Kincses Károly: Élt – mint (Munkácsi) Marci Hevesen

0
99

105 éve, Kolozsvárott született Munkácsi Márton. Eredetileg Mermelstein Márk néven anyakönyvezték. Hét testvére közül négyet a nyilasok öltek meg, a többiek előbb vagy utóbb mind Amerikába kerültek.

Nélküle a sajtó- és divatfotó egész biztos nem itt tartana, ahol most, nem járt volna be ilyen utat az utolsó hetven évben. Ő volt az, aki önmaga számára kitalálta és megteremtette a modern kor fotóriporterének figuráját, azét, aki mindig mindenre készen áll, aki mindig úton van, akit mindig fel lehet ott fedezni, ahol történik valami, akinek senki nem ismeri az arcát, mert mindig elbújik egy fekete doboz mögé, amit úgy neveznek, fényképezőgép. Szerintem a kilencszázhúszas években, amikor kezdte pályáját, csak azért nem volt három mobil telefonja, a rendőrség belső számára hangolt CB-je és egy személyhívója, mert még nem fedezték fel

Olyan fotográfusok vallják őt nyíltan mesterüknek, mint Henri Cartier-Bresson és Richard Avedon. Életének első harminc esztendejét Magyarországon élte le. Az 1920-30 közti magyar illusztrált lapok, mint a Pesti Napló Képes Melléklete, az Incze Sándor-féle Színházi Élet, a Délibáb, a Tolnai Világlapja… tele vannak jobbnál-jobb Munkácsi-képekkel. Ez önértékén túl azért is fontos, mert fotós hagyatékának legnagyobb része elveszett, vagy ismeretlen helyen, Amerikában lappang. A Magyar Fotográfiai Múzeum által 1996-ban kiadott Munkácsi & Munkácsi könyv kísérletet tett arra, hogy minden eddiginél aprólékosabb kutatással felderítse ezeket a világ számára jórészt ismeretlen fotókat, életrajzi dokumentumokat, s egy nagyon részletes bibliográfiával segítse a további kutatásokat.

Oly sok fotós, újságíró, zenész, művész, tudós és más szakma kiválósága mellett Munkácsi Márton is Berlinbe ment, s 1928-ban az Ullstein-lapok vezető fotóriportere lett. Képeinek százai jelentek meg a kor legjobb illusztrált lapjában a Berliner Illustrierte Zeitungban, a Die Dameban, az Uhuban, a Die Wocheben, valamint a kor vezető fotós évkönyveiben, a Das Deutsche Lichtbildben és a Modern Photographyban. Bravúros fotóriportokat készített a Zeppelin léghajó első világkörüli útjáról, Kemal pasáról, aktokat Leni Riefenstahlról…

1934-ben a fasizálódó Németországból az Egyesült Államokba emigrált, ahol azonnal leszerződtette a Hearst-konszern lapja a Harper’s Bazaar. Mozgalmas, élettel teli, szabadban készített divatfotóival iskolát teremtett. A világ egyik legjobban fizetett fotóriportereként élt New Yorkban.
Később regényt írt Fool’s Apprentice címmel, amelyben dicsőszentmártoni gyermekkorának emlékeit eleveníti fel. Animációs filmeket rendezett, az amerikai magyar emigráns közélet egyik jelentős figurája volt, de korábbi sikereit már nem tudta megismételni, s szegény emberként halt meg 1963. július 14-én, egy futballmeccsen kapott szívroham után. Sírja New Brunswickban található.Aki arra jár, tegyen rá egy kavicsot, megérdemli.