Lakatos Péter, az MTI fotósa elnyerte a Word Press Photo kategóriadíját

0
47

Lakatos Péter, az MTI külsős fotóriportere első díjat nyert a World Press Photo, a világ legrangosabb fotópályázatának hírkép (Spot News) kategóriájában. Lakatos felvétele egy 2010. május 22-i tragédiát örökített meg. Egy 50 év körüli férfi a Szabadság híd egyik pillérének csúcsán lévő turulmadárra kapaszkodott fel, ahol éghető folyadékkal locsolta le a ruháját, majd pedig meggyújtotta és levetette magát a magasból. A fotópályázat egyik legfontosabb, Spot News (hírkép) kategóriájában díjazott fényképen az ugrás pillanata látható. A fotóriporterek legrangosabb elismerését, az év képe díjat egy dél-afrikai fotós, Jodi Bieber nyerte el egy, a családja által megcsonkított afganisztáni fiatal nő portréjával.

“Magyarország kis ország, de itt is történnek olyan események, amelyek ugyanúgy mellbe vágják, meghökkentik a világ túlsó oldalán élőket, mint az itthoni szemlélőket” – mutatott rá Lakatos Péter, hozzátéve, hogy bármennyire is szörnyű egy-egy ilyen esemény, ezt is meg kell örökíteni, hiszen a hírvilághoz tartozik. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egy ilyen kép elkészítésének természetesen van lelki utóélete, hosszú időbe telik feldolgozni egy ilyen eseményt.
Ezzel a fotóval Lakatos Péter már korábban is nyert díjat: tavaly ősszel a hírügynökségek 3. világkongresszusán Argentínában a sajtófotók versenyében a Tragédiák kategória első díját, a XXIX. Magyar Sajtófotó Pályázaton pedig – a vörösiszap-katasztrófát megörökítő fotó mögött – a Hír-eseményfotó kategória 2. díját kapta meg.

A World Press Photo zsűrije idén kilenc témakategóriában 23 ország 56 fotósát díjazta. A pályázók száma ezúttal minden korábbit felülmúlt: 125 ország 5847 fotósa 108 059 fényképpel indult a rangos versenyben.
Az ünnepélyes díjkiosztót május 7-én tartják Amszterdamban. A nyertes fotókat április 22. és június 19. között a város Oude Kerk kiállítótermében lehet megtekinteni, utána pedig a világban több száz helyen mutatják be.