7.3 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Foto Mozaik 109., 2007. május

Kivonat az újság tartalmából

  • Fotó Piac
  • Börze
  • Kedvezménykuponok
  • Terjesztő szaküzletek
  • Fókuszban
  • Fotós Szem
    Fotós Szem címmel látott napvilágot a Magyar Távirati Iroda új fotómagazinja.
  • Canon EOS-1D Mark III
    A Canon új digitális tükörreflexes fényképezőgépe a Mark II-t hivatott felváltani.
  • Pályázatok
  • Események naptára
  • Galéria

Dunaújvárosi Fotóbiennále

A Fotografus.hu Alapítvány a Magyar Fotográfiáért és a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros kezdeményezésére idén először rendezik meg a Dunaújvárosi Fotóbiennálét.

Koncepció: Fotográfia

Párbeszédek és állásfoglalások, a fotográfia hagyományos műfajaitól a szerzői fotográfiáig címmel látható kiállítás a Ludwig Múzeumban június 10-ig.

Fotótárlat

Kanyó Ferenc: Színek és formák; Hajnal László Endre: Ismertek? – Nem ismertek?

Kunkovács állandó kiállítása

Pusztaiak címmel állandó kiállítása látható a magyar fotográfia egyik kivételes alakjának, Kunkovács László etnofotográfusnak, Magyar Művészetért-díjas, Balogh Rudolf-díjas fotóművésznek, néprajzkutatónak a háromszáz éves Kondorosi Csárdában.

Azonnali fotó – InstArt 2007

Idén lesz 60 éve, hogy bemutatták az első polaroid felvételt. Ebből az alkalomból az InstArt Csoport Budapest és a mezőtúri Impro Fotóklub reprezentatív géptechnikai kiállítást, fotókiállítást és a témával kapcsolatos szimpóziumot rendez.

Kertész Debrecenben

André Kertész (1894-1985) különleges képciklusa, a Distortion (Torzulások) május 13-ig látható a debreceni Modemben.

Négyszemközt

"A fotográfia párbeszéd" / Beszélgetés Szamódy Zsolt fotóművésszel
Második ciklusban vezeti a Magyar Fotóművészek Szövetségét. Rövid idő alatt három önálló kiállítással is jelentkezett. Szamódy Zsolt alkalmazott fotográfiát és autonóm művészi fényképezést is művel. Saját munkájáról és a szakma helyzetéről is váltott vele szót Sulyok László.

Digitális világ

D. Tóth Ottó: Adobe Photoshop CS3 / A tíz legérdekesebb újdonság
Hamarosan verzióváltáshoz érkezik a digitális képfeldolgozás legismertebb programja, a Photoshop. Tizedik reinkarnációja a Photoshop CS3 nevet kapta a keresztségben. A vállalkozó kedvűeknek nem kell megvárniuk a hivatalos verzió megjelenését, mert az Adobe honlapjáról már most is letölthető a béta verzió. A végleges változat természetesen néhány részletben még változhat, de az már most is látható, érdemes lesz áttérni az újra.

Digitális RAW munkafolyamat kezdőknek / A fehéregyensúly
A filmes időkben az exponálást követő munka nagy része a laborokra hárult, ám most, hogy egyre többen a digitális képalkotást választják, átrendeződnek a viszonyok. A korábban szakemberek által elvégzett részmunkák immár a fotós feladatkörét bővítik. Mivel a változás viszonylag hirtelen jött, aki nem figyelt oda idejében, bizony lemarad(t). Cikkünk célja eligazítást nyújtani a digitális képalkotás generálta megváltozott feladatok között. A RAW fájlok feldolgozása ugyanis fényképezőgéptől és képalkotó rendszerektől függetlenül olyan feladat, amelyet a jó képek érdekében el kell sajátítanunk.

Technika

Krivánszky Árpád-Vizúr János: Igazi fotóstémák a réten vagy a nappaliban
Az igazi profinak nem kell ahhoz az egzotikumot hajszolnia, hogy valóban maradandót alkosson. A természetfotó esetében ugyan a téma – egy-egy ritka növény- vagy állatfaj, különös viselkedési forma megragadása – sokat nyomhat a latban, de gyönyörű képeket készítettek már a legegyszerűbb élőlényekről is a leghétköznapibb környezetben. Két szerzőnk ötletekkel szolgál azoknak, akik nem a távoli tájakon, méregdrága utazások során lesnek a témáikra. Krivánszky Árpád a növényvilág közkatonáit ajánlja figyelmünkbe, Vizúr János pedig ahhoz ad tanácsot, hogyan készíthetünk szép képet akár otthon a nappaliban.

Tillai Ernő MFIAP: Képelemzés, értékelés / Nézni és látni
A megfigyelés fotografikus és tudatos gyakorlása kamera nélkül is hozzájárul a sajátos kifejezésmódok és a saját stílus megteremtéséhez.

Bere Mario: Fotográfia a gyakorlatban / Mobil labor a fotóstáskában
A fotóriportereknek, főleg a napilapnál és hírügynökségnél dolgozóknak a pontos szakmai tudás mellett a gyorsaság is létfontosságú eszközük. Az idejében megérkezett anyag a médiában minél előbb megjelenhet, s ez mindennél fontosabb. De mit tegyen a magyar fotós, ha a Debrecenben készült fotója nem ér oda idejében a pesti szerkesztőségbe? Néhány évtizede a futárposta jelentette a megoldást – ma a mindenki zsebében ott lapuló mobiltelefon.

Teszt

Nikon D40x
Alig telt el négy hónap a legkisebb Nikon D-SLR színre lépése óta, a japán cég máris előállt a D40 továbbfejlesztett változatával, a D40x-szel. Az új fényképezőgép ugyan nem sokban különbözik elődjétől, mégis a változtatások olyan tulajdonságokkal ruházzák fel a kamerát, amelyek hasonló sikereket ígérnek neki, mint amilyenek egy már feledésbe merült filmes kamerának, a Nikon F90-ből kifejlesztett F90x-nek voltak. E gép a profi filmesek világszerte közkedvelt másodkamerája volt, s a D40x – bár a D-SLR-ek belépő szintű szegmensébe szánták – szintén helyet találhat magának a D2-vel kezdődő típusjelű nagytestvérek mellett. A fotóriporterek táskájában, a korlátozott objektívkompatibilitás ellenére.

Nikkor AF-S DX VR 55-200 mm f/1:4-5,6G IF-ED
Az AF-S rendszerű Nikon objektívek ázsiója alaposan megnövekedett a D40 bemutatása óta, hiszen az olcsóság jegyében sem ez, sem az ezt követő D40x nem tartalmaz AF motort, így e gépvázak csak az AF-S és AF-I rendszerű objektívekkel képesek együttműködni. Ezek viszont jól használhatók a többi, AF motorral felszerelt gépvázzal is.

Mozaik

Szarka Klára: Műfajok útvesztőjében / Amit fényképészeknek "találtak ki": a csendélet
Sorozatunk bevezetőjében írtuk, hogy a fotográfiai műfajok között addig tudunk valamelyest könnyebben eligazodni, amíg a festészettől, képzőművészettől megörökölt fajtáival van dolgunk. Ezért is tárgyaltuk eddig a portrét és a tájképet. Meg azért, mert ezek a műfajok szinte a fotográfia születésének pillanatától máig nagy súllyal jelen vannak a fényképezésben. A portré és a tájfotó roppant módon népszerű volt és maradt a hivatásosok, alkalmazott fényképészek, riporterek és a meglehetősen heterogén, de szépszámú amatőrök körében is. Egy kicsit más a helyzet a csendélettel.

Előző cikk
Következő cikk
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles