6 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Kincses Károly: A két Reismann. Reismann János és Marian fényképei

A Reismann-testvérek az 1930-as évektől majd egy fél évszázadon keresztül meghatározó egyéniségei voltak külön-külön a magyar riportfotográfiának. Reismann János (1905-1976) A 30-as évek elején Berlinben az Arbeiter Illustierte Zeitung fotóriportere, együtt dolgozott Erwin Piscatorral, John Heartfielddel, Umboval. 1931-ben Heartfielddel Moszkvába utazott, s hét évet töltött riporterként a sztálini Szovjetunióban. 1945-ig Párizsban a Regardsnak dolgozott, részt vett a francia ellenállásban. 1945-ben hazatért Magyarországra, a Szabad Nép képes melléklete számára csinált képriportokat. 1945 decemberétől párizsi tudósító, majd a párizsi magyar nagykövetség sajtóirodájának vezetője és a követség kultúrattaséja lett. A Rajk-per kapcsán letartóztatták és koholt vádak alapján életfogytiglanra ítélték. 1954 augusztusában rehabilitálták. Az ötvenes évek végén német kiadók megbízásából fotóalbumokat készített Olaszországról és Szardíniáról. 1960-ban hazatért és haláláig különböző képes magazinoknál dolgozott.

Reismann Marian (1911-1991) Münchenben tanult fotografálni, majd 1932-ben üzletet nyitott Budapesten, ahol amatőrképek kidolgozását vállalta. Fotó Marian néven portréműtermet bérelt a Lipót körúton. Táncfotóival, gyermekfelvételeivel hamarosan ismert fényképész lett. Már Veres Pálné utcai műtermében fényképezte le Bartók Bélát és feleségét 1939-ben. 1945 márciusában a MAFIRT (Magyar Filmiroda Rt.) fotóriportereként fényképezte a hazahozott háborús bűnösöket. Később szabadúszóként fényképezte a szocialista mezőgazdaság vívmányait, a magyar gyapotot, a gumipitypang ültetvényeket. 1958-tól nyugdíjazásáig a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola fotótanára. A Pikler Csecsemőotthonban több mint negyven éven át fényképezett folyamatosan.
A Fotómúzeum őrzi a Reismann-testvérek legteljesebb, legátfogóbb fotóanyagát. A kötet ismert képeik mellett az eddig nem publikált, zömmel negatívként fennmaradt képek közül válogat.

A magyar fotográfia történetéből, 31. kötet, 2004, 3.900 frt

Előző cikk
Következő cikk
Kincses Károly
Kincses Károly
Kincses Károly 1954-ben született. Még él. Járt iskolákba, főiskolára, egyetemre. Dolgozott, majd barátaival, segítőivel megalapította a Magyar Fotográfiai Múzeumot. 15 éven át vezette, majd ugyanazon barátaival és segítőivel, kik közül elsősorban Kolta Magdolnát és Bánkuti Andrást említi, kivásárolta, átépíttette, működtette a Mai Manó Házat. Közben írt, szerkesztett vagy ötven könyvet, ennél sokkal több tanulmányt, tanított egyetemeken, rendezett ezernyi fotókiállítást itthon és 16 országban. Mostanában legújabb projektje megvalósításán dolgozik. Elhatározta, hogy a továbbiakban minden napját egy-egy munkadarabnak, műalkotásnak tekinti és szándéka szerint mindent elkövet, hogy esténként úgy kerüljön ágyba, hogy azt érezhesse, a lehető legjobbat hozta ki belőle. És nyugodtan alszik, majd másnap újrakezdi.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles