14.1 C
Budapest
Thursday, April 18, 2024

Zsila Sándor: Fotózzunk a természetben 3. rész

Április! A bolondok hónapja, miért is? Mert bolondos, szeles, változékony, kiszámíthatatlan? Talán. Ám szépsége nem vitatható! “Ezerrel” tombol a tavasz! Sok virág bontja szirmait, röpködnek a rovarok, bogarak, lepkék. Nagy nász van a madarak házatájékán is. A gyümölcsösök is csodálatosak, a gazdák mosolygó szemmel sétálgatnak reggelente a virágba borult fák között, élvezve a nap meleg sugarait. Ám arcukról lefagy a mosoly, ha a hírhedt áprilisi hajnalokra gondolnak. Joggal, mert a gyakran előforduló hajnali fagyok tönkre tehetik a virágokat. Néha még hó is esik, ami inkább csak amolyan “áprilisi meglepetés”, rossz tréfa.
Legyen itt egy példa erre, egy hóval borított fekete kökörcsin. A felvétel egy budaörsi hegy (inkább domb) aljában készült. Aznap reggel mikor kinéztem az ablakon, tágra nyílt a szemem, és rövid tépelődés után összepakoltam a fotósfelszerelést, és irány a terep. Megközelítése nehezebb volt a megszokottnál és a helyszínen elég körülményes volt a mozgás, mert a terep eléggé lejtős, és a hó miatt csúszós is volt. Ám ez lett volna a legkisebb baj, mert saját testi épségemnél jobban érdekelt a hó alatt megbúvó virágok sértetlensége. Képzeljék csak el, hogy egy vigyázatlan lépés miatt megcsúszva, hány virágocskát lehetett volna tőből lemetélni. Mivel párnappal előbb már jártam ott, már sejtettem, hogy hol kell keresgélnem és egy az úthoz közeli tövet pillantottam meg, amint – a képen is jól látszik – görnyedt a hó nyomása alatt. Ha pár nap múlva vissza térünk, láthatjuk, hogy az erősszárú virág túlvészelte az “áprilisi tréfát” és ismét szépen virágzik, mintha mi sem történt volna. Egy másik ajánlatom egy szintén védett faj, a szalamandra. Nagyon kedvelem ezt a szép állatot, akivel már ilyenkor találkozni lehet Börzsönyben, a Kemence patak környékén. A félénk bujkáló életmódot folytató kétéltű, aki egyébként rossz úszó, inkább szárazföldön repedésekben, lyukakban, fatörzsek vagy az avar alatt húzódik meg. Mint sok más élőlénynek, így a szalamandrának is ilyenkor van a párzási időszaka, a nőstények a patakba rakják petéiket. Ezért a völgy mindkét oldaláról lassú kényelmes mozdulatokkal másznak a víz felé a kedves kis jószágok. Itt hívom fel a figyelmet arra, hogy a szalamandráknak a patak egyik oldaláról az életveszélyes aszfaltúton kell át kelniük az áhított vízhez. Sajnos az autósok zöme nincs tisztában azzal, hogy az utat más apróbb védtelenebb élőlény is használja. Ezért kérem azokat, akik e sorok olvasása után kedvet kapnak ellátogatni a völgybe, hogy fokozott figyelemmel, lassan haladjanak az úton. Szerencsére barátunk feltűnő élénk sárga foltokkal van megáldva, ezért az alapjában véve fekete állatot mégis észre lehet venni a sötét aszfalton. Mivel nem szalad, könnyen ki lehet kerülni. Az év más szakában is lehet vele találkozni kizárólag esős napokon, kora reggel, vagy késő délután, estefelé. Vigyázzunk rájuk!

Zsila Sándor
Zsila Sándorhttp://www.zsila.hu
Ma már a természetben eltöltött idő ünnep számomra, egy pontosan meghatározható érzés. Ilyenkor felveszem a legszebb “foltos” ruhámat és úgy készülök, mintha templomba mennék. Úgy gondolom, ott is vagyok, amint olyan helyen járok, ahol ember által készített műtárgyak már alig akadnak. Mindegy, hogy csikorgó hideg vagy tikkasztó hőség van és húzza a vállam a 30 kg-nyi felszerelés. Itt elmúlik minden bánatom, lelassul az idő, a könnyű levegő szabadon tódul tüdőmbe és szárnyára kap az alkotókedv. Ez egy csodálatos érzés, a szabadság és egészség megfoghatatlan varázsa. Belső késztetésre ezt próbálom visszaadni fényképeimen. Szeretem a természetet, és úgy érzem, benne otthon vagyok.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles