72 kép található 48 szerzőtől. A tárlaton 33 fotó spanyolországi, 38 kép magyarországi témákat mutat be. A fődíjat Horváth Botond nyerte el. Díjazott még Dénes János, Gyurom János, Mann Judit, Mikó István és Simák Gergő. A díjak átadására majd csak 2011. októberében kerül sor, amikor Budapesten is kiállítjuk a képeket.
Az albumokat azonban ennél hamarabb is átvehetik az érintett alkotók. Minden kiállító egy-egy tiszteletpéldányt kap a könyvből. A könyv átvételének időpontját előzetesen kérjük egyeztetni (Győri Lajossal, a 06 (1) 225-6033-as telefonszámon vagy emailben: gyoril@mmikl.hu).

Fotósélet – 2011. március 28.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8. Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
680FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles