6 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Foto Mozaik 98., 2006. június

Kivonat az újság tartalmából

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Photokina előtt
A Photokina sajtótájékoztatójára a rendezvény megnyitása előtt 139 nappal került sor. A szakkiállítás szeptember 26-án nyitja majd meg kapuit, és közel egy héten át lesz látogatható.

TIPA díjazottak
A TIPA (Technical Image Press Association – mint az európai fotós magazinok független, nonprofit szervezete – 1991-ben alakult. Jelenleg 12 országban 31 kiadványt és mintegy nyolcmillió olvasót képviselnek, így messze a legnagyobb és legbefolyásosabb fotós szövetség Európában. Tagjai évente egyszer díjazzák Európa legjobb fotó- és képalkotási termékeit.

NielsenBainbridge alumínium képkeretek
A NielsenBainbridge már 30 éve fejleszti és gyártja alumínium képkeretprofiljait. Sikerét a verhetetlen minőségű termékek, valamint az egyedi formatervezés alapozta meg. A Nielsen márkanevet jól ismerik és elismerik a Föld minden kontinensén a sajtolt alumíniumprofilok és a belőlük gyártott képkeretek kapcsán.

Pályázatok

Események naptára

Galéria

Fotótárlat

Erdész Ádám: Természetfotók

Magyar fotók osztrák árverésen
A Dorotheum bécsi palotájában május 9-én tartották a “menetrendszerű” fényképaukciót, amelynek 240 tételében ismét tucatnyi magyar mester szerepelt.

Híres mestereink német aukción
A kölni Kunsthaus Lempertz is megtartotta reprezentatív fotográfiai árverését április 29-én, amelyen főleg német és amerikai licitálók vetélkedtek egymással a kiemelkedőbb vintage példányokért. A 266 tételből tucatnyinál több magyar fordult elő itt is, akárcsak a Dorotheum hasonló rendezvényén Bécsben.

Kiállításról kiállításra

Négyszemközt

Bere Mario: Fotográfia a gyakorlatban / Tűzvizsgálók
A tüzet szakértők bevonásával vizsgálják – hallható, olvasható nap mint nap a médiumokban. Erre mondta egy hírszerkesztő barátom: “vajon hogyan vizsgálják, beledugják a kezüket?” Persze helyesen a tűz keletkezésének okait vizsgálják. Kik ezek a szakértők, és hogyan jön mindehhez a fényképezés? A következő oldalakon kiderül.

“Maradjon a fotó fotónak!” / Beszélgetés Szalmás Péter fotóriporterrel

A sportfotó műfaja jelentősen megváltozott az elmúlt évtizedekben. A korábban fő témájuk mellett számos más részletet is ábrázoló, hangulatos képek idővel lényegre törőbbekké váltak. Az ok a technika fejlődésében keresendő, a fejlődéssel pedig minden fotóriporternek lépést kellett tartania. A sportágak ismerete önmagában már nem elegendő, a jó felvételekhez új nézőpontokra, szokatlan megoldásokra van szükség. A műfajról és a mindennapok feladatairól Szalmás Péterrel, a Népszava fotóriporterével beszélgettünk.

Digitális világ

D. Tóth Ottó: A huszonegyedik század fénymérője: a hisztogram
Lehet, hogy első hallásra meglepően hangzik, de a digitális technika használata egyáltalán nem csökkenti a pontos expozíciós értékek beállításának fontosságát. Valójában a digitális képérzékelők kevésbé megbocsátóak az expozíciós hibákkal szemben, mint a hagyományos negatívfilm. Ráadásul a filmek és a képérzékelők fényérzékenységi karakterisztikája is eltérő. A legtöbb film fényérzékenysége nem lineáris. A legsötétebb és a legvilágosabb értékeknél csökken az érzékenységük, így a filmre exponált felvétel nehezebben bukik be feketébe vagy ég ki teljesen. A digitális képérzékelők ezzel szemben lineáris érzékenységet mutatnak a teljes látható tartományban (sőt még azon túl is).

Budai Péter: Az életlen maszkon innen és túl / Egy újabb mellékhatás
Előző cikkünkben az élesítés többrétegű problematikájának egyik vetületét, a megjelenő képzajt és annak élesítés során való kordában tartását szemléltük. Nagyon jól visszafogható az élesítés nyomán előtérbe kerülő képzaj, ha szelektív módon, csak a szükséges élekre korlátozva alkalmazzuk. A probléma nem választható el a másik, szintén zavaró, az úgynevezett halo jelenségtől. Erre a kicsit fura idegen szóra nincs igazán meghonosodott szakkifejezésünk. Nevezzük talán élszegélynek! Pontos megértéséhez bele kell egy kicsit gondolnunk, mi is az az élesség és élesítés.

Technika

Krivánszky Árpád: Tavaszutó, nyárelő
Ahogyan egyik legnagyszerűbb költőnk megénekli, abban az időszakban vagyunk, amikor a természet húrjai fortisszimóban zengenek. Minden hajt, felfelé tör, bimbózik, virágot nyit. Az állatvilág utódokat nemz és nevel.

Fotós szemmel / Zebra
Dél-Afrikában nagyon rövid a tavasz, mindössze néhány hét októberben vagy novemberben, amikor kelet felől, az Indiai-óceánról megérkeznek az első trópusi viharok és a velük járó felhőszakadások. Ezek drámai változásokat hoznak a kiszikkadt és gyakran bozóttüzektől felperzselt szavanna életébe.

Használtpiaci körkép / Mit hogyan?
Amilyen egyszerű lehet használni, olyan nehéz kiválasztani. Egy fényképezőgép vásárlását – legyen szó bármilyen típusról – számos döntés előzi meg. A fő kérdések közé olyan tulajdonságok szemrevételezése tartozhat, mint például a rögzítő médium fajtája, a dobozban lapuló vagy épp külön beszerezhető szoftverkínálat, a képminőség, a belső memória kapacitása, az expozíciós lehetőségek, a rendszerbe illeszthető szűrők, optikák, a funkcionalitás, no és a design. Az árról nem is beszélve. S hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, a használtpiacon további szempontok is fontossá válnak, nézzük őket!

Barta Zsolt Péter: Fotóműtárgyak érvényesítése és értékesítése / Biográfia készítésének szempontjai
A művészeti értékek elfogadása még mindig egyfajta társadalmi és emberi közmegegyezésen alapul, mert művészeti teljesítményt még semmilyen eszközzel nem mérünk. Érdekes, hogy a jog sem ítélkezik, hogy csak “szakirányú végzettséggel” válhat valaki hivatalosan művésszé vagy alkothat “művészetet”, míg más pályákon előírja ezt. Művész bárkiből lehet, aki “szerzői jog alá eső tevékenységet” folytat.

Tillai Ernő: Képelemzés, értékelés / Tainmont és a képalkotás
Korábban vázlatosan már említettük Émile Tainmont belgiumi művészeti tanácsadó (pedagógiai célú) Pozitív esztétikáját, mely a szokásos “leíró”, reflektív (műalkotások tanulságaira alapozó) “széptan” helyett egy közvetlenül hasznosíthatónak gondolt alkotói technikát ajánl.

Szarka Klára: Fejezetek a fotótechnika történetéből / Fénykép azonnal
Bár a fotográfia jellemzői között tartjuk számon sokszorosíthatóságát, azt a tényt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a fényképezés történetében mindig is nagy szerepet játszottak a nem másolható képek, vagyis a direkt pozitív eljárások. Mindjárt a fényképezés legelső eljárásai között van olyan, amelyik azonnali pozitív, de csak egyetlen kópiát eredményez. Ez a dagerrotípia.

Teszt

Steiner Gábor: Canon EOS 5D vs. EOS 30D
A mai világban meglepő lehet a cím első része, s talán a második is magyarázatra szorulna, ám nem úgy a felcímmel egyetemben. A Canon az elmúlt hetekben, hónapokban igazán kitett magáért, sorra jelentette be újdonságait. A profik táborában a legnagyobb érdeklődésre minden bizonnyal a kisfilm méretű képérzékelővel felszerelt, mégis alacsony árú 5D és a viszonylag rövid pályaívet megélt 20D-t leváltó EOS 30D számíthat.

Mozaik

Kéri Gáspár: Fotó és tipográfia a kezdetektől 45-ig
Az alábbiakban egy rövid áttekintést kívánunk adni a fotográfia és a tipográfia rövid, ám annál gazdagabb közös történetéből, a kezdetektől a második világháború befejezéséig. Írásom röviden kívánja elemezni a fotó és a tipó elmúlt közel másfél évszázadát. A fotó és a grafika történetéből a teljesség igénye nélkül kívánok példákkal élni, hogy könnyebben megérthessük a két médium közös történeti, esztétikai formálódását.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles