8.9 C
Budapest
Tuesday, April 23, 2024

Fotósélet – 2009. november 23.

Kérés
A MAFOSZ közgyűlése és weblapja részére készülő jelentéshez kérjük a tagszervezetek szakértőit, hogy jelezzék ki, melyik fotópályázat zsűrizésében közreműködött 2009-ben itthon vagy külföldön. Kellene a pályázat pontos elnevezése és a település neve, ahol a zsűrizést szervezték. Az információk beküldési címe: gyoril@mmikl.hu
*
*

Szép Magyarország
A Civertan Bt kiadásában, Bukovszky Balázs szerkesztésében jelenik meg évente hat alkalommal a Szép Magyarország című folyóirat. Már a hatodik évfolyamában jár az igényes tartalmú és szép kiállítású, A4-es formátumú, 36 oldalas gazdagon illusztrált lap. Tartalma pedig valóban a szép Magyarországról szól. Azokról az épített és kulturális örökségekről, amelyekre méltán lehetünk büszkék. Vizuális élményt és új ismereteket tartogat a kiadvány minden egyes oldala annak, aki kézbe veszi és időt szentel megismerésére. Az online változat elérhetősége: www.szepmagyarorszag.hu
*
*

Emlékeztető
Még egy hét! És lejár 2009. november 30-án három fotópályázat nevezési határideje.
– 4. Ágens Nemzetközi Fotópályázat (FIAP védnökségű);
– Nemzetiségeink múltja és jelene
– Fotószintézis 2009
Mindhárom pályázat részletes ismertetése, nevezési lapja megtekinthető, letölthető a www.mafosz.hu fotópályázatok menüpontjából.
*
*

Kiállítások, meghívók, események
Újra nyit a Kirakat Galéria! A székesfehérvári fotósok alkotásait bemutató, havonta új tárlattal jelentkező Kirakat Galéria új helyen újra várja a fotográfia iránt érdeklődőket! Sok szeretettel meghívjuk Önt és Barátait a megnyitóra 2009. november 28-án 15 órakor. Helyszín: Székesfehérvár, Kossuth utca (volt Íródeák papírbolt).
*
Karácsony Iván Keleti parti történet című fotókiállítását az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban (Veszprém, Komakút tér 3.) 2009. november 30-án 17 órakor nyitja meg John Balian kulturális attasé. A tárlat december 19-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.
*
Az Íródeák Kávé és Teaházban (Veszprém Komakút tér 3.) nyílt meg a Kaleidoszkóp című fotókiállítás 2009. november 20-án. A HEMO fotóklub kiállító tagjai Adler Bence, Baumann Béla, Kovács Zoltán és Takács Tímea. A kiállítás megtekinthető december 10-ig.
*
A Civertan Grafikai Stúdió légi felvételeiből rendezett fotókiállítás 2009. november 22. és december 6. között Sárospatakon, a Református templomban tekinthető meg. Ezután 2009. december 14 – december 31. között a pécsi Művészetek Háza látja vendégül a tárlatot.
*
A Gábor Áron Általános Iskola tisztelettel meghívja Önt és kedves ismerőseit Babják Tamás Érzelmek és pillanatok című tárlatának megnyitójára 2009. november 27-én 17 órára, melyet az iskola folyosógalériáján a GÁBOR ÁRON Napok ünnepi rendezvénysorozat keretében tartunk (Hajmáskér, Iskola u. 1.). A kiállítást Gaál Julianna újságíró nyitja meg.
*
2009. november 26-án (csütörtökön) 18:30-kor nyílik Tomas Opitz Caring c. kiállítása a German Dental Center nevű fogorvosi rendelőben (Bp., III. ker., Montevideo u. 5.).
*

Magyarósi Péter fotóművész (Győri Fotóklub Egyesület) Thaiföld című fotókiállítását a Sofitel Budapest (V. ker., Roosevelt tér 2. sz.) mutatja be. Megnyitó 2009. december 3-án 17 órakor. Látogatható december 10-ig.
*

Bánóczi László AFIAP fotóművész (Felföldi Fotográfusok Szövetsége) Sosem volt világok című fotókiállítását a Salgótarjáni Fotógaléria mutatja be a József Attila Művelődési Központban. Az alkotót Homoga József aranydiplomás fotóművész köszönti.
*

Garajszki József (Dabas) képzőművészeti és fotókiállítása 2009. december 11-én 17 órakor nyílik Dabason, a Kossuth Ház Galériájában (Kossuth László u. 19.). Köszöntőt mond Kőszegi Zoltán polgármester, megnyitja Bálványos Huba Munkácsy-díjas grafikusművész. A kiállítás megtekinthető 2009. december 11-től 18-ig, majd 2010. január 4-től 15-ig.
*

Kriss Géza emlékkiállítását az Óbudai Társaskörben (Bp., III. ker., Kiskorona u. 7.) 2009. december 9-én 17 órakor Eisenmann József aranydiplomás fotóművész nyitja meg. A megnyitó alkalmából levetítik Tóth Zoltán Látogatás Géza bácsinál című diasorozatát is.
*
Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a november 28-án, 11 órakor nyíló dr. Teodor Radu Pantea Végállomás című fotókiállításának megnyitójára az Ágens Fotóművészeti Galériába (1027 Bp., Fő u. 73.). A kiállítás december 7-ig látogatható.
*
2009. november 18-án megalakult az Alkotó Fotóművészek Szenior csoportjának előkészítő társasága. Célunk,hogy a 65 éven felüli fotósoknak bemutatkozását segítsük, állandó fórumot szervezve, valamint e korcsoport sajátos problémáira figyelve szakmai találkozókkal és tapasztalatcserékkel segítsük ennek a korosztálynak az alkotó tevékenységét. Aki alapítóként akar csatlakozni az jelezze 2009. december 15-ig Hajdu Györgynek a következő címen: idhajdugyorgy@gmail.com vagy a 25/406-848, 30/269-6548 telefonszámon. Az alakuló tanácskozás december 15-én lesz du 3 órakor Budapesten, a VI. kerületi Vörösmarty u 75. alatt található Montázs teaház és galériában.
*
*

Pannónia Fotószalon – 2009 eredmények
A 2009-es Pannónia Fotószalon legeredményesebb alkotócsoportja a Soproni Fotóklub volt. A második helyen a budapesti Ágens Fényfestő Egylet, a harmadik helyen az Óbudai Fotóklub végzett. Egyéni versenyben első Szabó Márta (Főnix Fotóművészeti Kör, Székesfehérvár), II. Csigó Gergely (Soproni Fotóklub, a III. Németh Mihály (Győri Fotóklub Egyesület). A kiállítás teljes képjegyzéke, továbbá Tilinger Sándor (Dombóvár) felvételei a kiállítás megnyitóról és a Pannónia Fotó Fórumról megtekinthetők a www.mafosz.hu weblapon.
*
*

Magyar sikerek külföldön

Papp Elek, AFIAP (Ceglédi Fotóklub, Nagykőrös) eredményei: Finnországban a 1st Finland International Digital Circuit-n 20 elfogadása volt és 3 díjat kapott, 1 PSA Gold Medalt, 1 FIAP HM-t és 1 PSA Ribbont. Zajecarban a „Child 2009“-n 4 képe került falra és az egyik ISF Bronz Medalt kapott. Zajecarban a „Zajecar 2009“-n 5 képét fogadták el. Franciaországban a French Digital Tour-n 2 elfogadása volt. Szlovákiában, Ruzomberokban a 42. Fotoforumon 1 képét fogadták el.
*
3. Nemzetközi Fotószalon Banja Luka 2009 magyar eredményei: Törköly József, Kerekes István EFIAP/b, Lángh Gábor, Papp Elek AFIAP, Németh Gyula és Szabó Béla AFIAP két-két képpel; Tarcsa Balázs és Molnár Ferenc EFIAP egy-egy fotóval jutott be a tárlatra.
*
*

DIGITFOTO GALANTA 2009
VII. NEMZETKÖZI DIGITÁLIS FOTÓALKOTÁS VERSENY EREDMÉNYEI
A zsűri tagjai:
Szabó Béla, AFIAP, HONES- ÖGPh, EPHAP, MFSZ, /Győr, HU/
Ladislav Struhár, QEP, EPHAP, APFSR /Hlohovec, SK/
Szabó László, AFIAP,E-MAFOSZ /Kolárovo, SK/

Díjazottak:
A – kategória /versenyzők 25 éves korig/

1.Díj : Veronika Uherčíková, /Modra, SK/

2. Díj : Kovács Attila, /Rimavská Seč, SK/

3. Díj : Guzmits Viktória, /Nemesvámos, HU/
Elismerő oklevélben részesült:
Máté Urbán, /Budapest, HU/
B – kategória / versenyzők 25 éves kor felett/

1.Díj : Abonyi János Dr., /Veszprém, HU/

2. Díj : Szerencsi Gábor, /Eger, HU/

3. Díj : Lukáš Ondroušek, /Bratislava, SK/
Elismerő oklevélben részesült:
Danica Drgáčová, /Chorvátsky Grob, SK/
Gyurom János, /Pápa, HU/
Takács Gábor, /Gödöllő, HU/
A további elfogadott alkotások szerzőinek listája megtekinthető a www.mafosz.hu weblapon.
*
*

Mikor a víz nem épít… című fotópályázat eredménye

JEGYZŐKÖNYV
Készült a Bálint Sándor Művelődési Ház (6726 Szeged, Temesvári krt. 42.) nagytermében 2009. november 16-án ”Mikor a víz nem épít…” szegedi árvízi fotók pályázatára beérkezett képek zsűrizésén.

A zsűri tagjai: Kiss Ernő az intézmény igazgatója, Dusha Béla fotóművész, Veréb Simon fotóriporter.
A szegedi nagy árvíz 130 éves évfordulója alkalmával a Bálint Sándor Művelődési Ház és a Dr. Lajos Sándor Fotóklub meghirdette a „Mikor a víz nem épít…” – szegedi árvízi fotók pályázatát. Kiállításra a zsűri 15 szerző 42 fotográfiáját fogadta el.

Díjazottak:

I. díj: DONÁTH B. ATTILA – Egyedül

II. díj: MICHAILOVITS LEHEL DR. – Még nincs veszély

III. díj:MICHAILOVITS GEORGINA – Nagy víz

Különdíj: DOBÓCZKY ZSOLT – Zsákok

Különdíj: MICHAILOVITS GEORGINA – Ellennyomás
További kiállított képek jegyzéke:
B. NAGY BALÁZS: Árvíz utca; Vízibicikli
BOGNÁR TERÉZIA: Előkészület; Töltés alja; Fakadó vizek
DOBÓCZKY ZSOLT: Árvíz
DONÁTH B. ATTILA: Vízszintes
GYEVIKI HAJNAL CSILLAG: Belváros; Szegedi rakpart; Pihenő; Nézelődők; Gát
GYEVIKI JÁNOS: Árvízi emlék I.; Árvízi emlék II.; Védelem; A nagy víz
MASZUNG JÓZSEF: Fogságban; Víz és ember harca
MAYER PÉTER GYULA DR.: Menteni a menthetőt; Veszélyt rejtő csillogás
MICHAILOVITS LEHEL DR.: Pirkadat; Szokatlan helyzet; Nyakig vízben
PÉNTEK ANREA: Ártér; Partfürdő
PÉNTEK LÁSZLÓ: Árvízkép 1.; Árvízkép 2.; Árvízkép 3.; Árvízkép 4.
PUSKÁS JÓZSEF: Ártér; Tükörkép 1.; Tükörkép 2.
SPISSÁK LAJOS DR.: Tetőzés
SZAMOSFALVI JUDIT: Ha a hajó nem megy
VICAI OLIVÉR: Napernyők; Árvíz: Kényszerkikötő
*
*

Fotópályázat általános és középiskolás diákoknak
JELENTŐS VÁLTOZÁS A KORÁBBI ÉVEKHEZ KÉPEST!
2010-BEN MÁR CSAK DIGITÁLIS FELVÉTELEK KÜLDHETŐK A PÁLYÁZATRA!

Részvételi feltételek
1. A fotópályázaton nappali tagozatos általános és középiskolás diákok vehetnek részt szakköri kollekcióval, vagy egyénileg.
2. A 2009/2010-es tanévre meghirdetett fotópályázatnak ismét három kötelező témája van. A képeket a három beadási határidőre be kell küldeni, amelyek feldolgozása megkezdődik, de zsűrizése csak 2010. május 5-10 között várható.
I. Feladat: A fakanál kalandjai. Mi mindenre használhatunk egy a fakanalat, ha éppen nem a rántást kevergetjük vele? Készítsetek olyan felvételeket, amelyeken a fakanál főszereplő, hangsúlyos motívum a kompozícióban. Játékos ötleteket, fantáziadús felvételeket várunk. Beküldési határidő 2009. december 20.
II. Feladat: Talányos képek, képrejtvények. A második feladat lehetőséget kínál arra, hogy a megszokott tárgyakat, látványokat most teljesen szokatlan módon ábrázoljuk. Lehetőleg úgy, hogy a kép nézője ne is találja ki azonnal, mit is lát. Közeli képek, szűk képkivágások, szokatlan nézőpontok és a photoshop is segítségünkre lehet a képrejtvények elkészítésében. Beküldési határidő: 2010. március 1.
III. Feladat: Az én házi kedvencem! Állatfotók cicákról, kutyákról, s más házkörüli állatokról. Természetes fényben, vaku nélkül fényképezzétek le őket! Az sem baj, ha nem saját modellek szerepelnek a képeken. És persze ennél a feladatnál is fontos a technikai tökéletesség, a képi ötlet, a figyelem felkeltése. Találjatok ki olyan helyszíneket, szituációkat ahol, s amelyben az állatok is jól érzik magukat. Beküldési határidő: 2010. május 1.
3. A pályázatra csak olyan felvételeket nevezzenek a szerzők, amelyek ebben a tanévben készülnek.
4. A szakkörök feladatonként 10-10 képet, az egyéni pályázók 4-4 db fekete-fehér vagy színes – DIGITÁLIS képet küldhetnek be kizárólag emailben, vagy CD-n (a CD-t nem küldjük vissza, de megőrizzük egy évig és személyesen átvehetők Budapesten, az I. ker., Corvin tér 8.-ban (előzetes időpont egyeztetés esetén). A beküldött alkotások optimális felbontása: 1500×2102pixel (vagy a nyomtatási méret beállítása esetén: 13×18 cm). A zsűri által kiállításra javasolt képeket a FÉNYKÉPEZÉS ALAPÍTVÁNY rendeli meg a fotólaborban. Az emailben beküldött JPG kiterjesztésű képek összterjedelme ne haladja meg az 10 Mb-ot; ha ennél nagyobb a tíz kép terjedelme, akkor kéretik több emailhez csatolni azokat. Aki a méretkorlátozást figyelmen kívül hagyja, számítson arra, hogy a levelező szolgáltatók esetleg nem továbbítják a küldeményüket.
5. A pályaművek file neve a következő adatokat tartalmazza ékezetes betűkkel írva: a pályázó CSALÁDINEVE_KERESZTNEVE_Aképrövidcíme_Anevezésilapszerintisorszáma.JPG
6. A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteni. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a file névben olvasható felirattal. A nevezési lap 2009. szeptember 20-tól letölthető a www.mafosz.hu oldalról, a fotópályázatok menüpontból. A nevezési lap is beküldhető emailben.
7. Beküldési cím: fotoselet@gmail.com Figyelem! A pályázatokat fogadó emailes postafiók mérete óriási, de így sem garantálható, hogy az utolsó egy-két napban beküldött több száz fotót fogadni tudja (annak ellenére, hogy a rendezők folyamatosan mentik a beérkező pályaműveket). Ezért nem fogadunk el senkitől sem óvást, vagy reklamációt amiatt, ha egy küldeményt – a postaláda megtelt üzenettel – visszaküld a szolgáltató. A megoldás ugyanis kézenfekvő: már egy-két-három héttel korábban be kell küldeni a pályázatra szánt képeket, amelyek kézbesítéséről ki-ki kérjen automatikus visszaigazolást a szolgáltatótól. Beküldési cím: fotoselet@gmail.com
– Zsűrizés: 2010. május 10-ig.
– Értesítés a zsűrizés eredményéről, a nyári diákfotós tábor helyszínéről és időpontjáról: 2010. május 20-ig – kizárólag a Fotósélet elektronikus hírlevélben és a www.mafosz.hu honlapon.
– Az első kiállítás 2010. október első hétvégéjén nyílik Budapesten az MMIKL fotógalériájában (I. ker., Corvin tér 8.)
– Az ingyenesen kölcsönözhető fotókiállítás másodbemutatói szerte az országban: 2011. június 30-ig (a kölcsönzési igények bejelenthetők: gyoril@mmikl.hu címen)
A fotópályázattal kapcsolatban további információk kérhetők a Győri Lajostól. Postacím: 1538 Bp., Pf.: 457. Tel.: (1) 225-6033, Fax: (1) 226-6030; e-mail: gyoril@mmikl.hu
A nevezési lap – szakköri és egyéni – letölthető a www.mafosz.hu címről.

************

Fotósélet – 2009. november 23.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
688FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles