12.8 C
Budapest
Thursday, April 18, 2024

1956-os magyar forradalomra emlékeztek Washintonban

Megnyitották az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulója alkalmából rendezett fotókiállítást.

Sajtóközlemény

2006. szeptember 5-én Carlos Gutierrez amerikai kereskedelmi miniszter és Simonyi András magyar nagykövet megnyitották az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulója alkalmából rendezett fotókiállítást Washingtonban. A kiállítást a washingtoni Magyar Nagykövetség, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum rendezte. A kiállítás megrendezésében kulcsszerepet játszott a Fotóművészek Szövetsége tiszteletbeli elnöke, Fáth Péter és a Fotográfiai Múzeum igazgatója, Baki Péter.

A kubai születésű Gutierrez kereskedelmi miniszter megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a magyarok szabadságvágya példamutató a világ elnyomás alatt élő nemzetei, köztük a kubai nép számára. Magyarország az Egyesült Államok szoros és megbízható barátja és szövetségese.

Simonyi András nagykövet elmondta, hogy a kiállítás az 1956-os emlékév egyik legkiemelkedőbb eseménye az Egyesült Államokban. “A forradalom képeiből összeállított kiállítás üzenete, hogy a berlini fal lebontásához vezető útnak a magyar forradalom volt az első lépcsője.”

Fáth Péter, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tiszteletbeli elnöke a kiállítás kapcsán kiemelte, hogy “első alkalommal kerülnek kiállításra az USA-ban olyan képek, amelyek a fotóművészet eszközeivel állítanak emléket ezeknek a dicsőséges napoknak.”

A kiállítás kurátora, Baki Péter hozzátette: a kiállításon világhírű fotográfusokon kívül kiváló magyar alkotók, Berendi Ferenc, Haris László és Féner Tamás olyan képei láthatók, amelyek még a magyar közönség számára is ismeretlenek, most először kerülnek a nyilvánosság elé.

Az ünnepélyes megnyitón megjelent Cyrus Katzen, a múzeum alapítója; Peter Pace tábornok, az amerikai Vezérkari Főnökök Egyesített Tanácsának elnöke; George V. Voinovich szenátor; Donald B. Ensenat külügyi protokollfőnök; Anthony Lake, Clinton elnöki nemzetbiztonsági főtanácsadója; számos ország nagykövete, Oroszország washingtoni nagykövetségének tanácsosa; amerikai magyarok, köztük egykori 1956-os forradalmárok; valamint az amerikai és a magyar sajtó képviselői.

A kiállításnak az impozáns American University tavaly megnyílt Katzen Művészeti Központja ad helyet. A kiállítás a nagyközönség számára 2006. szeptember 6. és október 30. között tekinthető meg. Az eseményt a MALÉV is támogatta.

Washington, 2006. szeptember 6.

A fentiekkel kapcsolatban további információt kaphatnak:
Fehér Zoltán, sajtóattasé, Magyar Köztársaság Nagykövetsége
Tel: + 1 202 364 9506 E.-mail: zfeher@huembwas.org
Fáth Péter, tiszteletbeli elnök, Magyar Fotóművészek Szövetsége
Tel: + 36 30 9 413 000 E-mail: peterfath@t-email.hu

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles