7.8 C
Budapest
Wednesday, April 24, 2024

Foto Mozaik 140., 2009. december

Megjelenik december 1-én.

Karácsonyi kínálatunk

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Steiner Gábor: Fotózni pedig télen is kell!
Az igazi amatőr fotós kamerája télen sem kerül a szekrénybe, hiszen a környezet éppen ilyenkor változik meg a legjobban, s ezt érdemes megörökíteni. A profi pedig egyenesen nem teheti meg, hogy ne dolgozzon, mivel éppen ebben az időszakban adódik a legtöbb feladat a nyári uborkaszezon és az őszi „beindulás” után, azután tavasszal cseng le ismét a következő nyárig. A hideg idő, a megváltozott fény- és időjárási viszonyok azonban a megszokottól eltérő kamerakezelést kívánnak meg amatőrtől és profitól egyaránt.

Buzás Balázs: Fotózás hidegben
Van, aki egyáltalán nem veszi elő fényképezőgépét télen, maximum a nappaliban zajló karácsonyi ajándékozást örökíti meg. De mit tegyünk, ha az ajándékok egyike pont téli kirándulás, sítúra vagy bécsi bevásárlótúra? A fotósfelszerelés igazából nem téliesítést, hanem csupán figyelmet igényel. Alábbi tanácsaink viszont nemcsak a téli tájak és sportok kedvelőinek, hanem azoknak is szólnak, akik csak egy városnézés kedvéért vinnék magukkal fényképezőgépüket.

Török György: Képeslapok – a reklámfotós szemével
A képeslap ma is létező vizuális kommunikációs hordozó. Mondjuk egyszerűbben: üdvözlőlap, ami reklámhordozó is egyben. Valamikor, a fotográfia hajnalán terjedt el. A WPC (World Post Card) képméretet a 19. század végéről eredezteti a fotó- és kultúrtörténet. 1870-ben August Schwarz oldenburgi kereskedő egy német levelezőlap bal felső sarkára egy ágyú mögött álló tüzér fényképét ragasztja. Ezzel egy új művészeti iránnyal bővül a vizuális kommunikáció tárháza.

Pályázatok

Események naptára

Benkő Sándor: Művészet és fantázia / Nemzetközi divatfotográfia 2009 (2.)

Négyszemközt

„Hagyom, hogy a képek gyűljenek” / Interjú Vancsó Zoltánnal
A fotográfusnak a közelmúltban jelent meg három fotóalbuma is, ami igencsak felkeltette az érdeklődésünket. Az albumokról, érdekes kiadási módjukról, illetve a fotográfiáról mint hivatásról, hobbiról beszélgetett a szerzővel Sulyok László.

Galéria

Wagner István: Kitekintő / Magyar fotográfiák osztrák régiségvásárokon
Bécsben némi egybeeséssel az idén is menetrendszerűen megtartották az antikvitások eladással kísért kiállításait. A Wiener Internationale Kunst & Antiquitätenmesse (WIKAM) nemzetközi seregszemléjére október 3. és november 8. között került sor az egymáshoz közeli Niederösterreich és Ferstel palotában, közel félszáz osztrák és német résztvevővel, míg a Hofburg mustráján az azonos létszámú élvonalbeli műkereskedők között franciák is akadtak.

Csoda az Urániában / Lezárult a Faludi Akadémia fotópályázata

Technika

Sony és Pentax tulajdonosoknak is

9 megás kivetítő

Török György: Képrajzból jeles
Az objektívadapterekről gyűjteményesen jelent már meg cikk egy korábbi számunkban. E helyütt azt szeretném megosztani mindenkivel, mit is érdemes az adapterekbe beilleszteni. A tiszta műszaki indoklásokon felül mindig tartsuk szem előtt, hogy nem elsősorban a tűéles rajz teszi képpé a felvételt. Az objektívek rajzának megítélése mindenképpen egyéni preferencia, és minden objektív otthagyja az ujjlenyomatát a képen. Ha egy objektív a kedvencünk, abba senkinek semmiféle beleszólása nincs, amíg nem szakfényképezésről van szó! A szakfényképezés más eset! Lehet elvárás az óriási felbontás, a torzításmentes kép vagy egy bizonyos színvisszaadás – a sokféle egyéb paraméteren túl.

Fejér Zoltán: Magyar találmányok, szabadalmak / Fényképes fényreklám
1840-ben Bécsben F. Hagenauer özvegye és társa kiadásában megjelent magyarul – dr. Zimmermann Jakab fordításában – Daguerre fényképező készülékének használati utasítása. Elmondhatjuk tehát, hogy a hazai fényképezés történetében az első pillanatoktól összekapcsolódott a képkészítés és annak kereskedelmi jellegű ismertetése, azaz reklámozása.

Miért kedvelem? / Krivánszky Árpád: A közgyűrű
A tükörreflexes, cserélhető objektíves kamerák esetében virágok fotózásához, a természet apró csodáinak megörökítéséhez több út is kínálkozik, a legismertebbek: makroobjektív, előtétlencse, közgyűrűsor.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,491RajongókTetszik
197KövetőKövetés
690FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles