8.9 C
Budapest
Tuesday, April 23, 2024

Foto Mozaik 132., 2009. április

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Képolvasás – képteremtés / Fények és színek rejtelmei / Szarka Klára sorozata Gáti György fotóival
Sorozatunkban előzőleg a képalkotási szabályokat, lehetőségeket igyekeztünk bemutatni. Ejtettünk szót a formákról, a képek tagolásáról, az irányok jelentőségéről és az ezekhez kapcsolódó pszichés és művelődéstörténeti vonatkozásokról. Ha fényképek hatásmechanizmusait akarjuk megérteni, akkor a fénynek és a színeknek is kitüntetett figyelmet kell szentelnünk.

MAOE pódiumon a divatfotó

Események naptára

Pályázatok

Benkő Sándor szemiskolája / A kivilágítottság és a motívum jellege
Sorozatunkban a fényképezés legalapvetőbb eszközét, a fényt igyekszünk megvizsgálni, és a fénnyel kapcsolatos fotográfiai tudnivalókat csokorba szedni. A fény, szín, kontraszt, fekete-fehér, perspektíva, élesség, szemcse, életlenség és bemozdulás a fotográfia szimbólumaiként is leírhatók. Amennyiben a fotográfus a képalkotásában ezeket ügyesen használja, a valóságot hatásosan lefordíthatja a kép nyelvére.

Tillai Ernő: Hír vagy üzenet?
A ma divatos üzenet kifejezést igen gyakran használják a különleges hírek, főképpen műalkotások tartalmának, mondanivalójának, hatásának összefoglaló elnevezéseként. A hírre általában „éhesek” vagyunk a tájékozódás, a jól értesültség érdekében.

FTN 2009 pályázat

Galéria

Wagner István: Fotótárlat / Csalóka Látszat – Horváth M. Judit tárlata a Manóban
Először „csak” rendkívül érdekesnek találtam, aztán már szabadon hagytam magam sodortatni a mese áradatával. Az érzelmek ennyire korlátlan áradása, a koloritnak ilyen vérbő harsánysága minden bizonnyal a roma tradíció öröksége, amelyet a maga egyéni módján fejlesztett tovább Horváth M. Judit. Ugyanakkor épp ez az, ami távol tartja őt a szépelgéstől és a finomkodástól. A két véglet közötti keskeny mezsgyén balanszíroz, de önkontrollja vagy őrangyala megóvja attól a veszélytől, hogy elveszítse ösztönös egyensúlyát, valahol még a giccsen innen és túl a naivitás határán jár.

Tanyavilág 2006-2008

Cseh neoavantgárd művész a Nessimben

Siklós Péter: Táncképek

Fák, tájak, erdők

Négyszemközt

A fotókról és az idő múlásáról / Hartyányi Norberttel Fenyvesi Edit és Szarka Klára beszélgetett
Különös hangulatú sorozatokkal hívta föl a figyelmet magára a sajtófotó-pályázatokon s a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója kiállításain. Hartyányi Norbert a digitális világ sűrűjében nemrég váltott filmes technikára, s riporter létére középformátumra. Bár úgy tartja, a kamera csak eszköz, azt tapasztalta, hogy a komolyabb gép az állványon mégiscsak megváltoztatja a fotográfus és a modell viselkedését egyaránt.

Digitális világ

Sulyok László: 10 dolog, amit tudni érdemes, mielőtt (digitális) fényképet készítenénk
Mire gondolnak, amikor valamiről eldöntik, ez bizony megér egy képet, és rögvest szemük elé is emelik a fényképezőgépet, ujjukat az exponálógombra helyezve? A digitális gépet birtoklók legnépesebb – amatőr – táborába tartozók jobbára bizony semmit, de legalábbis nem túl sokat. Ők csupán elkapni vágynak egy pillanatot, és már sietnek is tovább. Holott a képkészítés lényege a tudatos fotografálás. Alapjainak megtanulása nem is ördöngösség.

A fotografálás alapjai (4.) / Takács Szabolcs: Amit nem árt tudni: az objektív felépítése és jellegzetességei (2.)
Készítjük a sok fényképet, örülünk, ha némelyik jól sikerül, de sok esetben nem is tudjuk, hogy miért lett az egyik jobb, a másik kevésbé elfogadható. Megvesszük a drága felszerelést, de gyakran nem is ismerjük pontosan, amit tud. Sorozatunkban sorba vesszük a technikai felszereléseket és az alapvető technikai fogásokat, hogy a felszereléséből (no, és a témából) mindenki a lehető legtöbbet bírja kihozni. Ezúttal folytatjuk az ismerkedést az objektív tulajdonságaival.

Technika

Beszéljük meg! / Török György: Hogyan válasszunk állványt? 3.

Fejek és lábak – Néhány további jó tanács

Fejér Zoltán: Magyar találmányok, szabadalmak / A hivatásos feltaláló
Dr. Riszdorfer Ödön (1893-1944) tevékenységéről néhány részletet a cikksorozat 8. folytatásában már írtunk. E nélkül ugyanis a dr. Vajta Miklós által tervezett és szabadalmaztatott fénymérőt nem ismertethettük volna. Bár a sorozatunk fontos hazai szabadalmakról szól, nem egy-egy feltalálóról, feltétlenül vissza kell térnünk dr. Riszdorfer Ödönre.

Mozaik

Kitekintő / Wagner István: Fotógalériák a maastrichti vásáron

Hazai vásár az Abigail

Habik Csaba rovata / Figurázzunk egy kicsit!
A most látható műalkotások (a műalkotás meghatározás ezúttal nem vicc) közös jellemzője, hogy kivétel nélkül mind ajándék gyanánt kerültek a gyűjteményembe, és egyedi darabok. Több olyan is van köztük, amelyik nem volt megvásárolható, hanem barátok, rokonok megrendelésére készítették a művész kollégák.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
688FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles