7.6 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

PIXMA MP760 – Film-beolvasásra is képes a Canon új csúcskategóriájú multifunkciós eszköze

A Canon – a fotográfia és a képtechnológia egyik vezető vállalata – bemutatta a nagysikerű PIXMA sorozat új tagját. A PIXMA MP760 a Canon első olyan csúcskategóriájú multifunkciós eszköze, amely a 35 mm-es filmek szkenneléséhez szükséges filmadapterrel is rendelkezik. Az analóg és digitális forrásból dolgozó fotónyomtatásra fejlesztett modell különlegessége 2,5 hüvelyk képátlójú színes LCD megjelenítő, valamint az, hogy a PictBridge technológiának köszönhetően alkalmas PC nélküli nyomtatásra is.

Az MP760 ugyanazt a nagy sebességű, öt tintával nyomtató ContrastPLUS nyomtatóművet tartalmazza, mint a Canon népszerű PIXMA iP4000 fotónyomtatója, így egy 10×15 cm-es fotó kinyomtatásához csupán 36 másodpercre van szüksége.

Az MP760 legfontosabb jellemzői:

Fotónyomtató – 4800 x 1200 dpi felbontás, 2 pikoliteres csepptérfogat, ContrastPLUS technológia, egyenként cserélhető, átlátszó falú tintapatronok
25 lap/perc mono és 17 lap/perc sebességű színes dokumentumnyomtató
Film beolvasására is képes síkágyas szkenner – színes, 2400 x 4800 dpi, felbontás, 6 darab 35mm-es filmkockát fogadó filmadapter
2,5 hüvelyk átmérőjű színes LCD – a filmkockákon és a memóriakártyán lévő képek előnézetéhez
Színes másoló – 25 lap/perc fekete-fehér és 17 lap/perc színes másolási sebesség
USB 2.0 Hi-Speed interfész
2 papíradagoló – lapadagoló és papírkazetta
Kétoldalas nyomtatás és másolás
CD-R/DVD lemezekre történő nyomtatás
Közvetlen nyomtatás kameráról és memóriakártyáról – PictBridge kompatibilis
Az MP760 azért fontos új termék, mert lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy negatív vagy pozitív filmről laborminőségű fotókat nyomtassanak, számítógép nélkül,” – nyilatkozott Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe részlegének a vezetője. ” A szkennerek, másolók a közvetlen fotónyomtatás és a dokumentumkezelés terén szerzett tapasztalatainknak köszönhetően az MP760 a legjobb multifunkciós fotóeszköz.
A Canon FINE (Full-photolithographic Inkjet Nozzle Engineering) technológiája 2 pikoliteres tintacseppekkel biztosítja a kiváló fotóminőségű nyomtatást, amely felülmúlja a legtöbb utcai fotólabor minőségét. Letisztult vonalaival, csillogó felületével és a PIXMA márkára jellemző egyszerűségével az MP760 tökéletesen illeszkedik az otthoni környezethez.

Kényelmes papírkezelés

A Canon egyedülálló, kétutas papírtovábbító rendszerével egyszerre tölthető be a normál és a fotópapír, lehetővé téve a dokumentum- és a fotónyomtatás közötti átváltást a papír cseréje nélkül. A készülék a megfelelő felületű CD-R és DVD lemezekre is nagy sebességgel tud nyomtatni a speciális médiatálca segítségével. Újdonság az automatikus kétoldalas dokumentumnyomtatás, a kiváló minőségű fotónyomtatás és a másolás a PIXMA-család már ismerős funkciói.
Az olyan további másolófunkciók, mint a két oldal egy oldalra másolása, az oldalra illesztett másolás, és a keret nélküli másolás, tökéletes funkcionalitás biztosítanak az eszköznek. Az új “Fakulás-korrigáló másolás” (Fading correction copy) funkció automatikusan élénkíti a fakult színeket, a régi nyomatok és fényképek azonnali helyreállításához.

Laborminőségű nyomtatás PC nélkül

A számítógép nélküli használat támogatására az új 2,5 hüvelyk képátlójú színes LCD megjelenítőn nyomtatás előtt megnézhetők, kiválaszthatók és átméretezhetők a képek mind a memóriakártyáról mind pedig a beszkennelt filmről való nyomtatáskor.
A PictBridge portról közvetlenül lehet nyomtatni valamennyi, a szabványt ismerő digitális fényképezőgépről és videokameráról. A fotónyomtatás memóriakártyáról is közvetlenül lehetséges, a készülék alkalmas valamennyi elterjedt memóriakártya-típus befogadására. Az MP 760-assal egy olyan indexképet is nyomtathat a memóriakártyán lévő fotókról, amellyel egyszerűen kiválaszthatóak a nyomtatni kívánt képek. Az indexképen a felhasználó megjelöli azokat azoknak a képeknek a miniatűrjeit, amelyeket ki akar nyomtatni, majd az indexképet behelyezi a készülékbe, amely szkenneléssel leolvassa róla a szükséges információt.
Az MP70 egy kompakt filmadapter egységet is tartalmaz. A speciális tartóba egy maximum 6 képkockányi 35 mm-es filmcsík, vagy négy keretezett dia helyezhető be, amelyek 2400×4800 dpi felbontással és 48 bites színmélységgel olvastathatók be, így kitűnő minőségű nyomtatott nagyítások készíthetők.
A speciális szoftver-meghajtó azonosítja és eltávolítja azokat a hibákat, amelyeket a szkennelt felületen lévő por és karcolások okoznak. A “Fakulás korrigálás” telített színekkel javítja a régi fényképeket, a szemcsézettség-korrekció pedig eltávolítja azokat a szemcséket, amelyek a magas fényérzékenységű (magas ISO értékű) filmek beolvasásakor válnak láthatóvá.
A FINE nyomtatótechnológia, amelyet az MP760 is alkalmaz, a Canon saját szilíciumlapka gyártástechnológiáján alapul, így a nyomtatófejek az integrált áramkörökhöz közel álló pontossággal készülnek. A Micro-Nozzle fúvókák másodpercenként több millió 2 pikoliteres tintacseppet lövellnek ki – amely ebben a kategóriában a legkisebbnek számít – kevesebb idő alatt több tintát juttatva a papírra, ennek eredménye a nyomatok páratlan tisztasága, kontrasztja, színmélysége és a színek egyenletessége.

Jobb tinták, jobb kontraszt, veszteség nélkül

A Canon ContrastPLUS technológiája pigment alapú fekete tintát használ az éles dokumentum

nyomtatáshoz és festékalapú fekete és színes tintákat a magas kontrasztú, fényes felületű fotónyomtatáshoz. Minden egyes tinta átlátszó falú, egyenként cserélhető patronban van, és mivel csak a kifogyott patront kell cserélni, kiküszöbölhető a többtintás patronok cseréjekor fellépő veszteség. A számítógép képernyőjén megjelenő ablak figyelmezteti a felhasználót, ha valamelyik tinta kifogyóban van – sőt, a nyomtató el sem kezdi a következő oldal kinyomtatását, ha a tinta már nem elegendő a befejezéséhez. A számítógép nélküli használat elősegítésére a színes LCD kijelző is mutatja a tintaszintet.

Gyors és egyszerű

Az MP760 fekete-fehér A4-es másolatokból percenként 25-t készít, és képes szegélynélküli, a teljes A4-es felületet betöltő másolásra. A papírdokumentumok beolvasás után elektronikusan PDF állományokként tárolhatóak, a meghajtó-program “Szkennelés PDF állományba” (Scan-to-PDF) funkciójával. Maximum 10 fénykép szkennelhető be egy menetben a gyors Multi-Photo móddal, amely automatikusan szétválasztja, indexeli és önálló képállományokban tárolja a képeket. Az esetleges papírelakadás megakadályozására az előlapon lévő emelő-tálca automatikusan kinyílik a másolás vagy nyomtatás megindulásakor.

Széles médiaválaszték

A Canon nyomtatástechnológiai előnye az eredeti Canon nyomathordozók és tinták használatakor válik igazán kézzelfoghatóvá. A Canon hordozók széles és egyre bővülő választékát kifejezetten a Canon FINE tintasugaras nyomtatótechnológiájához fejlesztették ki. A Canon Photo Paper Pro (PR-101) fotópapírjával az MP760 olyan nyomatokat készít, amelyek élettartama fotóalbumban tárolva 100 év.
A fotópapírok és egyéb hordozók sokféle méretben, formátumban és felülettel kaphatóak. Van közöttük kétoldalas fotópapír is (PP-101D 13×18 cm-es és A4-es méretben), albumkészlet, amely kétoldalas fotópapírt és tároló-mappát tartalmaz (PAK-101 13×18 cm-es és A4-es méretben), névjegykártya méretű fényes fotópapír (GP-401), mini-matrica (PS-101) és a csúcsminőségű Photo Paper Pro (PR-101), a professzionális minőségű, 100 év élettartamú fotókhoz.

Szoftvertámogatás

A készülékhez a következő szoftvercsomagokat mellékeli a Canon:
MP Navigator – az egyszerű, optimális eredményt biztosító kezelésben segíti a felhasználókat. Csak ki kell választani a megfelelő műveletet (például szkennelés, vagy nyomtatás a PC-ről), majd megadni az eredményt – például fotónyomtatás, másolás, CD-R nyomtatás, OCR, elektronikus levélhez csatolás, PDF állományba mentés, stb. A szoftver zökkenőmentesen együttműködik a megfelelő PC-alkalmazássokkal.
Easy-PhotoPrint – segít a megfelelő hordozó és a kívánt méret kiválasztásában. Szolgáltatásai közé tartozik például az “Arc élesítés” (Face Sharpening) a fókuszból kimaradt arcok korrigálásához, a “Vörös-szem korrekció” és a “Digitális arc-simítás” (Digital Face Smoothing), amely csökkenti a ráncok és hibák megjelenését.
Easy-WebPrint (csak Windows alatt) – az Explorer eszközsávjáról érhető el, megkönnyíti a weboldalak nyomtatását, időt, tintát és papírt takarít meg, mert helyesen méretezve az oldalt megszünteti azt a jól ismert problémát, hogy a weblapok jobb széle lemarad a papírról.
CD-LabelPrint – Egyszerű, közvetlen nyomtatás a megfelelő felületű CD-R és DVD lemezekre.
OmniPage® SE – Optikai karakterfelismerő alkalmazás, amely a beolvasott szöveget szerkeszthető és kereshető szövegállományokká konvertálja.
PhotoStudio®– képszerkesztő-program, automatikus szín és tónusjavítással, másolással, animált 3D szövegelhelyezéssel és több mint 40 speciális hatással.
Az MP760 kompatibilis a Win98/Me/2000/XP és a Mac OS X v10.2.4 operációs rendszerekkel, illetve ezek utódaival.

PIXMA MP760 műszaki jellemzői

Funkciók Nyomtatás, szkennelés, másolás, filmadapter, közvetlen nyomtatás memóriakártyáról és digitális fényképezőgépről
Kijelző 6,4cm (2,5 hüvelyk) átmérőjű színes LCD
Nyomtató funkciók
Felbontás Max. 4800 x 1200 dpi
Nyomtatási technológia 5 tinta, Micro-Nozzles fúvókákkal, FINE technológia, 2 pikoliteres cseppméret, ContrastPLUS
Fekete-fehér nyomtatási sebesség 25 lap/perc maximális, 15 lap/perc normál módban
Színes nyomtatási sebesség Szöveg és Grafika: 17 lap/perc (max.), 11 lap/perc (normál; Teljes A4-es oldal: max. 2,3 lap/perc (normál)
Fotónyomtatási sebesség A4: 0,86 lap/perc (max.)
Keret nélkül 10 x 15 cm (4″x6″): 36 másodperc (max.)
Használható nyomathordozók Normál papír, boríték, Photo Paper Pro (PR-101), Photo Paper Plus Glossy (PP-101), Photo Paper Plus Double Sided (PP-101D), Photo Paper Plus Semi-gloss (SG-101), Glossy Photo Paper (GP-401), Matte Photo Paper (MP-101), High Resolution Paper (HR-101N), Fólia (CF-102), Póló matrica (TR-301), Photo matricák (PS-101)
Hordozósúly Lapadagoló: 64-től 105 gramm/m2-ig, és speciális Canon papírok 273 gramm/m?-ig
Hordozó-adagolók Lapadagoló: 150 lap; kazetta: 150 lap; CD-R / DVD tálca: 1 nyomtatható felületű CD-R vagy DVD
CD-R nyomtatás Alapfunkció
Hordozó méret Lapadagoló: A4, B5, A5, Letter, Legal, borítékok (DL méret vagy normál 10), 10 x 15 cm, 13 x 18 cm, névjegykártya (54 x 86 mm)
Kazetta: A4, B5, A5, Letter, borítékok (DL méret vagy normál 10), 10 x 15 cm, 13 x 18 cm
Keret nélküli nyomtatás Használható a Photo Paper Pro, Photo Paper Plus Glossy, Photo Paper Plus Double Sided, Photo Paper Plus Semi-gloss, Glossy Photo Paper vagy Matte Photo Paper típusoknál A4, 10 x 15 cm, 13 x 18 cm és névjegykártya méretekben
Kétoldalas nyomtatás Használható a Photo Paper Plus Double Sided típusoknál vagy normál papírral,A4, B5, A5, Letter és 13 x 18 cm méretekben
Tintapatron konfiguráció Egyenként cserélhető tinták – öt külön tintapatronnal (BCI-3eBK, BCI-6BK, BCI-6C, BCI-6M, BCI-6Y)
Fekete tintapatron kapacitása BCI-3eBK: 330 oldal, 5%-os fedettség esetén?; BCI-6BK: 440 oldal, 5%-os fedettség esetén2
BCI-3eBK: 1500 oldal, BCI-6BK: 2000 oldal (Az ISO/JIS-SCID N5 szerinti nyomtatásnál)2
Színes tintapatronok kapacitása 440 oldal 5%-os fedettség minden színnel2
Ciánkék:550 oldal, Bíbor:430 oldal, Sárga:360 oldal (Az ISO/JIS-SCID N5 szerinti nyomtatásnál)2
Egyéb jellemzők Automatikusan nyíló kimeneti tálca
Meghajtó jellemzők Photo Optimizer PRO (csak Windows), Image Optimizer (csak Windows), Photo Noise Reduction, Vivid Photo
Szoftverszolgáltatások Képkorrekció és képjavítás (vörös szem csökkentés, arc világosítás, arcélesítés, digitális arc-lágyítás, hiba eltávolítás)
Kártyainterfész
Memóriakártya típus CF (Type I és II), Micro Drive, Smart Media, SD, Multi Media Card, Memory Stick, Memory Stick Pro, Magicgate Memory Stick
Adapterrel: MiniSD, xD-PictureCard, Memory Stick Duo, Memory Stick Pro Duo, Magicgate Memory Stick Duo
Nyomtatás funkció JPEG (DCF / CIFF / Exif 2.21-ig / JFIF), DPOF
Kártyakezelés Olvasás / írás funkción
Egyéb jellemzők Fotó indexkép, kép bemutató, index nyomat, minden kép nyomtatása, képkiválasztó nyomat
Kamerainterfész
Kamerainterfész és csatlakozás Közvetlen nyomtató port; Közvetlen fotónyomtatás PictBridge és Bubble Jet Direct kompatibilis digitális fényképezőgépekről és videokamerákról
Közvetlen nyomtatás kameráról Exif 2.21 (Adobe RGB), és DPOF kompatibilis
Szkenner funkciók
Szkenner típusa Síkágyas színes CCD szkenner filmadapter egységgel
Szkenner felbontása Optikai: 2400 x 4800 dpi
Digitális: max 9600 x 9600 dpi
Színmélység (belső/külső) Szürkeárnyalat: 16bit / 8bit (Film szkenneléskor 16 bit / 16 bit)
Színes: 48bit / 24bit (RGB színek 16bit / 8 bit) (Film szkenneléskor 48 bit / 48 bit)
Maximális szkennelhető méret A4 / letter
Szkenner szoftvermeghajtó TWAIN / WIA (csak Windows XP esetén)
Szkenelhető film 35mm x 6 kockányi (negatív / pozitív film)
35mm x 4 kocka kertezett dia
Effektív szkennelt terület/ Effektív szkenner képelemek Negatív / pozitív film: 24 x 36mm / 2268 x 3402 képelem
Keretezett diák: 23 x 34mm / 2173 x 3213 képelem
Filszkennelési szolgáltatások Fakulás korrekció (színkorrekció), szemcsézettség korrekció
Fotószkennelési szolgáltatások Por és karcolásnyom eltávolítás, fakulás korrekció, szemcsézettség korrekció
Egyéb jellemzők Több kép szkennelése egy menetben (Multi-photo), PDF állományba szkennelés, Moire mintázat csökkentés
Másolófunkciók
Másolható maximális méret A4 / letter
Másolás felbontása Fekete-fehér: 600 x 600 dpi
Színes: 1200 x 1200 dpi
Másolás sebessége Fekete-fehér: 25 másolat/perc (A4-méret, gyors mód)
Színes: 17 másolat/perc (A4 méret, gyors mód)
Többszörös másolat 1-től 99 példányig
Kicsinyítés / Nagyítás 25 – 400% között és előre beállított léptékben
Denzitás beállítás 9 fokozatban
Első másolat ideje 9,5 másodperc
Egyéb jellemzők Kétoldalas másolat, 2 oldal 1 oldalra másolása, keret nélküli másolás, oldalra illesztés, Automatikus nagyítás, képismétlő másolás, tükörmásolás, fakuláskorrigáló másolás(fotó szín korrekció), matrixamásolás
Szoftver és PC interfész
Interfész típusa USB2.0 Hi-Speed 3
Támogatott operációs rendszerek Windows 98/2000/ME/XP és Mac OS X version 10.2.4 vagy későbbiek
Segédprogramok MP Navigator, MP Drivers
Szoftvercsomagok Easy-WebPrint (csak Windows), Easy-PhotoPrint, CD-LabelPrint, ScanSoft R OmniPage R SE (OCR Software), ArcSoft R PhotoStudio R
Általános jellemzők
Méretek (szélesség x mélység x magasság), tálcák nélkül (mm) 486 x 472 x 267
Súly 12,4 kg
Tápellátás AC 220-240 V, 50/60 Hz
Teljesítményfelvétel (230V-on) 15 W (készenléti, a szkenner lámpa kikapcsolt állapotában)
66 W (max.)
Zajszint Kb. 45 dB (A) (csendes másoló)
Hőmérséklet tartomány 5 – 32,5 °C
Páratartalom 10 – 90% RH (nem lecsapódó)
Minimális rendszerkövetelmények
Minimális rendszerkövetelmények (CPU/RAM) Windows ® XP: Pentium ® 300 MHz/64 MB RAM
Windows ® 2000: Pentium ® 233 MHz/64 MB RAM (service pack 1)
Windows ® 98: Pentium ® 233 MHz/64 MB RAM
Windows ® ME: Pentium ® 233/64 MB RAM
130 MB merevlemez-terület, Microsoft ® Internet Explorer 4.01 (Service Pack 2), USB, CD-ROM meghajtó
Mac OS X version 10.2.4 vagy későbbi PowerPC G3, G4, G5 / 128MB RAM, USB, CD-ROM meghajtó

1 A patronkapacitási adatok változhatnak a nyomtatott dokumentumok tartalmától és a nyomtatás módjától függően. A fekete patron adatai négy olyan nyomtató átlagán alapulnak, amelyek 1500 karaktert tartalmazó normál szövegoldalt nyomtattak folyamatosan, a tinta kifogyásáig alapértelmezett módban, normál papírra Windows XP operációs rendszer alatt Word 2003 szövegszerkesztőből.
2 A patronkapacitási adatok változhatnak a nyomtatott dokumentumok tartalmától és a nyomtatás módjától függően. A színes patronok adatai négy olyan nyomtató átlagán alapulnak, amelyek folyamatosan, a tinta kifogyásáig nyomtatták az ISO/JIS-SCID N5 szerinti oldalt, alapértelmezett módban, normál papírra Windows XP operációs rendszer alatt a Photoshop 7.0 képszerkesztőből.
3 Az USB 2.0 Hi-Speed teljesítményének a kihasználásához Windows XP szükséges, a Service Pack 1-el, vagy Windows 2000 a Service Pack 4-el és előre telepített USB 2.0 port.

A specifikáció adatai előzetes figyelmeztetés nélkül is változhatnak

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles