Mit tegyünk, hogy képeink biztosan elpusztuljanak? És mit, ha nem akarjuk, hogy tönkremenjenek? 8.

0
49

8. Ha jön a tv, adjuk nekik oda a legjobb képeinket. Ők tudják hogy kell világítani, hogy kell úgy hajlítgatni, hogy minél jobban nézzen ki a képernyőn. Talán még vissza is kapjuk őket.

– A fényképek mozgatását a rendelkezésünkre álló eszközökkel a minimálisra kell csökkenteni. Digitalizáljuk, készítsünk róla másolatot, munkakópiát. Ilyen esetekben is csak a gyűjtemény felelős munkatársa kezelheti a képeket, valamennyi ismert szabály betartásával. A rövid ideig tartó intenzív fényterhelés megállíthatatlan károsodásokat képes elindítani.

  • A műtárgykölcsönzés alapfeltételei közé tartozik a bizalom: amit én megteszek a képért, azt a kölcsönkérő is meg fogja tenni. Ezt a bizalmat ne csak emberi tényezők garantálják, hanem komoly, végiggondolt, elvárt feltételeinket pontosan rögzítő szerződések is.
  • A legtöbb zselatinos papírkép a hőmérséklet és a páratartalom változására meggörbül, kunkorodik, mivel a papír hordozó és a zselatin nem egyformán duzzad vagy zsugorodik .Ismertek házi módszerek a kiegyengetésükre, például a képes felével felfelé fordított képet áthúzzuk az asztal peremén. Ennek veszélye, hogy az emulzió megtörhet, repedezhet, különösen ha fényezett a felület. Mit tehetünk? Elsősorban kerüljük az erőszakos hőmérséklet vagy páratartalom változást. Ha már megvan a baj, akkor nedvesítsük meg gyengén egy alig nedves szivaccsal a kép hátulját alkotó papírt, s tiszta, nem szálazó itatósok között préseljük egy napig a képet.