13 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

Magyar amatőr fotósok taroltak az összeurópai fotópályázaton!

Januárban véget ért a CEWE COLOR, Európa vezető fotószolgáltatója által szervezett Europe is beautiful” Fotópályázat.A németországi központ 2010 nyarán hirdette meg Európa legnagyobb fotópályázatát, 35.000 Euro értékű nyereménnyel, amelyre 30 országból, 14 000 regisztrált, 30 000 képet töltött fel 7 hónap alatt.
A felhasználók összesen öt kategóriában tölthettek fel képeket (Emberek; Város és természet; Érdekes helyek; Kultúra és történelem; Európa jövője). Az esemény nemcsak az óriási érdeklődés miatt volt különleges. hanem, mert az 500 díjazottból összesen 27 magyar győztes került ki.

A pályázat magyar szempontból még azért is kuriózum, mert az 1. és 2. helyezett is honfitársunk.

Első díj
A nyertes fotót Romániában készítette Pathó Károly, Budapestről. A kép egy öreg, táncoló párt ábrázol. A láthatóan szegényes körülmények ellenére a pár semmihez sem hasonlítható jókedvet és boldogságot sugároz. A kép részletei teljes harmóniában és kölcsönhatásban vannak egymással: legyen az akár a ruházat vagy a bútorzat textil mintája vagy éppen a tapéta színe. Tökéletes kompozíció, mely akármelyik részlet híján sokkal szegényebb lenne.

Második díj
A második helyezett, Plaszkó Noel, szintén Magyarországon él. A fotó a perspektíva sajátos szöge miatt tetszetős és mert egyfajta misztikus érzetet kelt. Olyan, mint egy színpadi díszlet vagy egy 19. századi festmény. Annak ellenére, hogy nem szerepelnek rajta emberek, a fénykép tele van élettel. A fénnyel és árnyékkal való okos játék, a szokatlan perspektíva és a részletek sokasága következtében a kép készítője egyetlen felvétellel egy egész történetet mondott el.

A zsűri
A nyertesek kiválasztásáért egy öttagú szakmai grénium felelt, akik tevékenységüknél fogva gyakorlatilag az egész német fotós szakmát lefedték. Susan Merbold, a Getty Images Ügynökség marketingvezetője, de évekig művészeti igazgatóként tevékenykedett. Kathryn Müller a National Geographic képviseletében vett részt a zsűrizésben, Kai Müller pedig az egyik legkedveltebb német fotós blog, a StyleSpion.de szerkesztője. Jürgen Reiche a bonni Humboldt Egyetem kurátora és a Történelem Háza (Haus der Geschichte) programigazgatója. Wolfgang Heinen a Fotocommunity (Plus) magazin alapító főszerkesztője és a Klie Publishing igazgatója.

Pár szóban a CEWE COLOR-ról

A CEWE COLOR Európa vezető fotószolgáltatója, 12 csúcstechnikával felszerelt európai gyártási központtal, 24 országban 3000 munkatárssal, évi 2,6 milliárd előhívott fényképpel és 3,6 millió előállított CEWE FOTÓKÖNYVVEL.

Magyarországi leányvállalata, a CEWE COLOR Magyarország Kft. budapesti székhellyel és gyártó központtal 1997-óta van jelen a magyar piacon, ahol jelenleg piacvezető a digitális fényképszolgáltatások területén.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles