14.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

FotóMozaik 81. 2005. január

… A Foto Mozaik (Foto Piac) havilap immár nyolcadik évfolyamát tartja kezében a Tisztelt Olvasó. A kezdetekre visszagondolva igen nagy változásokon mentünk keresztül, és a 2004-es év szintúgy a változások jegyében telt…

Pályázatok

Események naptára

Kiállításról kiállításra

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Kiállítás

Fotótárlat

Prukner János: Visszatekintés; Kiss-Kuntler Árpád: Képpárok; Lábady István: Love special; Fenn az ernyő – Napernyők, esernyők, színésznők; Németh Hajnal: Tunnel Coctail Bar

Hétköznapok

Gösser 2004

Digitális világ

Digitális képfeldolgozás / Azok a sötét foltok
A szürke téli időben vagy esetleg a nyári sugárzó napsütésben készített felvételeinkben gyönyörködve gyakran fedezhetjük fel, hogy egyes képek, illetve képrészletek sötétek vagy éppen világosak, de az is lehet, hogy nem megfelelően kontrasztosak. Sokan egyszerűen a kukába hajítják a képeket, pedig ez a hibajelenség a leggyakoribb és egyúttal legkönnyebben orvosolható probléma. Ezzel foglalkozunk most.

Fototechnika

Keleti Éva eljegyzése a fotográfiával

…Visszatérve az MTI-re, 1956 után rengetegen elmentek onnan, és akkor minket, fiatalokat, akik itt maradtunk, bedobtak a mélyvízbe. Egy pillanat alatt felnőttekké váltunk, nem a futottak még kategóriában kellett többé dolgozni, hanem mi lettünk az első generáció…

Fotós szemmel / Kiskirálylány

Vizúr János: Természetfotózás télen

Szerencsére egyre kevesebb az olyan fotós, aki télire elteszi a felszerelését, mondván: ilyenkor nincs mit kezdeni vele. A téli természet számtalan lehetőséget nyújt az aktív és leleményes fényképezőknek. Ki-ki megtalálhatja kedvenc témáit. A tájfotósoknak, a makrósoknak, a madarászoknak, a nagyvadasoknak egyaránt komoly sport- és művészi élményben lehet részük.

Dán András: Égi jelek

Minden a természetfotózással és a távoli, ismeretlen felfedezésének vágyával kezdődik. Egy kis érdeklődés, egy-két új technikai segítőeszköz, és már fotózzuk is a Napot, a Holdat, a csillagokat, az üstökösöket. Csodálatos élmény!

Nemcsak kezdőknek / A fény fotográfiai minősítése

A fény a fotográfus legfőbb partnere. Fényképezőgépünkkel – leegyszerűsítve – nem teszünk mást, minthogy a személyekről, tárgyakról visszaverődő fénysugarakat felfogjuk. A kezdetleges kultúrákban a mai napig elterjedt hiedelem szerint, ha valakiről képet készítenek, lelkének egy részét lopják el”. Ez az elképzelés alapjában véve jogos, hiszen olyan sugarakat visz magával a fotós, amelyek közvetlenül megérintették a modellt, azaz fizikai kontaktusban voltak vele.

Jobb ez így?

Molnár Miklós / Volt egyszer egy RM-eljárás (3.)

Az előző részben bemutattuk a diamontázs készítése első lépéséhez szükséges RM-2 elnevezésű, két fényképezőgépből álló egységet, amely rendkívül gyorsan, egymás után, külön-külön filmre egy-egy felvételt tesz lehetővé a fehér háttér előtti személyről (előtérmotívumról). A két diaképnek abban kell különböznie egymástól, hogy az egyiken a fehér háttér és a személy meg van világítva lámpákkal, a másikon csak a háttérfelület, tehát ezen a diakockán a szereplő sziluettnek látszik. A cikksorozat további részében sorra kerülő munkafázisokban a sziluettről negatív maszkot készítünk, amelynek segítségével a diára fotózott háttérmotívum látens képének bizonyos területét eltüntetjük, hogy helyére illeszthessük a dia előtérmotívumot.

Fotofelszerelés

Teszt / Canon EOS 20D

A Canon termékskálájának történeti szempontból ismét csak érdekes gépéhez érkeztünk. A gyártó ugyanis 2002 óta most emelt első ízben e széria felbontásán (+1,9 effektív megapixel). Az újonnan fejlesztett, második generációs APS-C méretű, 8,2 megapixeles CMOS képérzékelőjével, 5 kép/s képkészítési sebességével, 9 pontos autofókusz rendszerével és a Canon új, tárgytávolság-függő ETTL II vakurendszerével az EOS 20D az első olyan félprofesszionális digitális fényképezőgép, amely mindazt a teljesítményt, sebességet és rugalmasságot nyújtja, amit korábban csak a csúcsmodell kategóriába sorolt filmes tükörreflexes fényképezőgépek biztosítottak.

Újdonság


Casio Exilim EX-S100


HP Photosmart 8150


Epson EMP-TW200H házimozi-kivetítő


Epson PLQ-20


A Canon iR sorozat multifunkciós nyomtatói


Panasonic Lumix

Új ékszerek a Canon kollekciójában


SpeedLite 580EX


Digital IXUS i5


Olympus AZ-2 Zoom

Lexar USB Flash Drive


Olympus C-470 Zoom


Sigma 18-125 mm F3,5-5,6 DC


Olympus Zuiko Digital objektívek


Új lehetőségek a Pentaxnál

Fotóelmélet

Tillai Ernő: Képelemzés, értékelés / Struktúra, textúra, faktúra
Az eddigiekben azt fejtegettük, hogy minden képnek, így a fotóknak is van kompozíciója. Ez lehet jó, lehet rossz, lehet tudatosan hanyag, vagy egy véletlen expozíció esetén kiszámíthatatlanul esetleges. Állítottuk azt is, hogy a képkompozíció legfeltűnőbb elemei, az uralkodó méretű, tónusú, színű felületek határozzák meg a kép jellegét, az első benyomást. Ezek akkor “hatásosak”, ha rövid idő alatt értelmezhetők, karakteresek, alakjuk rögtön azonosítható. Formáik a kép tartalmával összhangban vannak, és bizonyos hierarchia is felismerhető. Ez elsősorban azt jelenti, hogy a pozitív (értelmezhető) formák és a háttér jellegű vagy “kimaradó” – azaz negatív – formák jól elkülönülnek, így a kép felépítése nem zavaros, hanem rendezett, célirányos és bizonyos belső összefüggések rajzolódnak ki.

Dr. Mann Judit: Fotózzunk – de hol és mit?
Így karácsony táján sokfelé rendeznek különféle szabadtéri vásárokat és a bevásárlóközpontok, nagy szupermarketek, piacok népsűrűsége is megnő. A sűrű nép között megszaporodnak a fényképezőgéppel a nyakukban cirkálók is, akik a sokféle remek látványra vadásznak. De sajnos a kidobó emberek meg gyakorta éppen a fényképezőgépekre vadásznak, és szerintük a kamera mögött levő ember eleve gyanús. Miért is?

Beszámoló

Ceglédi Ferenc: Vadnak született

Benkő Imre: Utak, fotók

A Canon ismét a harmadik legértékesebb japán márka

Erről írtunk 2004-ben

Az MFSZ workshopjai

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles