Mit tegyünk, hogy képeink biztosan elpusztuljanak? És mit, ha nem akarjuk, hogy tönkremenjenek? 9.

0
20

9. Ha valakinek másolat kell, fizessen 8 forintot laponként és nyugodtan fénymásolja le a régi képeket, ha van pénze, akár tízszer is.

– Tilos direktben fotográfiákat fénymásolni. Ha valamilyen okból elkerülhetetlen, akkor a másológép tárgyasztalára tegyünk biztonsági UV-fóliát. Bizonyos eljárással készült képek (pl. sópapír, talbotípia, amelyek fokozottan fényérzékenyek) még így sem másolhatóak. Készítsünk egy standard repró-kópiát, s utána azt többször is fénymásolhatjuk.

  • Mielőtt engedélyezzük a kép digitalizálását, másolását, győződjünk meg a szkenner illetve a fénymásoló fényteljesítményéről. Archív fotográfiákhoz csak a speciálisan fényképekhez kifejlesztett, 8-15 W/s teljesítményű szkenner, levilágító használható. Ha nyomdai sokszorosításra kerül a kép, például kiadványba, ne adjuk oda az eredetit szkennelésre, készíttessünk nagyméretű színes diapozitívot a képről, még a fekete-fehérről is, s csak ez kerüljön ki a gyűjteményből. Ez a dia nemcsak addig fontos, míg elkészül a kiadvány. Gondoskodjunk róla, hogy a nyomdából, a grafikustól visszakerüljenek a gyűjteménybe a repró-diák is.
  • Minden fénykép érzékenyen reagál környezete változásaira. Ne vigyük hirtelen hidegből melegbe, száraz helyiségből nedvesbe.

– Ártalmas a másolók által kibocsátott ózon is, ez elsősorban a festékeket, pigmenteket károsítja.