6 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Foto Mozaik 150., 2010. október

Profiknak és amatőröknek is újított a Nikon

 

Török György: Kamerakörkép 2. – haladó kompaktok

A kompakt kamerák komoly típusait legtöbbször bridge, azaz híd néven említi a külföldi szakzsargon. Ezek a komoly objektívvel és szolgáltatásokkal felszerelt, ugyanakkor nem cserélhető objektíves gépek ugyanis hidat képeznek a kompakt kamerák és a cserélhető objektíves tükörreflexes gépek között. Mára azonban nagyot fordult a piac, hiszen megjelentek a cserélhető objektíves félprofi kompakt gépek is. Ezek nagyrészt a micro 4/3 rendszerhez tartoznak, de a Sony saját objektívcsatlakozással jelentkezett a piacon, amikor a Nex-5-ös és Nex-3-as gépeket megalkotta. A bridge megjelölés így elavulttá vált. A szóban forgó gépkategóriát tehát érdemesebb haladó (szintű) kompakt kamerának nevezni.

 

A hónap reklámfotója / Benkő Sándor sorozata – IXUS kampány, 2007

Sorozatunk ismert magyar divat- és reklámfotográfusok munkáiból merít: ki milyen céllal és hogyan készített el egy-egy jellegzetes felvételt. Az írásokkal betekintést szeretnénk adni a magyar professzionális reklám- és divatfotográfia belső berkeibe. A szakmában elismert fotográfusokat keresünk meg, bemutatjuk személyüket és egy-egy ismert munkájukat, az előkészületektől a kivitelezésig.

 

Események naptára

 

Kreatív világítás

A Nikon bemutatta az új Speedlight vakut – az SB-700 modellt.

 

Steiner Gábor: Nagyon jó és nagyon drága / A Canon új 70–200 mm-es profi zoomja

Aki komolyan gondolja a fényképezést – legyen amatőr vagy profi –, hamar szükségét érzi, hogy beszerezzen egy minőségi, gyorsan reagáló telezoom objektívet. A Canon ehhez több változatot is ajánl, amelyek közül a legújabb, az optikai képstabilizátorral ellátott EF 70–200 mm f/2,8L IS II USM, a fejlesztéseknek köszönhetően a legjobb képminőséget biztosítja.

 

Őszi termékbemutató a Canonnál

Szeptember 14-ei sajtótájékoztatóján mutatta be a Canon termékkínálatának legújabb darabjait, amelyek között több objektív és fényképezőgép, valamint irodai alkalmazásra és fotónyomtatásra szánt készülékek is szerepelnek.

 

Egy új gép kezdőknek

A Nikon új D3100 fényképezőgépe a gyártó szerint az eddigi legegyszerűbben használható DSLR modell, teljes HD videofelvételi funkcióval, elsősorban a családi felvételeket hivatott gyarapítani.

 

16 mega fölött

A Nikon bemutatta a D7000 digitális tükörreflexes fényképezőgépet, amely kiváló képminőséget, megbízhatóságot és nagy teljesítményt ígér tartós és jól hordozható vázába rejtve.

 

A Foto Mozaik ajánlja / Krivánszky Árpád: Ősz a Nemzeti Sírkertben

A Fiumei úti Nemzeti Sírkert – amelyet több mint 160 éve alapítottak – 56 hektáron nem csupán kegyeleti emlékhely, hanem egyúttal Európa legnagyobb szoborparkja, amellett sok ritkasággal büszkélkedő természeti terület is. Műemlék is, melynek egésze fokozott védelem alatt áll.

 

 

Galéria

 

Mitől jó? / Szarka Klára sorozata

Fejtsük meg a jó fénykép titkát! Ezúttal Benkő Sándor egyik triptichonját elemezzük. A kiválasztott mű október 7-ig még látható a Társalgó Galériában (Budapest II., Keleti Károly u. 22.) a művész életmű-kiállításán, s az ebből az alkalomból megjelent Az idő fogságában című albumában is.

 

Wagner István: Pap Gyula fényképei Pesten

Miközben a Bauhaushoz kötődő fotográfiái közül egy válogatás a pécsi reprezentatív mustrán vendégeskedik, a magyar fővárosban ezzel párhuzamosan kamaratárlata nyílt nagyjából egyidős, korai terméséből – valamennyi ezüst nyomat –, amely október 15-ig tart a Vintage Galériában.

 

Wagner István: A Bauhaus magyar fotográfusai

Az Európa Kulturális Fővárosa program egész évben tartó pécsi rendezvénysorozatainak keretében az egyik fő attrakció A művészettől az életig felcímmel a Magyarok a Bauhausban reprezentatív nemzetközi tárlata, amely a Janus Pannonius Múzeumban október 24-ig látható, és aztán december elejétől a társrendező Bauhaus Archiv berlini épületében nyílik meg újra. Félszáz hazai és külföldi köz- és magángyűjteményből félezer műtárgyat válogattak össze, melyek egy részét még a szakemberek sem ismerik eredetiben, vagy legalábbis ritkán láthatók.

 

Csarnok – Újratöltve

Barta Zsolt Péter, aki márciusban vette át a szakma legfontosabb díját, a Balogh Rudolf-díjat, már többször szerepelt a Nessim Galériában.

 

Vesszenek a férfiak!

 

 

Technika

 

Török György: Parfümök reklámfotói

A parfümök világa mindig különleges, mindig bensőséges. A szaglóideg nem is igazi ideg, inkább csak a nyúlványa agyunknak, bár a római I-es számot viseli az agyidegek között. Ennek viszont az az eredménye, hogy az illatok a tudatalattinkra is komolyan hatnak.

 

Fejér Zoltán: Magyar találmányok, szabadalmak / Kétobjektíves iker-fényképezőgép

A sorozat befejező cikkének témájául aligha találhattam volna Pécsi József találmányainál izgalmasabbat.

 

Fotós szemmel / Szujó Béla: Lett egy képem

Egy igazán kedvünkre való kép elkészítéséhez sok minden kellhet, a szerencsétől kezdve a tapasztalaton át egészen az alapos felkészülésig. De ha úgy érezzük, hogy már megvan, még akkor is adódhat olyan ötlet, variáció, amelyikre addig valahogy sohasem gondoltunk, mégis teljesen megváltoztathatja a kép jellegét, mondanivalóját.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles