2 C
Budapest
Friday, December 2, 2022
Kezdőlaphírkönyv, újságTermészetfotó magazin 2009/03

Természetfotó magazin 2009/03

Kedves Olvasó!

Köszönjük a bizalmat és a sok száz biztató levelet, amit Önöktől kapunk. Erőt ad nekünk ebben a válságos helyzetben, hogy folytassuk munkánkat. A természet nagyköveteiként döbbentjük rá magazinunkon keresztül olvasóinkat megsebzett Földünk szépségeire. Büszkén elmondhatjuk, hogy olvasottsági mutatóink értelmet adnak küldetésünknek, így folytatja útját a Természetfotó Magazin online kiadása. Számszerűsítve: már 35.000 olvasónk van, és a világ 5 földrészéről mindeddig 83 országában olvashatták írásainkat, nézhették meg természetfényképeinket. Legyen Ön is részese közös munkánknak, ajánlja és jutassa el minél több olvasóhoz magazinunkat, hogy megismerhessék Földünk természeti kincseit, s felismerve sérülékenységüket, változtassák meg olvasási kultúrájukat a fák megóvása érdekében.
Szerkesztőségünk világújdonságnak számító célt tűzött ki maga elé. A BBC Wildlife „Az Év Vadvilág fotósa” az Európai GDT „Az Év Európa természetfotósa” és a Magyarországi naturArt „Év természetfotósa” pályázatok díjnyertes és magasra értékelt művészi természetfényképeit egyedülálló módon – csak nálunk – kiállítási minőségben tekinthetik meg olvasóink. Ezúton szeretném megköszönni mindhárom pályázat koordinátorainak közreműködését, és egyúttal GRATULÁLOK a szerkesztőség nevében is a győzteseknek. Külön kiemelném, hogy kis hazánk, Magyarország rendkívül jól szerepelt a pályázatokon.
A 2009/3. számunkban ismét egy új rovatot indítunk, melyben Selmeczi Dániel híres búvárfotósunkat köszönthetjük, aki a cápák fényképezésének rejtelmeibe vezeti be az olvasókat.
Az évszaknak megfelelően cikkeink a hideg tél szépségeit, fotós helyszíneit igyekeznek bemutatni Önöknek: többek között a Lofoten szigetek méltán híres tájait, a törökországi Kappadokiát és a szlovákiai Kis Fátrát (Malá Fatra). Fotós portfoliónk vendége ezúttal Gergely József Szerbiából (Vajdaság), aki természetfényképészként a Szerb National Geographic pályázatán szerepelt sikerrel a képeivel. Az Ifjú tehetség, a Hollandiából érkezett Martijn Roos őszintén beszél terveiről és mentoráról.
A Tippek-trükkök rovatunkban a jégvirágok fantasztikus világába vezeti be Suhayda László természetfotós olvasóinkat; a fotók elvarázsolják szemlélőjüket.
A Fotó suli folytatja kompozíciós sorozatunkat, melyben most a fény kapja a fő szerepet. Gondoltunk a kompakt kamerával fényképező amatőrökre is, itt két kollégánk ad ötleteket a téli tájak fényképezéséhez. Az asztrofényképezés egyik legszebb fényjelenségét, az Aurora Borealis-t mutatjuk be Éder Iván írásain, Imre Anikó és Imre Tamás fotóin keresztül.
Kis Ágnes és Máté Bence „Csirik” nevű kis menyétjük kalandját írják le a nagyközönségnek esztétikus fényképekkel tarkítva. Kipróbáltuk terepen a Canon EOS 7D és a Nikon D300s fényképezőgépeket, mindkét DSLR kamerát a természetfényképezésre teremtették. A képfeldolgozásnál a panoráma tájképekkel foglalkozunk: Perhiniák Márton egy videó tutorialban mutatja meg, hogyan kell összeilleszteni fényképeinket.
Végül, de nem utolsósorban DVD rovatunkban az Otthonunk (HOME) című filmet ajánljuk olvasóinknak, amely rendkívül elgondolkodtató és figyelemfelkeltő. Arra ösztönöz mindenkit, aki látta, hogy értesítsék embertársainkat a veszélyről. A földanyánk ideje hamarosan lejár, most kell még tennünk valamit Földünkért, mert ha így folytatjuk, nem lesz semmi, amit bemutathassunk a jövő generációjának.
Fogadják szeretettel harmadik számunkat.

Imre Tamás főszerkesztő

Budapest
clear sky
2 ° C
2.3 °
1.6 °
86 %
3.1kmh
0 %
Fri
5 °
Sat
6 °
Sun
7 °
Mon
6 °
Tue
6 °

További friss hírek