7.6 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Sajtószemle: Hegedûs Dóra fotói csángó magyarokról Észtországban

MTI, 2010. január 7. 18:30

Két kiállítása is nyílik Észtországban Hegedűs Dóra fotóművésznek: Narvában a csángó magyarokról készült dokumentarista sorozatát, Tallinnban műtermi képeit mutatja be.

A fotográfus alkotásai Narvában, az orosz határ menti észt nagyvárosban, a Várban csütörtöktől láthatók; a Moldva – Létköz című tárlat a csángó magyarokról készült dokumentarista sorozatát, 24 képet tartalmaz. Hegedűs Dóra Narvából, a többségében oroszok lakta városból elmondta: a tíz éve folyó magyar oktatási programot segítő civil szervezet elnökeként 2006 és 2009 között rendszeresen utazott a Kárpátokon túlra a csángó magyarokhoz és fotózott.

Fekete-fehér dokumentarista sorozata a Szeret folyó völgyében több száz éve együtt élő népek mindennapjait örökítette meg.

Képein csángó magyar, román és cigánygyerekek néznek a lencsébe, a felnőttek állatvásáron alkudoznak, a ló fogazatát vizslatják, a zsidó temetőben egy apró cigánylány jön szembe a fényképezőgéppel egy macskával a kezében. A moldvai régióhoz tarozó megye központja Bákó egykori zsidó kereskedőváros, ahol már csak a zsidók sírjai vannak – fejtette ki a művész.

Mint hozzátette, a csángó magyarok, románok és cigányok falvai elkülönülnek ugyan egymástól, de az emberek között nem feszülnek ellentétek, az egymásra utaltságban megtanultak egymás mellett élni. A Szeret völgye tehát toleranciát, alkalmazkodást mutat – jegyezte meg Hegedűs Dóra.

Két fotósorozata, mintegy húsz kép Fiktiv noir címmel péntektől a Tallinni Magyar Intézetben látható. Ezek megrendezett műtermi fotók, mindkét sorozat egy-egy történetet beszél el. Az egyik a 20-as évekre jellemző film noir (fekete-fehér) stílusban előadott gengszter sztorit elevenít meg a képeken, mintha egy régi filmforgatáson fotózott volna. A művész a műteremben kialakította a helyszínt, beszerezte a korabeli kellékeket, kosztümöket, a világítást is úgy alakította, hogy a sorozat az 1920-as éveket idézze. A másik sorozat, a Fehér özvegyek az 1950-es évek stílusában színes anyagra fotózott krimi, amelyben két barátnő elmeséli, miként tette el láb alól a férjét. Mindkét sorozatra a feketehumor jellemző – mondta Hegedűs Dóra.

A fotóművész 38 éves, közgazdász végzettségű, Budapesten él, 2003-ban szerzett diplomát a Szellemkép Szabadiskola fotó szakán, azóta fényképez. Mintegy 20 kiállítása volt a fővárosban és vidéken, valamint bemutatkozott Nagyváradon is.

Narvában és Tallinnban január végéig látható Hegedűs Dóra fotókiállítása.(MTI)

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles