6 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Sajtóközlemény: Összefognak Európa legnevesebb fotográfusai

Európa gyakorlott kiállítás szervezői és kurátorai nemrégiben új szervezetet hoztak létre, hogy a különböző országokban alkotó fotóművészek munkáit a jövőben határok nélkül népszerűsíthessék.

A Photofestival Union 2005 szeptemberében az európai fotófesztiválok szövetségeként ala-kult meg. Az ötlet a lengyelországi Vizuális Nevelés Alapítványtól származik. Az Unió fő célja, hogy az Európa különböző pontjain rendezett fotófesztiválok között széles körű együttműködés jöjjön létre: érintve a kiállításokat, az előadásokat, kiadványokat, workshopokat, vetítéseket és portfolió-bemutatókat is. Azt szeretnék, ha közös internetes ol-daluk (www.festivalunion.com) tartalmazná valamennyi fesztivál aktuális adatait. A PFU tagjai a jövőben minden évben szerveznek egy közös kiállítást és kiadnak egy ahhoz kapcsolódó katalógust. A szervezet mintegy harminc európai fotófesztivált fog össze. Tagjainak első találkozója a lengyelországi Lodzban lesz 2005. szeptember 29. és október 9. között. Az első kiállítás és katalógus címe: Az európai fotográfia alkotói. Az ide esztendő fő célja, hogy valamennyi fesztivál bemutasson egy-egy fotográfust, aki reprezentálja az adott nemzet fotográfiáját. Így lehetővé válik nemzetközi közegben bemutatni olyan fotográfusok munkáit, mint Sonya Stankova (Bulgária), Trine Søndergaard (Dánia), Marja Pirilä (Finnország), Gwenael Saliou (Farnciaország), Vassilis Karkatselis és Arisetidis Kontogeorgis (Görögor-szág), Adrienne van Eekelen és Machiel Botman (Hollandia), idősebb és ifjabb Vytautas Stanionis (Litvánia), Bogdan Konopka és Konrad Pustola (Lengyelország), Pavel Pecha (Szlovákia), Benkő Imre (Magyarország), Olivio Barbieri (Olaszország), André Cepada (Por-tugália) és Razvan Ion (Románia).
A szervezet döntése szerint minden évben más és más ország rendezi majd a közös kiállítást illetve adja ki a katalógust. Ennek eredményeként Európa legnevesebb kurátorainak és fesztivál szervezőinek együttműködésével olyan egyedülálló albumsorozat készülhet, amely összefoglalja a kortárs fotóművészet legmeghatározóbb és legérdekesebb vonulatait.
Az alapító tagok közül Magyarországot a Fotóhónap fesztivál szervezője, a Magyar Fotóművészek Szövetsége képviseli. A szervezet legközelebbi hazai fesztiváljára 2006. novemberében kerül sor. A 2006-os esztendő külön aktualitását az adja, hogy az 1956-ban alapított Magyar Fotóművészek Szövetsége ekkor ünnepli 50 éves fennállását. Az évforduló alkalom arra, hogy az elmúlt öt évtized kiemelkedő munkáiból egy nagyszabású fotóművészeti kiállítás készüljön Budapest Galériában, valamint Magyarországon először bemutatható legyen XX. századi fotográfusok sorában előkelő helyen jegyzett Martin Munkácsi (azaz Munkácsi Márton) életműve. A magyar származású művész nevét – ellentétben Kepes György vagy André Kertész nevével – itthon kevésbé ismerik, pedig tevékenysége nagyban meghatározta a későbbi riport- és divatfotós irányzatokat. A 30-as, 40-es években alkotott művei mind Európában, mind az Amerikai Egyesült Államokban az őt követő korosztályra inspiráló hatással voltak. A Hamburgból kölcsönzött 350 darabos fotóművészeti kiállításnak a Fotófesztivál 2006 keretében a Ludwig Múzeum ad majd teret.

A sajtóközleményt kiadta a Magyar Fotóművészek Szövetsége.

Kontakt személy: Martonné Csapó Beatrix (1)311-2626

Budapest, 2005. szeptember 28.

Előző cikk
Következő cikk
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles