Foto Mozaik 116., 2007. december

0
110

Akciós karácsonyi kínálat
Karácsony közeledtével számos üzlet kirakatából visszaköszönnek a különböző akciókat hirdető reklámtáblák. Lévén a fotográfia eszközparkja igencsak sokrétű, igyekezetünk, hogy valamennyi szaküzlet terméksorát, akcióit átfogjuk, érthető módon kudarcra ítéltetett. A következő oldalakon számos kereskedés ajánlatát megtalálják, nemcsak a termék nevével, akciós árával, hanem pár soros bemutatásával is.

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Tokina AT-X 116 Pro DX

WiFi SD

Tokina AT-X M35 Pro DX

Tervezze meg a könyvét!

: Természetfotó – az egyik szemünk sír, a másik nevet
Nemrég hirdették ki a BBC nemzetközi fotópályázatának eredményét, a magyarok nagyszerűen szerepeltek ezúttal is. A Béres Zrt. támogatásával rendezték meg – immár tizenötödik alkalommal – az Év Természetfotósa pályázatot s a nagyszabású kiállítást a Természettudományi Múzeumban. Mindkét eseményhez szépséges albumokat adtak ki. A Westendben pedig a National Geographic pályázat kiállított természetfotóit (is) nézegethették a vásárlók. A természetfotó soha nem látott népszerűségnek örvend nálunk és a nagyvilágban is.

A National Geographic magyar elődöntője

Születésnapi buli a Manóban

Lovas Nemzet fotópályázat

Meghalt

Pályázatok

Események naptára

Négyszemközt

„A valóságban minden máshogy van” / Beszélgetés Robert B. Haas-szal
A neve szinte egyet jelent a légi fotózással. Afrikai fotóalbumát most a Latin-Amerikát bemutató kötet követi. Az istenek látószöge után (Afrika az istenek szemével, Geographia Kiadó, 2005) Latin-Amerika legszebb részeit a világ leginkább veszélyeztetett fenséges madara, a kondorkeselyű szemén keresztül mutatja be. A budapesti tárlatmegnyitón a szerző maga is részt vett. Széles amerikai mosolya nem puszta formalitás, kellemes, barátságos beszélgetőpartner, nem titkolta munkája részleteit sem.

: Képrejtvény / : Részlet az Erőmű című sorozatból
Sorozatunkban arra keressük a választ, hogyan készülnek a jó képek. Hogyan lesz az ötletből fotográfia? Sőt: hogyan születik meg az ötlet maga? Mennyi szerencse, munka, tanulás, milyen felszerelés, technikai háttér szükséges ahhoz, hogy a tehetséggel megáldott ember készíthessen egy jó fotót? Faggatjuk a fotográfust, és rövid életrajzban adunk róla is egy pillanatfelvételt, elemezzük a művet magát, s dokumentáljuk a technikai paramétereket. Ezúttal Vékás Magdolna titkát firtattuk. Mivel az interjú alanya és készítője hosszú évek óta ismerik egymást, az olvasó elnézését kérve, tegeződnek a beszélgetés közben.

Galéria

Valóságcsapdák a Nessimben

Fotótárlat: vintázsai; kiállítása; tárlata

tárlat

Kitekintő / Cartier-Bresson korai fotográfiái Münchenben

Kiállításról kiállításra

Ismeretlen tájakon a Dorottyában

Digitális világ

Fotótanfolyam az otthoni fotelből / Zsila on-line suli
Hogyan tanuljunk meg fotózni a kedvenc székünkből egy csésze teával a kezünkben? Erre kínál egyedülálló megoldást természetfotós, fotóművész on-line fotósulija. Persze a természetfotózáshoz azért néha el kell hagyni a jó meleg szobát!

: Digitális RAW munkafolyamat kezdőknek / Cseréld a hátteret, mentsd meg az árnyékokat!
A filmes időkben a munka nagyobb része a laborokra hárult, ám most, hogy egyre többen a digitális képalkotást választják, átértékelődtek az erőviszonyok. A korábban szakemberek végezte részmunkák immár a fotós feladatkörét bővítik. Mivel a változás viszonylag hirtelen jött, aki nem figyelt oda idejében, bizony lemarad(t). Eligazítást szeretnénk nyújtani a digitális képalkotás generálta megváltozott feladatok között. A RAW fájlok feldolgozása ugyanis fényképezőgéptől és képalkotó rendszerektől függetlenül olyan feladat, amelyet a jó képek érdekében el kell sajátítanunk.

Technika

: Hogyan válasszunk monitort?
Ma már elengedhetetlen, hogy jó minőségű monitorral rendelkezzünk, ha a képeinkkel kapcsolatos utómunkálatokat magunk akarjuk elvégezni. Sőt, ma már az is nagyon fontos, hogy a tárolás, archiválás, visszakeresés során az eredeti látványhoz megközelítő színvonalú képet lássunk. De hogyan is válasszuk ki a megfelelő berendezést?

Fotós szemmel / Dicsfény
Egy kora decemberi vasárnap reggel elhatároztuk, hogy körülnézünk a telken, azonban sem a Búbánat-völgy a Kerek-tóval, sem a Vaskapu a Pap-réttel nem adott képileg semmit. A tavon már nem volt pára, a táj a fakó növényzettel pedig a szép napsütés ellenére sem mutatott semmi izgalmasat.

Teszt

Samsung Sync Master 223BW
Bár ez a csaknem 22 hüvelykes monitor nem a legfiatalabb típus, a tapasztalatok szerint kiváló a minősége, kedvező az ára és a hároméves garancia feltétlenül bemutatásra méltóvá teszi.

EIZO CG211
Az EIZO monitorai nem véletlenül találhatók meg a képhez kötődő professzionális munkahelyek nagyobb részén, legyen szó műszaki tervezésről, grafikáról, álló- vagy mozgóképről, hiszen ezek a megjelenítők nem csupán kiváló minőségükről ismertek, de a korszerű színmenedzsment technikákkal is remekül együttműködnek.

Mozaik

Óbermayer József, 1956-2006

Újra rekordárak Kieselbach árverésén
A sikeres tavaszi kezdet után az őszi folytatáson is bevált Kieselbach Tamás és Einspach Gábor új koncepciója. Eszerint a magyar piktúrát szeretnék felhozni világhírű fotográfusaink elismertségére a határokon túl, itthon viszont a festészet rangjára akarják emelni a fotóművészetet.

sorozata / Kamerát a karácsonyfára!

Könyves körkép / Regős László: Operaház