hétfő, október 18, 2021
KezdőlapblogKincses Károly: Aki a felrobbantott Lánchidat is aktmodellel fényképezte

Kincses Károly: Aki a felrobbantott Lánchidat is aktmodellel fényképezte

Tízpontos kérdéssel kezdek. Ki az a magyar fényképész, fotográfus, fotóművész, fotós, fotóamatőr, aki élete során a legtöbb aktfotót készítette?

(Csak zárójelben visszautalok az előző felsorolásra: Nem vicc ez, de bizony komoly és megoldatlan terminológiai kérdése egy szakmának vagy művészeti ágnak, melyről bármely tv-műsorban bármikor, másfélórás komoly és szenvedélyes vitát lehet produkálni a bennfentes résztvevőkkel, a megoldás legcsekélyebb reménye nélkül. Ha nyithatnék még egy új zárójelet, beletenném, hogy már megint itt vagyunk, visszakeveredtünk a kályhához: szakma avagy szépművészet…, de mi mindezzel mit sem törődünk és bezárjuk a zárójelet), így ni, majd megadjuk a választ is: Szöllősy Kálmán a kérdezett fényképész, akitől csak a Magyar Fotográfiai Múzeumban másfélezer meztelen nőt ábrázoló kép, negatív található, s ez koránt sem az összes!
1910-es személyleírása szerint “termete közép, arca ovál, szeme kék, haja szőke, fogai hiányosak, orra rendes”. Ez még önmagában kevés indoknak, miért állt annyi nő modellt a kamerája előtt. Még időznénk a nőknél szívesen, de meg kell mondjuk, hogy Szöllősy a magyar fotóművészet talán legjobb évtizedeinek fontos alkotójaként kiemelkedőt nyújtott ezen kívül még számtalan fotós műfajban, így a kosztümös, romantikus zsánerképekben, a magyaros stílus egyik mestereként a népi életképekben, fáradhatatlan turistaként pedig a táj- és városképekben. Hogy a turista szó elé biggyesztett epitheton ornans mennyire nem csak a fentebb stílt szolgáló eszköz, azt bizonyíthatja, hogy 13 éves korában Pécsről elgyalogolt a Balatonhoz, rá öt évre pedig Budapestről indulva gyalog járta be Erdélyt. Két társa csak Nagyváradig bírta, ő Brassóig jutott a két lábán.
Az 1887. szeptember 10-n Schwerer Kálmánként született ifjú kezdetben irodatiszt a Magyar Kereskedelmi Részvénytársaság Gyufaáru Osztályán, majd vasúti tisztviselő, míg 1932-ben leépített magántisztviselőként kapott engedélyt fényképészipar folytatására. Azt megelőzően azért még megpróbált egy kávéházat bérelni, egy tejcsarnokot üzemeltetni, de mindbe belebukott, mert nem volt igazán jó üzletember. Maradt a fényképezés. Nem véletlenül válaszotta ezt a szakmát, hisz ekkorra már komoly műkedvelő fotós múlt állt mögötte. Diákkora óta fotografált, az 1920-as években Szakál Gézától, Vydarény Ivántól, Kankowsky Ervintől, Balogh Rudolftól tanult. Válogatott mesterek, tehetséges tanítvány. Egyszerű recept, nem kellett hozzá Nemzeti Tanterv, meg más hasonló. Első nagy sikerét még 1932-ben a Hátakt című képével aratta. Ezernél több kiállításon szerepelt mind az öt világrészen. Ezeken13 aranyérmet, 9 ezüstöt, rengeteg bronzot és díszoklevelet nyert. Gorkij-illusztráció című képét csak Vadas Libákja előzte meg a Die Galerie legszebb képek 1933. évi versenyében.
A háborút az Andrássy út 1. sz alatti lakásábsn vészelte át. 1945 után feleségével, aki a munkatársa is volt, kiváltották a fényképészipart, s egy nem túl nagyforgalmú portréműtermet müködtettek az Andrássy út 1. szám alatt. Később az V.kerületben, a Szent István körút 3. alatt találhatta meg az, aki 1976. aug.1. előtt érkezett. Utána már nem fogadott senkit.

Kincses Károly
Kincses Károly 1954-ben született. Még él. Járt iskolákba, főiskolára, egyetemre. Dolgozott, majd barátaival, segítőivel megalapította a Magyar Fotográfiai Múzeumot. 15 éven át vezette, majd ugyanazon barátaival és segítőivel, kik közül elsősorban Kolta Magdolnát és Bánkuti Andrást említi, kivásárolta, átépíttette, működtette a Mai Manó Házat. Közben írt, szerkesztett vagy ötven könyvet, ennél sokkal több tanulmányt, tanított egyetemeken, rendezett ezernyi fotókiállítást itthon és 16 országban. Mostanában legújabb projektje megvalósításán dolgozik. Elhatározta, hogy a továbbiakban minden napját egy-egy munkadarabnak, műalkotásnak tekinti és szándéka szerint mindent elkövet, hogy esténként úgy kerüljön ágyba, hogy azt érezhesse, a lehető legjobbat hozta ki belőle. És nyugodtan alszik, majd másnap újrakezdi.

További friss hírek