0.6 C
Budapest
Sunday, December 10, 2023

Fotósélet – 2010. augusztus 2.

Az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége által 2005-ban alapított díjat a benyújtott önértékelése alapján 2010-ben a Kőbányai Pataky Fotóklub nyerte el.

Az Év Fotográfusa
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége által 2003-ban alapított díjat a benyújtott önértékelése alapján 2010-ben Tóth Zsuzsanna, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének tagja nyerte el.
A díjakat 2010.augusztus 29-én (vasárnap) 10 órakor adjuk át, a Magyar Fotográfia Napja központi megemlékezésén (Bp., I. ker., Corvin tér 8.). Ekkor tartjuk a 27. MAFOSZ Szalon budapesti megnyitóját is, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Azok az alkotók, akik érintettek a kiállításon és még nem vették át a Fotó Hungarikum 2010-es albumát, itt átvehetik. Hasonlóképpen a Kalaznói fotóalbumban érintett alkotók, amennyiben nem sikerült Kalaznóra látogatniuk 2010. augusztus 20-án.
*
*

Ismét fotóárverésre készül az Ágens Fotóművészeti Galéria
A 6. Ágens Fotóárverésre felveszünk régi és kortárs fotográfiákat, fotóritkaságokat. Felvétel vége: 2010. augusztus 13. Helyszín: Ágens Fotóművészeti Galéria, Budapest, II. Fő utca 73. Tel./Fax: 355-0364
*
*

Önkéntes előadókat keresünk
A VI. Nemzetközi Ifjúsági Fotós Alkotótábornak idén 16 résztvevője lesz. A 14-24 év közötti diákok négy országból érkeznek Kalaznóra. A tábort augusztus 9-15 között rendezzük meg. Önkéntes előadókat keresünk, akik esténként egy-egy előadást tartanának 50-60 percben (mindig este 20 órakor) saját munkásságukról, vagy egy konkrét fotográfiai témáról, esetleg egy utazás élményeiről. Minden előadást sok képpel kellene kísérni. A feladat karitatív, mert csak az aznapi szálláshelyet, vacsorát és a másnapi reggelit tudja a Fényképezés Alapítvány fedezni az előadóknak. Kinek lenne hozzá kedve és ideje? Jelentkezni lehet a gyoril@mmikl.hu címen, amit előre is köszönünk. Az előadásokat a falubelieknek is meghirdetjük.
*
*

Közlemény
2010. augusztus 6-tól szeptember 2-ig a Fotósélet hírlevelet nem küldjük ki névre szólóan. Csak az tudja olvasni, aki ellátogat a www.mafosz.hu-ra és onnan nyitja mg az aktuális számot.
A megjelölt időszakban hírt, információt csak a fotoselet2@gmail.com email címen fogadunk, mert az MMIKL szervere nem üzemel. Telefonhívásokra, postai küldeményekre ugyancsak nem tudunk válaszolni, mert az MMIKL épülete is zárva lesz. Kivéve augusztus 29-et, amikor délelőtt 10 órakor a Magyar Fotográfia Napja ünnepséget és a 27. MAFOSZ Szalon budapesti megnyitóját tartjuk. Mindkettő nyitott rendezvény, ahol mindenkit szívesen látunk (Bp., I. ker., Corvin tér 8.)
*
*

Kiállítások, események, meghívók

Meghívó Ausztrália – Új-Zéland – 2010 című fotókiállításra
Helyszín: Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, Budapest I. ker., Corvin tér 8.
Megnyitó időpontja: 2010. augusztus 4-én 16.00 órakor
A kiállítást megnyitja: Borbáth Erika, az MMIKL főigazgatója, Alex Brooking Ausztrália budapesti nagykövete és Csaba Gábor, a Magyar Köztársaság ausztráliai nagykövete
A kiállítás látogatható: 2010. augusztus 15-ig, hétköznapokon 8-18 óra között
Kiállítók: Balogh Klára, Benke József, Berendi József , Börzsey Bálint , Steven Cseke, Csorba Károly , Deák Ferenc, Debreczeni Zsolt , Farkas Sándor , Farkas Zsuzsanna, Gál Mihály, Gellinek Jenő, Jó Ilona E-MAFOSZ, Kaprinay Éva, Kecskés Szilvia, Keri György, Kingl Vivien, Koren Zsolt , Kosik Szabolcs, Kovács József , Kovács Róbert, Kovács Zoltán, Lantai Ottó, Major Balázs, Marczi István, Markó Milan, Megyeri Szabolcs , Mészáros Bálint, Nagy Csaba , Simon Gábor , Simon Noémi, Szatmári Zoltán , Szeker István, Szenzenstein Rita, Tajti Edités Vörös Attila.
További információk: Győri Lajos, email: gyoril@mmikl.hu, tel.:(1) 225-6033
*

Országos Tarka Fotópályázat eredménye – Bonyhád
Összesen 32 fotós küldött 149 képet, ebből 96 fotó kerül kiállításra.
1. díj: Király Erika (Budapest) – Csendespihenő
2. díj: Albert Béla (Kiskunfélegyháza) – Hamm
3. díj: Maczekó Péter (Pécs) – Meleg van
Magyartarka különdíj: Molnár Tibor (Budapest) – 34 tehén
A július 30-i értékelésen a zsűri tagjai voltak: Győri Lajos, a MAFOSZ elnöke; dr. Füller Imre, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója, Máté Réka újságíró.
A kiállítás megnyitója és a díjátadás: 2010. augusztus 14-én 14:00 órakor, a bonyhádi Vörösmarty Mihály
Általános Művelődési Központban.
Megnyitja: Máté Réka újságíró.
A kiállítás megtekinthető: 2010. augusztus 13. – szeptember 3.
A kiállítók listája és képjegyzéke megtekinthető a www.mafosz.hu weblapon.
*
Az egyházgellei (Szlovákia, Holice) falunap alkalmából 2010.agusztus 7-én 16.00 órakor a helyi Művelődési Házban egyéni kiállítás nyílik Iváncsik Péter válogatott fotóiból. További információ: peterivancik@post.sk
*
A II. Kiskunfélegyházi Nemzetközi Fotópályázat zsűrizésének eredménye és a kiállítandó képek listája megtekinthető a www.mafosz.hu weblapon.
*
Müller György Ahogy én látom című fotókiállítása az Újpesti Gyermek és Ifjúsági Házban (Bp., IV. ker., István út 17-19.), 2010. augusztus 27-én 17 órakor nyílik. Látogatható szeptember 19-ig.
*
A Balassagyarmati Fotókör tagjainak természetfotóiból nyílt kiállítása Ilinyben, a Művelődési Házban. Kiállítók: ifj. Csóri Miklós, Jurta Ferenc, Láng Attila,

Farkas István , Szugyiczki Zsolt,

Kovalcsik István , dr. Molnár Balázs, Medvácz Lajos, Dr Farkas András, Farkas Flóra, Bahorecz Péter, Bartha Péter. A kiállítás megtekinthető augusztus 30-ig, tehát az augusztus végi ilinyi Derelye Fesztivál idején még ott találják a látogatók.
*

Nagy Tivadar (Magyar Fotóművészek Világszövetsége, Szlovákia, Komárno) A fényrajztól a fotografikáig című kiállítása 2010. augusztus 4-én 17.30-kor nyílik meg Budapesten, a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában (Bp., I. ker., Színház u. 1-3.).
*
Noszlop Önkormányzata tisztelettel meghívja ÖNT és szeretteit 2010. július 31-én(szombat) 15 órára faluházának klubtermébe Gyurom János AAFR aranydiplomás természetfotós Természetlesen c. kiállításának megnyitójára. Az alkotót és az alkotásokat bemutatja ifj. Vasuta Gábor természetfotós, verssel, énekkel közreműködik Horváth Zoltán. A fotós hitvallása: „Várakozva figyelni egy madárfüttytől hangos erdőben, ahová a távoli harangszó is csak megfáradva ér el, vagy egy hajnali tóparton figyelni az ébredő természet változó pasztell színeit: GYÖNYÖRŰSÉG! Várni az erdei tisztásra kiváltó szarvasbikát, vagy a kotorékból előbúvó rókát: IZGALOM! Megfigyelni éjszaka a madarak viselkedését: TITOKZATOSSÁG! A tóparton lessátorban éjszakázni és várni a gyönyörű napkeltét: KALAND! Megcsodálni a Bakony erdei fölött önfeledten köröző madarakat: SZABADSÁG! Mindezek megörökítése fotón, hogy aztán újra átélhessem a színeket, a fényeket, az élményeket. EZ A TERMÉSZETFOTÓZÁS!”
*

SPORTÉLMÉNY fotókiállítás és díjátadó. A májusi VI. Budapesti Nagy Sportágválasztó apropóján a szervezők „SPORTÉLMÉNY” címmel fotópályázatot hirdettek meg. A díjátadással egybekötött eredményhirdetésre és a fotókiállítás megnyitójára 2010. augusztus 3-án (kedden), 10.30-kor kerül sor. Helyszín: Magyar Sport Háza – aula, 1143 Budapest, Istvánmezei út 1-3. A díjakat Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Lukács Zsuzsanna, a Sportért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke és Dragóner Ildikó, a Nemzeti Sport szövetség marketing tanácsosa adja át. A díjazott alkotásokon túl, közel 100 kiemelkedő pályázati művet tekinthet meg a közönség a kiállításon, mely augusztus végéig látható a Magyar Sport Házában.
*
*

Magyar sikerek külföldön

Szabó Márta E-MAFOSZ (Főnix Fotóművészeti Kör, Székesfehérvár) öt alkotását elfogadták az 5. Máltai Nemzetközi Fotóművészeti Kiállításra.
*
Az “Indonesia Salon of Art Photography” (Indonézia) pályázaton Molnár Ferenc EFIAP/b (Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Kör) egy; az “Emirates Photography Competition “(Egyesült Arab Emírségek) kiállításon négy; a 9. Suncoast Virtual Salon (USA) szalonon egy; és a “Fotoforum 2010 Ruzomberok – 43rd International
Exhibition of the Art Photography” (Szlovákia) kiállításon kettő alkotását fogadták el bemutatásra.
*
*

Magyar Fotográfia Napja
A teljes programfüzet megtekinthető a www.mafosz.hu weblapon. Itt most csak a következő hét eseményei olvashatók.

Augusztus 6.
Somogyfajsz

Természetfotózás les-sátorból
Helyszín: Somogyfajsz
Időpont: 2010. augusztus 6-7-8.
További információk: Nagy Gy. György, Mobil: +36 30/ 9 320 848; email: fotoszafari@gmail.com www.fotoszafari.hu
*

Augusztus 9.
Ásotthalom

Fekete Réka és Balázs Ödön (Exposia Alkotócsoport, Székelyudvarhely) A vidék kitárul című fotókiállítása. Az I. Székely – Magyar Világtalálkozó (Szeged) Tanyaprogram keretében megrendezett tárlat
Helyszín: Művelődési Ház, Ásotthalom
Megnyitó időpontja: 2010. augusztus 9. 17 óra
A kiállítást megnyitja: Petró Ferenc polgármester
A kiállítás látogatható: 2010. augusztus 22-ig
További információk: www.exposia.blogspot.com
*
Kalaznó

VI. Nemzetközi Ifjúsági Fotós Alkotótábor
Helyszín: Kultúrház, Kalaznó, Fő utca
Időpont: 2010. augusztus 9-15-ig
Résztvevők: Erdélyből Bánhegyesy Nóra Orsolya, Méder Tamás, Péter Előd, Sommer Annabella, Asztalos Zsuzsa; Szlovákiából Molnár Mónika, Kovács Attila, Telek Gyula; Horvátországból Dudás Endre; Szerbiából Varga Zsuzsanna; itthonról Bakos Flóra, Liska Balázs, Hang Barnabás, Salamon László és Boskovitz Ráhel. Vezető szaktanárok Dolezsán Ágnes, Fabó Katalin és Marton József Ferenc.
További információk: Győri Lajos, email: gyoril@mmikl.hu, tel.:(1) 225-6033
*
Veszprém

Börzsöny László (Bakony Fotóklub) Dél-Afrikai mozaik című fotókiállítása
Helyszín: Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet Veszprém, Komakút tér 3.
A kiállítás látogatható: 2010. augusztus 9-től 31-ig
További információk: Mátyus Károly , email: matyus.karoly@chello.hu
*
Veszprém
A Bakony Fotóklub Itthon – otthon című fotókiállítása
Helyszín: Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet fogadótér , Veszprém, Komakút tér 3.
A kiállítás látogatható: 2010. augusztus 9-től szeptember 3-ig
További információk: Mátyus Károly , email: matyus.karoly@chello.hu
*

Augusztus 11.
Kalaznó

Szabó Márta E-MAFOSZ (Főnix Fotóművészeti Kör) 12 nagyméretű alkotásának szabadtéri kiállítása
Helyszín: Fotótár, Kalaznó, Petőfi utca
Megtekinthető: 2010. augusztus 10-től 30-ig
További információ: szabomarta@freemail.hu és gyoril@mmikl.hu
*
Zalahaláp

Nagy Sándor (Bakony Fotóklub) Tánc című fotókiállítása
Helyszín: Művelődés i Ház és Könyvtár, Zalahaláp, Petőfi tér 9.
A kiállítás látogatható: 2010. augusztus 10-től 20-ig
További információk: Mátyus Károly , email: matyus.karoly@chello.hu
*
*
*

Fotópályázat a Bükki Nemzeti Parkról
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság fotópályázatot hirdet „ A Bükki Nemzeti Park” című fotóalbumban történő megjelenésre. Olyan képeket várunk, amelyek az alábbi tematika szerint bemutatják a Bükk hegységben található természeti és kulturális örökséget, a karakteres tájrészleteket, e vidék különös és egyedi értékeit, az itt élő, az itt munkálkodó emberek életét.
Elsősorban a Bükk hegység értékeinek bemutatása, dokumentálása a cél, ezért a zsűri a művészi kompozíción túl, elsősorban a bemutatott téma informatív (tájékoztató, ismeretközlő, dokumentatív, didaktív) jellegét veszi figyelembe.
Az albumban történő megjelenésre elfogadott képek készítői képenként/sorozatonként 20.000 Ft-ot, valamint az elkészült fotóalbumot, továbbá a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiadványcsomagját kapják meg.
Beérkezési határidő: 2010. szeptember 15.
A további fontos részletekről itt található tájékoztatás: http://bnp.nemzetipark.gov.hu/?m=hir&id=654
*
*

DANISH DIGITAL 2010 is now open for registration of entries. Closing date is 12 September.
DANISH DIGITAL 2010 is a new international salon of photography organanised by Fotoklubben Negativ, Roskilde, Denmark, under patronage of FIAP (2010/046) and under PSA recognition. Further, DANISH DIGITAL 2010 is recognised by Society of Danish Photography, and a special medal is presented by United Photographers International (UPI). There are three sections – monochrome, free subject – colour, free subject – and nature. Altogether, there are 73 prizes to be won! For full conditions of entry and for entering DANISH DIGITAL 2010, please visit www.danishdigital.fotoklubnegativ.dk.
*
*

„RÉGI HÁZAK ÜZENETE” – fotópályázat –
Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata fotópályázatot hirdet a város helyi egyedi védett épületeinek, épületrészleteinek művészi módon való megjelenítése és helyi építészeti örökségünk minél tágabb körben történő megismertetése céljából, melyhez kapcsolódóan a zsűri által kiválasztott pályaművekből kiállítást rendez.

Pályázati feltételek: • A fotópályázaton bárki részt vehet életkortól, foglalkozástól, lakóhelytől függetlenül két korcsoportban (20 év alattiak és 20 év felettiek).
• A beküldendő képek témája: Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 55/2005 (XI. 17.) Kgy. rendeletének 1/a
Helyi egyedi védelem alá tartozó épületek, építmények, valamint 1/b Helyi egyedi védelem alá tartozó napsugaras
házak mellékleteiben szereplő helyi egyedi védelem alatt álló épületeinek, épületrészleteinek művészi módon való
megjelenítése. (A hivatkozott jogszabály megtalálható a www.szeged.hu honlapon, melynek frissítése 2010. májusában
várható.)
• A kiállításra csak 30×40 cm méretű, vagy erre a méretre kasírozott fotókat lehet beküldeni A pályamunkákhoz CD
mellékletként kérjük csatolni a fotók közlésre alkalmas felbontású digitális változatát is (300 dpi, 6 megapixel).
• Egy szerző maximum 5 alkotást küldhet be. A pályázatra sorozatok is beküldhetőek, azonban a sorozatban lévő képek
darabszámával együtt sem léphető át a maximális darabszám (5 kép). A sorozatok megbonthatóak, amennyiben
a szerző ez ellen írásban nem tesz nyilatkozatot.
• A fotók hátoldalán a nevezési lappal megegyezően szerepeljen a kép sorszáma, a szerző neve és a kép címe, valamint
a dokumentált objektum címe (utca, házszám).
• A beküldött képeket elhelyezzük a www.szeged.hu honlapon. A kiállításra kerülő alkotásokból katalógus készül.
• A díjazott pályázati anyagok megőrzésre kerülnek a helyi értékvédelemmel kapcsolatos adatbázis részeként archiválva,
nem kizárva egy későbbi vándorkiállítás lehetőségét. A tárlattal egy időben a helyszínen digitális fotóbemutatót
tervezünk a kiállításra nem került, de a zsűri által bemutatásra érdemes alkotásokból.

A zsűri tagjai: Győri Lajos (fotóművész, a MAFOSZ elnöke); Dobóczky Zsolt (fotóművész, a Dr Lajos Sándor Fotóklub elnöke); Dusha Béla (fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja); Tarnai István (a Csongrád Megyei Építész Kamara elnöke); Sz. Fehér Éva (Szeged város főépítésze)

Díjazás korcsoportonként: I., II., III. díjkategóriában; 60 000Ft, 50 000Ft, 40 000Ft értékben

Pályázati naptár:
– Beérkezési határidő: 2010. augusztus 12.

-Zsűrizés: 2010. augusztus 16. -Értesítés a zsűrizésről: 2010. augusztus 23-ig.
A díjazott és a kiállításra kerülő képek alkotóit az eredményről kizárólag e-mailben értesítjük, továbbá a díjazott és a
kiállításra kerülő alkotások listáját közzétesszük a www.szeged.hu honlapon.

-Kiállítás megnyitó: 2010. szeptember 2. 17.00 óra -Kiállítás utolsó napja: 2010. szeptember 15.

-Visszaküldési határidő: A kiállításra nem kerülő pályaműveket személyesen a kiállítás megnyitója után lehet a
Főépítész Osztályon (Szeged, Vár u. 5.) átvenni, illetve a kiállítás után 30 napon belül visszaküldjük.

Beküldési/ beadási cím: „RÉGI HÁZAK ÜZENETE”
Szeged MJV Polgármesteri Hivatal
Fejlesztési Iroda, Főépítész Osztály, 6720 Szeged, Vár u. 5.

Kiállítás helye: EDF DÉMÁSZ Zrt. központi székház, 6720 Szeged, Klauzál tér 9.
Bővebben: www.szeged.hu, valamint Nagyné Rung Évánál tel: 62/564-342 e-mail: rung.eva@szeged.eu
Minden pályázónak eredményes munkát kívánunk!
*
*

XXIII. „Barátság Hídja” Nemzetközi Fotópályázat
1.) Somogyi Fotóklub meghívja a világ minden fotósát, hogy vegyen részt a XXIII. „Barátság Hídja” Nemzetközi Fotókiállításon, amelyet a FIAP gyakorlatával és szabályzatával összhangban Kaposváron 2010. november hónapban a klub fennállása 52. évfordulója alkalmával rendez meg.
2.) A fotókiállítás két kategóriában:
a.) Klasszikus fekete fehér fénykép (monocrom)
b.) Klasszikus színes fénykép
3.) Egy szerző legfeljebb négy (4) monocrom és négy (4) színes képet küldhet be kategóriánként. Minden karton, kasírozás és paszpartu nélkül. A képek legnagyobb mérete 30X45 cm, a legkisebb mérete 23X35 cm.
4.) Minden műnek olvashatóan tartalmaznia kell a szerző nevét, lakcímét, országát, a mű címét, a nevezési lappal megegyező sorszámát magyarul és angolul.
5.) Sorozatokat és nagyobb képeket, kartonra ragasztott képeket, valamint diát, CD-n, DVD-n, vagy e-mailen küldött képet nem fogadunk el.
6.) A pályázat témája kötetlen.
7.) A nevezési díj magyarországi és kárpát-medencei résztvevőknek személyenként 1500 Ft. Külföldi résztvevőknek személyenként 15 EURO, vagy23 USA dollár, amelyet lehet készpénzben, postai csekken feladva, vagy számlára utalva teljesíteni. Somogyi Fotóklub címére.
8.) A küldemények nem haladhatják meg a 2000 grammot.
9.) A fotókat nyomtatványként lehetőleg ajánlottan kérjük feladni. Csomagküldeményt nem fogadunk el.
10.) A képeket megfelelő csomagolásban postán a nevezési lappal együtt a következő címre kell küldeni. SOMOGYI FOTÓKLUB EGYÜD ÁRPÁD ÁMK 7401 Kaposvár PF: 155.
11.) Minden résztvevő megkapja a zsűri döntéséről szóló értesítést, és aki megfizette a részvételi díjat, betartja a kiírási feltételeket, megkapja a kiállítás katalógusát. Aki nem fizet nevezési díjat, annak nem küldjük vissza a képeit.
12.) A zsűri döntése ellen fellebbezni nem lehet. A képek reprodukciói felhasználhatók katalógusokban, a rendező ország újságjaiban, magazinjaiban és a FIAP által elismert folyóiratokban, hacsak a szerző kifejezetten nem tiltja meg.
13.) A monocrom és a színes képekre összesen 20 díjat osztunk ki.
14.) A szervezők a beküldött képeket a legnagyobb gondossággal kezelik, a szállítás közben ért károsodásért felelősséget nem vállalnak. A szerzők műveik beküldésével elfogadják a pályázat feltételeit.

A fekete-fehér fotó (monocrom) FIAP definíciója: A nagyon sötét szürkétől (fekete) egészen a nagyon világos szürke árnyalatig (fehér) tekinthető egy kép monocrom-nak. (A szürke különböző változati.) Ha egy kép mindössze egyetlen színből is áll, még akkor is beletartozik a monocrom (fekete-fehér) kategóriába. Másrészről egy fekete-fehér képet, ha akár részben is árnyalunk vagy egy másik színt adunk hozzá színes munka (polychrome) lesz. A definíció azon áll, hogy milyen technikával lehet reprodukálni a FIAP kategóriában.
Dr. Hegedüs György Kiállítás Igazgató, Somogyi Fotóklub Együd Árpád ÁMK, 7401 Kaposvár, Pf. 155.
Web:http://www.somogyifotoklub.hu e-mail:baratsaghidja@somogyifotoklub.hu
A nevezési lap: www.mafosz.hu weboldalról is letölthető.

********

Fotósélet – 2010. augusztus 2.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,482RajongókTetszik
197KövetőKövetés
645FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles