Kincses Károly: Fotográfusok – made in Hungary. Akik elmentek / akik maradtak

0
124

A kötet a világhírű magyar származású fotográfusok munkái mellé a Magyarországon maradt fotósok (, , , , stb.) alkotásait válogatja össze.

A magyar fotográfia a két háború között tehetségek egész sorát termelte ki, ezek egy része elhagyta az országot, s vilgáhírű lett, mint Kertész, Brassai, Moholy-Nagy, Robert Kapa, … Mások itthon maradtak, s bár hasonló kvalitású képeket (is) készítettek, mint világhírű társaik, tehetségük nem különbözött az eltávozókétól, de a magyarországi (közép-európai) történelem elszigeteltségre ítélte őket, munkásságuk szűk körben válhatott csak ismertté. A kötet a világhírű magyar származású fotográfusok munkái mellé a Magyarországon maradt fotósok (Pécsi József, Angelo, Balogh Rudolf, Escher Károly, Kálmán Kata stb.) alkotásait válogatja össze, ügyelve arra, hogy a szerzők, művek, a bennük látható tendenciák jól kiegészítsék egymást. A képeket történelmi-fotótörténeti esszéje és a fotográfusok életrajzai egészítik ki.

1998, 319 oldal, 250 képpel, magyar, olasz, francia nyelvű változatban.

Előző cikkHermányos Fotó
Következő cikkSajtószemle: The photographer
Kincses Károly
Kincses Károly 1954-ben született. Még él. Járt iskolákba, főiskolára, egyetemre. Dolgozott, majd barátaival, segítőivel megalapította a Magyar Fotográfiai Múzeumot. 15 éven át vezette, majd ugyanazon barátaival és segítőivel, kik közül elsősorban Kolta Magdolnát és Bánkuti Andrást említi, kivásárolta, átépíttette, működtette a Mai Manó Házat. Közben írt, szerkesztett vagy ötven könyvet, ennél sokkal több tanulmányt, tanított egyetemeken, rendezett ezernyi fotókiállítást itthon és 16 országban. Mostanában legújabb projektje megvalósításán dolgozik. Elhatározta, hogy a továbbiakban minden napját egy-egy munkadarabnak, műalkotásnak tekinti és szándéka szerint mindent elkövet, hogy esténként úgy kerüljön ágyba, hogy azt érezhesse, a lehető legjobbat hozta ki belőle. És nyugodtan alszik, majd másnap újrakezdi.