8.2 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

Fotósélet – 2010. május 31.

Linkek aktualizálása
A MAFOSZ tagszervezetei, azok tagjai, pártoló tagjai és együttműködő partnerei honlap elérhetőségét a linkgyűjtemény menüpontban népszerűsítjük. Fontos azonban, hogy a listára felvett weblapok valóban működjenek. Ha egyik-másik bármely okból szünetelne, megszűnne, kérjük jelezze a tulajdonosa, hogy mi is levegyük a listáról. Web-szerkesztőnk most átvizsgálta a kínálatot, s igen sok linket eltávolított, mert nem volt mögötte tartalom. Akinek van aktív honlapja, elérhetőségét közölje a gyoril@mmikl.hu címen. De csak akkor, ha viszonossági alapon Ő is elhelyezi a www.mafosz.hu linket a weblapján. A következő vizsgálat során azokat a linkeket töröljük, ahol nem találjuk a partner oldalon a szövetség elérhetőségét.
*
*

Magyar Fotográfia Napja
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége az idén is előkészíti a Magyar Fotográfia Napja rendezvénysorozat közös programfüzetét. Az augusztus 29-én, vagy ahhoz kapcsolódóan augusztusban, szeptemberben induló vagy záródó egyéni és csoportos fotókiállításokkal kapcsolatos információkat 2010. július 19-ig várjuk a gyoril@mmikl.hu email címre, az alábbi formában és tartalommal:
A rendezvény (kiállítás) címe:
Helyszín: (A rendező vagy befogadó intézmény neve, település neve, utca, házszám)
Megnyitó időpontja: (2010. hónap, nap, óra)
A kiállítást megnyitja:
A kiállítás látogatható: (dátum, mettől-meddig és a napi nyitvatartási idő)
Kiállítók: (az alkotók neve, a MAFOSZ vagy a FIAP által adományozott fotóművészeti kitüntetések rövidítése)
További információk: (név, és elérhetősége telefon és/vagy email cím)
*
*

Fotóbörze
A Ferencvárosi Művelődési Központ (Bp., IX. ker., Haller u. 27.) 2010. június 6-án 9 órától fotóbörzét rendez. Asztalfoglalás: 216-1300, 476-3410, 476-3414-es telefonszámon, vagy emailben: info@ferencvarosimuvkp.hu.
Már most előjegyezhetők a határidőnaplókban az őszi fotóbörzék időpontjai: 2010. október 10. és december 5.
*
*

Kiállítások, események, meghívók

Csidér Bálint E-MAFOSZ (Jászkun Fotóklub, Szolnok) A TÁNC VARÁZSA című fotókiállítását Homoga József AFIAP fotóművész nyitja meg a salgótarjáni Fotógalériában 2010. június 3-án 17,30-kor. A megnyitó után előadást hallhatnak az érdeklődők Műveletek a RAW fájlokkal címmel.
*

Dr. Gyarmathy László (foto: DOQHY) (Magyar Fotóművészek Világszövetsége) kiállítása Szerelmem Színház II. címmel 2010. június 6-án 16:30-kor, a Hoffmann meséi opera előadása előtt nyílik a Győri Nemzeti Színház emeleti aulájában. Megnyitja: Dr. Ottófi Rudolf, Győr megyei jogú város alpolgármestere. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
*

Abonyi János és Láng Tibor Fényvarázslat című kiállítását Úrkúton a Közösségi Ház és Könyvtárban rendezték meg.
*
Veszprémben az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Művelődési Intézetben a Bakony Fotóklub tagjai által készített Ezeréves Veszprém megye című kollekciója 2010. június végéig tekinthető meg.
*

Balogh Tamás (Soproni Fotóklub) új honlapja:
*
A Pannon Egyetem Fényképészköre által – a Gizella Napok keretében – kiírt Fotós Viadalon a zsűri elnöke: Kovács Pál E/MAFOSZ/s (HEMO Fotóklub); tagjai: Babják Tamás; Baumann Béla (HEMO Fotóklub) Szabó Balázs (Egyetemi Fényképészkör) Molnár Csaba fényképészmester (Molnár fotó, Veszprém). A fotós viadalon Veszprém megyéből, Fejér megyéből és a fővárosból is voltak résztvevők. Az első helyezett vándorserleget vehet át, amit egy évig birtokol, és neve felkerül a serlegre. A következő VIADAL 2011-ben a Gizella Napok keretében lesz, de az idei egyetemi tanév előtt a “gólyák” részére is terveznek egy városismereti fotósversenyt, augusztus végén. A díjazott anyagból 2010 június 4-én17 órakor Veszprémben, az Íródeák Kávé és Teaházban (Veszprém, Komakút tér 3.) a díjátadásra kerül sor, és nyílik kiállítás “veszprémi pillanatok”címmel. A tárlat június 28-ig látogatható.
*
A Szentesi Fotókör kiállítása 2010. június 3-án 18.00 órakor nyílik meg Marosvásárhelyen, a Vár Galériában
Kiállítók:Albert Béla, Apró Mária, Barna Péter, Bíró Albert, Berezvai László, Doba Lajos, Gencs Mária, Györgyi László, Hegedűs Tamás, Kozma Anita, Králik Emese, Kiss János, Marton Ferenc , Nagy István, Pusztai Péter Pál, Szabó Rita, Tóthné Timafalvi Gizella és Vajda Krisztina. A megnyitón a fotókör tagjai is megjelennek és vasárnapig tartó fotós kirándulást szerveznek Marosvásárhelyre és a környékére.
*
A 2. Székesfehérvári Fotóudvar eseményeiről készült fotók megtekinthetők:

A felvételeket Bernáth József, Dömötör László, Déber Gábor, Dudásné Stum Beáta, Marton Ágota, Dr. Mann Judit , Szabó Márta és Varga Csaba készítette.
*
Csorba Károly Juhannus – Szent Iván éj Finnországban című fotókiállításának megnyitója 2010. június 25-én 17 órakor lesz Budapesten, a Virányosi Közösségi Házban.
*

Hidvégi Péter aranydiplomás fotóművész (Jászkun Fotóklub) Inter-urbán című fotókiállítása 2010. június 4-én 10 órakor nyílik Budapesten, a Lehel Csarnok Galériájában (Bp., XIII. ker., Váci út 9-15. Bulcsú utcai oldal). Megtekinthető június 28-ig, hétfőtől péntekig 6-18 óra, szombaton 6-14 óra, vasárnap 6-13 óra között.
*

Thor Tamás (Magyar Fotóművészek Világszövetsége) fotókiállítása Érsekújváron, a Kultúrház előtti Art-Korzón tekinthető meg 2010. június 9-én 18 órakor.
*

Dr. Seres Géza (Debreceni Új Fotóműhely) Tánc-fények című fotókiállítása az Új Inkognitó Galériában (Debrecen, Eötvös utca és Rákóczi utca sarkán) 2010. június 4-én 19 órakor nyílik.
*
*

Magyar sikerek külföldön

Simák Gergőnek ( Prizma Kör ) az Ausztriában megrendezésre került 19.Trienberger Super Circuit 2010 fotópályázaton 8 elfogadása volt; a 9. Special Themes Circuit 2010 fotópályázaton pedig további hat alkotását fogadták el.
*

Kerekes István EFIAP/b (Mosonmagyaróvár), a Kuala Lumpurban megrendezett 29th Malaysia International Salon of Photography Art – 2010, három képe került kiállításra, melyből az “ Alpesi mese ” című fotót a zsűri, PSA Silver Medal –lal díjazott.
*
Tizenegyedik alkalommal hirdette meg a szlovákiai Tardoskedd község önkormányzata a „Kistérségi és Nemzetközi Amatőr Képzőművészeti- és Fotóversenyt”. Tardoskedd magyarországi partnertelepüléséről – Bonyhádról – kilenc fotóját küldte el Máté Réka, aki kollekciójával megnyerte a fotóversenyt.
*
*

A Jászkun Fotóklub 2010. május – júniusi programjai
Szolnokon, az ANKK Kodály termében minden érdeklődőt szeretettel várunk csütörtökönként 17 órától
l. Május 6-án /Cs/ 17 órától: Csillag Tibor új klubtag jelentkezése.
2. Május 13-án /Cs/ 17 órától: C S I D É R Bálint előadása a Digirama készítéséről és beszámoló a gyöngyösi Digiráma Fesztiválról
3. Május 20-án /Cs/ 17 órától: Fotós etikai kérdések. Moderátor: D e m é n y István
4. Május 27-én /Cs/ 16 órától KIHELYEZETT foglalkozás az Alamand dűlő 21-ben /6-os busz végállója: Demény István fotóstársunk üdülője Jelentkezés és részletek megbeszélése május 20-ig
5-6 június 3-án és június 10-én 17 órától: a Fotóklub 30 éves jubileumi kiállításának végső összeállítása. A Város Napja és a Magyar Fotógráfia napja fotós programjainak összeállítása.
7. június 17-én /Cs/ 17 órától a Kárpátaljai Fotóstúra részleteinek megbeszélése / Program a körlevél szerint. / Jelentkezés május 15.ig, 5000Ft előleg egyidejű befizetésével.
8. június 24-én /Cs/ 17 órától H i d v é g i Péter fotóstársunk előadása: Fotóesztétika, képszerkesztés
E G Y E B E K
• Június 4-én /P/ 10 órakor Budapesten a LEHEL Csarnok Galériáján/ XIII. Váci út 9-15 nyílik Hidvégi Péter klubtársunk fotókiállítása /Meghívó készül/
• Az ANKK-ban tervezünk természetfotó kiállítást: M o l n á r Ferenc váci fotóművész kiállítását és fotóklubunk jubileumi kiállítását.
Július 3-10 között Fotóművészeti Nyári Egyetem Kalocsán
A Kétegyházi Fotóstábor programja és időpontja megváltozott! A helyes időpont július 8-11 között
*
*

„Csongrád Megye Kortárs Fotóművészete 2010” Fotópályázat
A Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézmény „ Csongrád megye kortárs fotóművészete” címmel kilencedik alkalommal szervez kiállítást, amelyen életkori, foglalkozási megkötés nélkül részt vehet minden megyében élő, dolgozó és innen elszármazott alkotó.
Egy szerző maximum 10 db színes, vagy fekete-fehér papírképpel pályázhat, amelyek mérete 13×18 cm és 30×40 cm közötti lehet. Fotósorozat nem adható be. A pályázatra csak olyan felvételeket nevezzenek a szerzők, amelyeket a korábbi Csongrád megye kortárs fotóművészete c. fotókiállításokon még nem mutattak be.
A pályázatnak nincs tematikai megkötése, tehát; tájképek, városképek, épületfotók, műemlékfelvételek, természetfotók, állat- és növényfelvételek, portréképek, eseményfotók, trükk-felvételek és más műfajú képek egyaránt szerepelhetnek a pályázati anyagban. Minden beadott fotó hátoldalán fel kell tüntetni a szerző nevét, postacímét, a kép címét és a kép sorszámát, amely adatoknak meg kell egyezniük a nevezési lap adataival. A fotókat nem kell semmilyen hordozóanyagra felhelyezni. Azon pályázók, akik postai úton kérik vissza műveiket, visszaküldésre alkalmas csomagolásban nyújtsák be pályázati anyagukat. A beérkező képeket a MAFOSZ által delegált szakértők zsűrizik. Kiállításra csak az általuk javasolt alkotások kerülnek. A pályázók alkotásaik beküldésével hozzájárulnak ahhoz, hogy a kiállítás népszerűsítése érdekében képeik – szerzői jogdíj fizetése nélkül -, de nevük feltüntetésével megjelenjenek a nyomtatott és elektronikus sajtó valamennyi formájában.
A legjobbnak ítélt képek alkotói tárgyjutalmazásban részesülnek!
A képek postai beérkezésének határideje: 2010. június 10. Az alkotások személyesen is leadhatók a Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézményben.
A nevezési díj személyes átvétel esetén:800,- Ft/fő, postai visszaküldéssel: 1.500,- Ft/fő – a képek számától függetlenül -, amely összeget postaköltségre és installációra használunk fel. A nevezési díjat kizárólag az intézményünk által adott csekken lehet befizetni és a visszaigazoló szelvényt a képek benyújtáskor kell bemutatni, vagy annak másolatát a képekkel együtt beküldeni. A nevezési lap kitöltése kötelező, amely a rendezőktől igényelhető. A zsűrizés időpontja: 2010. június 15.A zsűrizés nem nyilvános, de igény szerint szakmai konzultációt biztosítunk a döntést követően. A kiállítás megtekinthető 2010. július 14. – augusztus 6. között a Megyeháza aulájában, hétköznap 8-18 óra, szombaton 8-12 óra között. A képeket minden alkotó legkésőbb 2010. október 30-ig átveheti személyesen, illetve postán visszakapja. Nevezési lap, befizetési csekk és további információ kérhető: Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézmény, Szeged, Rákóczi tér 1. 611. szoba (postacím: 6741 Szeged, Pf.: 457.)

Kovács Szilvia, tel.: 62/561-644, e-mail.: kovacsszilvia@csongradamk.hu www.csongradamk.hu
*
*

II. Házunk-Hazánk 2010 fotópályázat
Dabas Város Önkormányzata, a Kossuth Művelődési Központ, a Galéria Alapítvány és a Dabasi Fotó Klub Egyesület meghirdeti a „II. Házunk-Hazánk 2010” című fotópályázatát.
A pályázaton részt vehet minden magyar fotós, beleértve a határon túli fotósokat is.
A pályázat témája kötetlen; szívesen fogadjuk Magyarország és a Kárpát-medence természeti és épített értékeinek, lakóinak, hagyományainak és a hagyományok őrzésének művészi módon való bemutatását.
Egy szerzőtől maximum 4db (színes és/vagy fekete-fehér) papír kép küldhető be. Sorozatot nem fogadunk el. A képek mérete lehetőleg 30×40 cm-es legyen, az ettől való eltérés lehetséges, de csak a rövidebb oldal esetében. A megadott méretektől eltérő, illetve felragasztott paszpartuzott vagy kasírozott, keretezett képet nem fogadunk el. A képek szállítás közbeni sérüléseiért felelősséget nem vállalunk. A kiállításra elfogadott képeket a rendezők a pályázat propagandájában, katalógusában, a kapcsolódó egyéb tájékoztatókban díjmentesen felhasználhatják.
Minden elfogadott kép kiállításra kerül és bekerül a kiállítás katalógusába.
A zsűrizés után a pályázókat értesítjük. Kérünk minden pályázót, hogy az e-mail címűket írják fel a nevezési lapra, mert a kiállításon elfogadott képeket 13×18 cm-es méretben, és 300 dpi felbontásban digitális formában elkérjük a jó minőségű katalógus elkészítéséhez.
Nevezési díj 1000 Ft , melyet rózsaszín postai utalványon (Kossuth Művelődési Központ 2370 Dabas, Szt. István u. 58.) vagy átutalással (Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezet Dabas, 64400099-10918070) vagy helyszíni nevezés esetén a díjat a képek leadásakor is befizethető.
Pályázati naptár:
– Postai feladás esetén a feladási határidő 2010. július 15.
Postacím: Kossuth Ház Galéria 2370 Dabas, Kossuth László u. 19.
– Személyes leadás esetén július 8-15 közötti munkanapokon 9-17 óra között a
Kossuth Ház Galéria munkatársai veszik át a képeket.
– A képek zsűrizése 2010 július 22-én történik.

A zsűri tagjai: Dolezsán Ágnes, Kührner László , Lőkös Zoltán, fotóművészek.
A zsűrizés jegyzőkönyvét a MAFOSZ soros körlevelében és a www.dabas.hu-n tesszük közzé.
– A kiállítás megnyitása 2010. szeptember 17-én 18 órakor a Kossuth Ház Galériában lesz. A kiállítás megtekinthető szeptember 17 – október 9. közötti időkben hétköznap 9-17 óra között, hétvégén előre egyeztetett időpontban (tel.:06-29/362-545).
– A képek a kiállítás befejeztével október végéig juttatjuk vissza.
A pályázathoz kapcsolódó címek és telefonszámok: Kossuth Ház Galéria, 2370 Dabas, Kossuth László u. 19. tel.: 29/362-545; Kossuth Művelődési Központ. 2370 Dabas, Szt. István u. 58. tel.:29/360-237
Díjazás: I. díj + oklevél; II. díj + oklevél; III. díj + oklevél;
Különdíjak: MAFOSZ plakett + oklevél; Dabas Város Különdíja + oklevél; Dabasi Fotó Klub Egyesület Különdíja + oklevél.
****************

Fotósélet – 2010. május 25.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
680FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles