13 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

Lezárult az Extreme Digital digitális fotópályázata

A szervezők várakozásait is meghaladó sikerrel zárult az Extreme Digital “Van képed hozzá?” elnevezésű, tavaszi digitális fotópályázata. A felhívásra amatőr és profi fotósok jelentkezését vártuk, témaválasztás tekintetében pedig a szlogenhez illeszkedően meghökkentő, extrém üzenettel bíró alkotásokra helyeztük a hangsúlyt.

Kezdeményezésünk mind a szakma, mind a közönség körében páratlan sikert aratott: az alig egy hónapos pályázási idő alatt több, mint 2500 pályázati anyag érkezett a www.edigital.hu/palyazat honlapon kialakított tárhelyre, pályázati postafiókunkba, illetve a Mammut üzletközpontban található új fotóáruházunkba. Ez visszaigazolja törekvéseinket a fotózás populárissá, mindenki által elérhetővé tételére.

A beérkezett pályaműveket prominens zsűritagok értékelték: felkérésünkre részt vett a zsűrizésben Szamódy Zsolt (a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke), Görög Zita (műsorvezető), Martin Szipal (nemzetközileg elismert fotógráfus), Tyukodi László (fotógráfus) és Peszeki Dávid (a www.szinhaz.hu fotósa) is.

A zsűri által kiemelt műveket a 2005. június 8-án megrendezett ünnepélyes eredményhirdetés után a nagyközönség is megtekintheti a Mammut I. üzletközpont II. emeletén található Extreme Digital fotó- és számítástechnikai szakáruházban.

A legjobbaknak ítélt pályaművek között számos értékes díjat osztottunk ki: a több, mint kétmillió forint összértékben összeállított ajándékcsomagok, profi fotós szettek és kiegészítők hozzásegítik a tehetségeket képességük további tökéletesítéséhez: így “ha van hozzá képük”, a profi fotósberendezés hiánya már nem jelenthet akadályt!

Fényes Lóránd, az Extreme Digital kereskedelmi igazgatója beszédében elmondta, hogy a Mammut Üzletközpontban megtalálható üzlet megnyitását és a pályázat meghirdetését milyen igény hívta létre.

A több, mint 400 nm2-en elhelyezkedő szaküzlet ötvözi a fotóáruházak nagy területéből és széles termékpalettájából adódó előnyöket a bolt filozófiájából fakadó kiemelt szakmai kiszolgálással, amely a jelenlegi kereskedelmi egységekre nem jellemző ma Magyarországon. A bolt különlegességét az igényes és tágas bemutatótermi környezeten kívül a szakmailag felkészült eladók, tanácsadási és szakmai konzultációra való lehetőség, illetve a termékek helyszíni kipróbálásának lehetősége biztosítja.

Az üzlet célja a vevőkör fotótechnikai kiszolgálásán kívül szakmai rendezvények helyszíneinek biztosítása, oktatások, tréningek megtartása, kiállítások és klubrendezvények szervezése, amelyek elősegíthetik a magyarországi digitális fotókultúra kialakulását.

A kiállítás létrehozása pont ezt a célt szolgálja, ezt a folyamatot kívánja elindítani – láthatóan nagy sikerrel. Biztatóak a visszajelzések avval kapcsolatban, hogy valóban van igény erre, mind az amatőr, mind a profi fotóstársadalom körében.
A kiállítás létjogosultságát alátámasztja, hogy szakmailag elismert és nagy neveket tudhatunk magunk mögött a zsűri tagjaival, és örömünkre szolgál, hogy ennek a kezdeményezésnek helyszínéül szolgálhat a szaküzlet.

Szamódy Zsolt, a zsűri elnöke a kiállítás megnyitása kapcsán kifejezte abbéli reményét, hogy a hasonló pályázatokon való részvétel lehetőségével egyre többen élnek, hiszen ezeken a fórumokon mérhetik le tudásukat és szembesülhetnek képeik hatásával. Aki jó képeket készít, annak azért, aki még nem, annak pedig épp azért fontos egy ilyen bemutató, hiszen minden kép egy kérdés felvetése és akkor lesz belőle párbeszéd, ha választ is kapunk az általunk felvetett – vizuális – témára .

A zsűri olyan műveket várt, és érthetően olyan műveket értékelt, amelyek fotográfiaként is hordoztak valamit a pályázat kiíróinak szándékából, és a vizuális nyelv, a fotográfiai képalkotás szempontjából érdekes, különleges képek voltak.

Szamódy Zsolt elmondása szerint sokan küldtek be olyan konvencionálisan megfogalmazott és elkészített képeket, melyek jellegüknél fogva nem feleltek meg a kiírók által megfogalmazott – extrém fotográfia – elvárásnak. Több megfelelő színvonalú, jól komponált kép így ezen a pályázaton nem kerülhetett értékelésre.

A meglepően sok pályaműnek köszönhetően azonban komoly viták után, többszöri megtekintés eredményeképpen dőlt el a díjak sorsa:

I. DÍJ: Kornfeld Andrea, Budapest – Szellemek vágtája

Nyereménye egy professzionális fotós szett több, mint 800.000 Ft összértékben:
Tartalma egy Canon EOS 20D váz +, Canon EF-S 18-55mm nagylátószögű objektív, Canon 70-200 F4.0 USM EF-L CPS teleobjektív, Canon 50 F2.5 EF makroobjektív, Löwepro Stealth Reporter 500 AW, Manfrotto RC141 állványfej, Manfrotto PRO 055B professzionális állvány, Canon SpeedLite 580 vaku, Canon BGE2 professzionális markolat, SanDisk 2GB Compact Flash UltraII memóriakártya

II. DÍJ: Birton Szabolcs, Budapest – rain drops or find yourself in somebody

Szabolcs egy Canon EOS 350D KIT-tel gazdagodott, amely Canon EOS 350D váz +, Canon EF-S 18-55mm nagylátószögű objektívből áll.

III. díj: Molnár Árpád, szeged – Zümmögsz királylány?

Pályaművét egy Minolta DiMAGE A200-es fényképezőgéppel díjaztuk.

A HP különdíjasa: Szabó László, Érd – Szép új világ

Nyereménye egy HP Designjet 90r professzionális A2+ nyomtató.


Kornfeld Andrea győztes képe a mozgásábrázolás egy speciális eszközével – a bemozdulásos életlenség alkalmazásával érte el a sikert. Természetesen az alkalmazott technika önmagában nem lehetne elég, de ez a kép hangulatával, visszafogott színvilágával hordozta mindazt, ami a fotográfiai ábrázolás erejét adhatja. Egy hasonló kép, ahol minden részlet tűélesen látszik, sokkal kevésbé fejezhetné ki a mozgás lendületét, ezért ez a kép jó bizonyíték arra nézve is, hogy minden képi ábrázolás tulajdonképpen absztrakció, csak az elvonatkoztatás fokában különböznek egymástól. Jelen esetben a részletek elmosódása, a konkrét téma – a lovak jelzésszerű ábrázolása nagyon fontos.

A második helyezett, Birton Szabolcs pályaműve is egy olyan motívum segítségével vált sikeressé, ami sok fotográfusnak visszatérő témája. A vízcseppek mindig érdekes fényjátékot eredményeznek. Szerintem a sok hasonló közül ez a kép azzal emelkedett ki, hogy az ismétlődő cseppekben jól felismerhetően jelenik meg egy emberalak – valószínűleg a szerző maga – és az emberi kéz jellegzetes ismétlődése teszi izgalmassá. A visszafogott színvilág jól harmonizál a választott témával.

A harmadik helyezett Molnár Árpád alkotása esetében egy nagyon tiszta makrofotóval állunk szemben. Elég sok makrofotót láttunk már; ez a kép azért különleges mégis, mert a békát a fotós alulról fényképezte meg, ezáltal egy felénkhatalmasuló hatást kelt, így a kép kiemelkedően szugesztív. A fotó technikailag is tiszta és pontos.

A különdíjat elnyerő kép alkotója, Szabó László egy világhírű helyszínen, a párizsi Eiffel-toronynál készített meghökkentő fotográfiát. Mind a szokatlan látószög, a közismert helyszín újszerű bemutatása, mind a grafikus hatás együttesen segítették a díj elnyerésében.

A HP, mint a digitális képalkotás szakértője, támogatóként csatlakozott az eseményhez: mivel az Extreme Digital és a HP célja egyaránt a digitális világ közelebb hozása mindennapjainkhoz, a legjobb képek a HP eszközeivel kerültek kinyomtatásra, majd kiállításra.

A versengés azonban nem ér véget az eredményhirdetéssel: a kiállítás ideje alatt szavazhatnak a látogatók arra a képre, amely a helyszínen kiállítottak közül a leginkább elnyeri tetszésüket! A közönség kedvence egy 100.000 Ft értékű Extreme Digital vásárlási utalvánnyal gazdagodik, de a nyertes képre szavazók közt is értékes nyereményt sorsolunk ki.

A kiállítás megtekinthető 2005. június 8-26-ig az Extreme Digital Mammut Üzletközpontjának II. emeletén, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.
A közönségdíjra szavazni a helyszínen személyesen, és a www.edigital.hu/palyazat oldalon lehet ezen időszakban.
A szavazók között egy HP 4 megapixeles digitális fényképezőgépet sorsolunk ki a kiállítás befejeztével.

Előző cikk
Következő cikk
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles