8.5 C
Budapest
Thursday, April 18, 2024

Foto Mozaik 137., 2009. szeptember

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Török György: Tájfotózás ősszel – a reklámfotós szemével
A reklámfotósnak egész évben fotótémája lehet a nyílt tér, az ősz azonban mégis kedvenc. A lombok színesedése, a hegyek között járó-kelő ködfoltok és a foltokban megnyíló lombozat kisebb területű bejárásnál is sokféle tájfotó készítését teszi lehetővé. Felvetődik, persze, a kérdés: miért reklámfotós készít tájképet a reklámügynökségnek, miért nem természetfotós?

Takács Szabolcs: Színes falevelek, eső és köd
Jó húsz évvel ezelőtt első tájfotóim egyikét, természetesen egy naplementés felvételt, amelyen a Nap is és a horizont is – mint fő és kizárólagos motívumok – a kép közepére lettek komponálva, izgatottan és örömmel mutattam be kedvenc természetfotósomnak és példaképemnek, Nagygyörgy Sándornak. Hosszas szemrevételezés után kaptam a választ: igen, igen a naplemente az a téma, amit én is mindig lefényképezek, és csak utána jövök rá, hogy semmire sem tudom használni.

Dr. Kalotás Zsolt: Változó szerencsével (1.) / A pólingok nyomában
A természetfotózást többek között azért sem lehet megunni, mert soha sincs benne lefutott játszma, mindig előfordulhatnak váratlan szituációk, jöhetnek nem várt akadályok vagy akár váratlan lehetőségek is. Akár egy egyszerű téma megörökítése is emberfeletti erőfeszítést igényelhet, de ennek az ellenkezője is igaz lehet. A nehezen megvalósítható feladat is könnyen sikerülhet, ha a szerencse a fotós mellé szegődik. Az elkövetkezőkben saját tapasztalataimat kívánom közreadni. Okulásul. Azért, hogy becsüljük meg a nehezen kiharcolt eredményeket, de a könnyen jött sikereket se nézzük le. Hiszen, akár csak az életben, a természetfotózásban is a cél meg az oda vezető út egyaránt fontos.

Itt az OpenPress

Események naptára

Pályázatok

Gáti György: 09.09.09.09:09, Tokió / Fényképezzen együtt Yoko Onóval!
Hiszik vagy nem, számmániás (is) vagyok. Ha az autóm kilométer-számlálóján valami kerek vagy szimmetrikus, vagy ismétlődő számalakulat jelenik meg, máris jobb a napom. Ha pedig elszalasztom a „pontakkorodanézést”, rémesen bosszant.

FTN – Markus Varesvuo lesz a díszvendég
A korábbi tervekkel ellentétben az FTN sztárvendége nem a francia Vincent Munier lesz, hanem a finn Markus Varesvuo. A remek fotográfus többszörösen kötődik Magyarországhoz. Azért is, mert egyike a nagy európai természetfotós projekt résztvevőinek, a Wild Wonders of Europe csapatának – amelyiknek egyébként lapunk is médiaszponzora. S fényképezési feladatai között magyar helyszín is szerepel, a puszta. Mivel Varesvuo madárspecialista, örömmel vette a megbízatást. Ízelítőül, a személyes találkozás előtt, a Wild Wonders of Europe honlapján publikált személyes vallomásából és a vele készült interjúból közlünk részleteket.

Hogy jobb legyen a kép…
… ahhoz nem elég a jobb felszerelés. Sokkal fontosabb a tudás megszerzése. Ma (főként Budapesten) a bőség zavarával küzdhet, aki fotóiskolát szeretne választani. Az állami képzési helyek mellett számos jobb és még jobb tanfolyam, szabadiskola kínálja magát. Három olyat ajánlunk a sok közül, amelyekről az elmúlt évek alatt bebizonyosodott, hogy sokkal többet nyújtanak annál, mint amit kezdőként a legtöbben fontosnak tartanak – s amiről később kiderül, hogy mégsem lesz tőle igazán jobb a kép. Vagyis az ASA, a fotografus.hu és a Szellemkép kurzusain alkotói szemléletet, kreativitást sajátíthat el az, akiben van fogékonyság, s nemcsak (az amúgy fontos) technikát.

Galéria

Wagner István: Kitekintő / Meztelen látomások Münchenben
„Nude Visions” (Meztelen látomások) főcímmel és „150 év testábrázolása a fotográfiában” alcímmel látható 261 kép a Münchner Stadtmuseum tárlatán, amelyet az intézmény fotógyűjteményének vezetője – Ulrich Pohlmann – koncepciója alapján maga válogatott, Rudolf Scheutle kollégájával együtt. Nagyjából ugyanennyi reprodukcióval szintén ők szerkesztették – és Petra Steinhardt, valamint Margarete Gröner mellett – részben ők is írták a 416 oldalas kísérő katalógus tanulmányait is. A heidelbergi Kehrer Verlag kiadásában jelent meg, párhuzamosan német és angol nyelven.

55 pillanat / Vajda János fotóművész születésnapi kiállítása
Három éve megnyithattam a művész fekete-fehér tájfotóiból álló tárlatát. Amikor a mostani retrospektív kiállítás anyagát előzetesen nézegettem, megint eszembe jutott néhány akkori gondolatom. Előhalásztam a számítógép archívumából a megnyitó beszédet, s elolvasván, úgy éreztem, annál többet és okosabbat most sem tudnék írni. Ezért aztán az olvasó utólagos engedelmével, a lap hasábjain bocsátom közre a korábbi mondandóm lényegét.

Digitális világ

A képmódosító pályázat legjobbjai (4.) / Nagy Tibor: Juci

A fotografálás alapjai (9.) / Takács Szabolcs: Amit nem árt tudni: a felbontás
Készítjük a sok fényképet, örülünk, ha némelyik jól sikerül, de sok esetben nem is tudjuk, hogy miért lett az egyik jobb, a másik kevésbé elfogadható. Manapság az a „menő fotós”, akinek a legtöbb képpontot képes visszaadni a digitális fényképezőgépe. Ezt az érzést a gyártók is erősítik (az új gépet is el kell adni) azzal, hogy időről időre bemutatják az új „etalont”, az új zászlóshajót, a paletta legtöbb képpontját kínáló fényképezőgépet. Jelen pillanatban a Sony 24,6 millió, a Nikon 24,5 millió, a Canon 21 millió, a Panasonic és a Samsung 14,7 millió, a Pentax 14,6 millió és az Olympus 12,3 millió képpontos legnagyobb felbontást kínál bizonyos modellekben, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Örülünk, ha jó nagy az érték – de pontosan mit is jelent ez a szám, és mi mire elegendő?

Technika

Sulyok László: Előtérben a háttér
A téma az utcán hever, hangzik a jól ismert mondás. Arról azonban már nem szól a fáma, vajon mi is van mögötte… Kiemeli vagy elnyomja? Harmonizál vele vagy eltúlozza? Elgondolkodtató vagy unalmas? A háttér egyszerre lehetőséget és feladatot is ad a fotográfusnak. Vizsgáljuk meg közelebbről a lehetőségeinket, helyezzük előtérbe a hátteret!

Krivánszky Árpád: A romlás virágai – variációk nem szokványos témára
Településeink képe állandóan változik: új épületeket emelnek a lebontásra ítéltek helyére. Előfordul az is, hogy e folyamat egyik fázisában az építményeknek csak a csontváza marad meg: ezek a „romlás virágai”. Sok érdekes fotó születhet ezekről a témákról. A feladat még inkább embert próbáló, ha csak egyetlen objektumról van szó. A legjobb eredményt akkor kaphatjuk, ha esszészerűen fotózunk, vagyis alaposan körbejárjuk a témát, többször, különböző fényviszonyok mellett is visszatérünk a helyszínre.

Török György: Objektívadapterek – megoldás vázcsere esetén is
Objektívgyűjteményünk általában elég nagy értéket jelent. Egy-egy lencsénk rajzát nagyon meg is szerethetjük. Gépváz cseréje esetén abba a helyzetbe kerülhetünk, hogy új sorozatot kell vásárolnunk lencsékből. Azt sem érdemes elhallgatni, hogy a régi, menetes objektívek rajza gyakran jobb a drága, modern gyártású példányokénál. Mi a megoldás? Adapter vásárlása. Adapterek egyébként a professzionális nagygépes kategóriában is kaphatók.

Mozaik

Könyves körkép / Magda a farzsebben

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles